Newsroom

Newsroom

Διευκρινίσεις Σάμι Φάις για την εμπλοκή του ονόματος του στα Panama Papers

Ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις, το όνομα του οποίου βρίσκεται στα λεγόμενα Panama Papers διευκρινίζει με δελτίου Τύπου το οποίο εξέδωσε ότι στα πλαίσια της πολυσχιδούς εμπορικής δραστηριότητάς του σε Ελλάδα και εξωτερικό, συστήνει νομίμως εταιρίες οιαδήποτε νομικής μορφής.

5745831c1dc524f4308b4659

«Η δραστηριότητά μου αυτή, είναι καθ’ όλα νόμιμη και δεν δύναται επ’ ουδενί να συνδεθεί με παραβιάσεις της οικονομικής νομοθεσίας», διευκρινίζει.

Παράλληλα αναφορικά με δημοσιεύματα (και του Hot Doc μεταξύ άλλων) που αναφέρουν ότι ο κ. Φάις βρέθηκε προ δεκαπενταετίας περίπου να εμπλέκεται στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου, ο επιχειρηματίας υποστηρίζει ότι είναι «απολύτως ψευδές» ότι διετέλεσε υπεύθυνος στην εταιρία Μακεδονικά Κλωστήρια (ΜΑΚΛΩ). Αυτή ωστόσο η πληροφορία προκύπτει από δημοσιεύματα του Τύπου της εποχής (23 Μαρτίου 2001) στα οποία εμφανίζεται ως υπεύθυνος της εταιρίας.

Ο κ. Φάις διευκρινίζει παράλληλα ότι ουδέποτε καταδικάστηκε για απάτη σε βαθμό κακουργήματος νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας. Πράγματι, ο επιχειρηματίας δεν καταδικάστηκε για την υπόθεση της ΜΑΚΛΩ παρά προφυλακίστηκε για να αποφυλακιστεί σχεδόν δύο μήνες μετά (1 Μαΐου 2001) με την αντικατάσταση της κράτησής του, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής, με χρηματική εγγύηση.

Ενδεικτικά δημοσιεύματα της εποχής που εμφανίζουν τον κ. Φάις ως υπεύθυνο της εταιρίας ΜΑΚΛΩ και αναφέρονται στην προφυλάκιση και αργότερα στην αποφυλάκισή του:

Δημοσίευμα του in.gr την 23η Μαρτίου 2001 με τίτλο «Προφυλακίστηκε ο υπεύθυνος των Μακεδονικών Κλωστηρίων, Σάμι Φάις» αναφέρει: «Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του την Πέμπτη στη 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια ο υπεύθυνος της εταιρείας Μακεδονικά Κλωστήρια (ΜΑΚΛΩ), Σάμι Φάις, ο οποίος κατηγορείται για απάτη σε βαθμό κακουργήματος, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και παράβαση της χρηματιστηριακής νομοθεσίας».


Δεύτερο δημοσίευμα του in.gr την 1η Μαΐου 2001 με τίτλο «Αποφυλακίζεται ο επιχειρηματίας Σάμι Φάις» αναφέρει: «Την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Σάμι Φάις, κατηγορουμένου στην υπόθεση χειραγώγησης της μετοχής των Μακεδονικών Κλωστηρίων στο ΧΑΑ, διέταξε την Πέμπτη η 19η τακτική ανακρίτρια Κωνσταντίνα Μπουρμπούλια. Η ανακρίτρια με διαταγή της κάνει δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης του επιχειρηματία που κρατείται από τις 22 Μαρτίου, και αντικαθιστά την κράτησή του με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 300 εκατομμυρίων δραχμών και τον όρο της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα».


Στη συνέχεια ο Σάμι Φάις απαλλάχθηκε, όπως αναφέρει και στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε, των κατηγοριών με αμετάκλητο βούλευμα των Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών. Το γεγονός αυτό, η αθώωσή του δηλαδή, αναφέρεται ξεκάθαρα και στο δημοσίευμα του Hot Doc, όπου χαρακτηριστικά γράφεται ότι «ο Φάις, μαζί με τον Ζούλοβιτς και τον Βίκτορα Ασέρ αθωώθηκαν το 2004».

Διαβάστε το δελτίου Τύπου του Σάμι Φάις

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

Αλεξια

Η Αλεξία Μπακογιάννη υπέβαλλε μήνυση στον Στέφανο Χίο– Καταγγέλλει φραστική επίθεση

«Θερμό επεισόδιο» καταγράφηκε σε γνωστό καφέ της Αθήνας, το μεσημέρι της Τετάρτης, μεταξύ της Αλεξίας…