Διευκρινίσεις μετά την κατακραυγή για την… «αστυνόμευση» των δημοσιογράφων στις συγκεντρώσεις

Οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, ξεκαθαρίζει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη

mat54

Σε διευκρινίσεις προχώρησε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφορικά με το σημείο του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Συναθροίσεων από την Αστυνομία, που ανακοινώθηκε χθες, και κάνει λόγο για έναν οριοθετημένο χώρο για τους εκπροσώπους του Τύπου, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. 

Όπως εξηγεί (κατόπιν εορτής) το υπουργείο, οι δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, και τα συγκεκριμένα μέτρα που αναφέρονται στο σχέδιο της ΕΛΑΣ είναι προαιρετικά και μέτρα προστασίας και μόνο.

Η διευκρινιστική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει συγκεκριμένα: 

«Σε συνέχεια ανακοινώσεων επαγγελματικών ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, σχετικά με την σημερινή παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

1) oι δημοσιογράφοι – φωτορεπόρτερ είναι ελεύθεροι να καλύπτουν με όποιον τρόπο θέλουν και να πηγαίνουν όπου θέλουν σε μια συνάθροιση, 

2) επιπλέον ορίζεται χώρος προστασίας τους, πριν τη συνάθροιση, ώστε να γνωρίζουν, εάν θέλουν να προστατευτούν σε περίπτωση επεισοδίων, ότι μπορούν αυτοβούλως να καταφύγουν εκεί,

3) ο αξιωματικός σύνδεσμος για τους δημοσιογράφους – φωτορεπόρτερ ορίζεται ώστε, οποιαδήποτε στιγμή αισθανθούν ότι διατρέχουν κίνδυνο ή εάν υπάρχει απειλή ή τραυματισμός, να μπορούν να απευθυνθούν σε αυτόν και να ζητήσουν βοήθεια. 

Είναι σαφές ότι τα παραπάνω μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα, είναι μέτρα προστασίας και μόνο, με καθαρά προαιρετικό χαρακτήρα από την πλευρά των δημοσιογράφων – φωτορεπόρτερ.

Οποιαδήποτε άλλη ερμηνεία είναι, αν όχι σκόπιμη, τουλάχιστον καταχρηστική».

Κοινή επιστολή ΕΣΗΕΑ – ΕΦΕ

Είχαν προηγηθεί έντονες αντιδράσεις από δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ, με την ΕΣΗΕΑ και την Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος να εκφράζουν μέσω κοινής επιστολής προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη την αντίθεσή τους και τον έντονο προβληματισμό τους για το νέο σχέδιο. Οι δύο Ενώσεις ζήτησαν μάλιστα συνάντηση -το συντομότερο δυνατόν- με τον υπουργό, προκειμένου να διευκρινιστούν «όλα τα καίρια ζητήματα».

Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΣΗΕΑ και της ΕΦΕ εκφράζουν την αντίθεση και τον προβληματισμό τους για το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Δημοσίων Υπαίθριων Συναθροίσεων, που παρουσιάσατε, όσον αφορά στο ρόλο και την παρουσία των δημοσιογράφων κατά την διάρκεια των δημόσιων συναθροίσεων.

Με την “οριοθέτηση” των δημοσιογράφων, όπως αποτυπώνεται στο ως άνω σχέδιο, βαρύ πλήγμα δέχεται άμεσα η ενημέρωση των πολιτών, η οποία αποτελεί έναν εκ των πυλώνων της δημοκρατίας.

Προκειμένου να διευκρινίσουμε όλα τα καίρια ζητήματα στο Σχέδιο επιθυμούμε να έχουμε μία συνάντηση μαζί σας, το συντομότερο δυνατόν.

Ευχαριστούμε πολύ εκ των προτέρων».