Διευκρινίσεις για τα περί δήθεν αναδιάρθρωσης συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας

Το γύρο του ελληνικού διαδικτύου έκαναν οι δήθεν δηλώσεις του ευρωπαίου επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, περί «αναδιάρθρωσης των συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας».

5b4618f91dc52441298b461c

Κομμένο απόσπασμα από την ομιλία του επιτρόπου διεύρυνσης και ευρωπαϊκής πολιτικής καλής γειτονίας της Ε.Ε σε συνέδριο για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια εμφανίζει τον Χαν να δηλώνει: «Νομίζω είδαμε στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, και εάν υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αλβανίας και Ελλάδας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση των συνόρων, αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες».

Η είδηση έπαιξε σε διάφορα ΜΜΕ ως πρόταση του Χαν για αναδιάρθρωση των ελληνοαλβανικών συνόρων. Φυσικά, στα τελευταία αυτά fake news πρωτοστάτησε ο ΣΚΑΪ με «ρεπορτάζ» του.

Μέχρι και η Νέα Δημοκρατία πρόλαβε να πάρει τις υποτιθέμενες δηλώσεις του επιτρόπου για να κατηγορήσει τον «Τσίπρα και Καμμένο» περί «μυστικής διαπραγμάτευσης» με στόχο να αλλάξει τα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία.

Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Και η Νέα Δημοκρατία εκτίθεται για ακόμη μια φορά.

Ο Γιοχάνες Χαν ναι μεν εμφανίζεται στο βίντεο να λέει «αλλαγή συνόρων» Ελλάδας – Αλβανίας, αλλά δεν εννοεί αυτό. Μετά από τις κομμένες δηλώσεις του που έγιναν και ρεπορτάζ από το ΣΚΑΪ, ο Ευρωπαίος επίτροπος διευκρίνισε πλήρως το τί συνέβη.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ξεκαθάρισε ότι ουδέποτε ο Γιοχάνες Χαν μίλησε για αλλαγή συνόρων. Αντιθέτως, στο εν λόγω συνέδριο υπογράμμισε την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ.

Στο θέμα αυτό έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Όπως είναι εμφανές, ο Ευρωπαίος Επίτροπος αναφερόταν ξεκάθαρα στις διαπραγματεύσεις για την ΑΟΖ στις δηλώσεις του. Αυτό επιβεβαίωσε άλλωστε και η διάψευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην είδηση που έπαιξε πρώτο θέμα ως «αναδιάρθωση» των ελληνοαλβανικών συνόρων.

Δείτε το βίντεο που έπαιξε ο ΣΚΑΙ με τις δηλώσεις του Χαν:


Αξίζει να σημειωθεί πως ο αυστριακός Επίτροπος με δηλώσεις του είχε προκαλέσει αναστάτωση και στο παρελθόν με δηλώσεις του για «τσαμικό ζήτημα» στα εκκρεμή ζητήματα μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας. 

Φυσικά, είχε χαρακτηριστεί ως λάθος στη… μετάφραση και αποδόθηκε στους συνεργάτες του.

Εν τω μεταξύ, την ίδια στιγμή ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής για τα Δυτικά Βαλκάνια στο Λονδίνο, εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι Ελλάδα και Αλβανία «θα ολοκληρώσουν τη συμφωνία τους μ΄ ένα νέο έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας».

«Όπως ξέρετε, αντιμετωπίζουμε τη δύσκολη αλλά απόλυτα αναγκαία διαδικασία επίλυσης προβλημάτων μεταξύ μας, της Αλβανίας και της Ελλάδας. Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να χρησιμοποιήσουμε τα όποια προβλήματα όχι μόνο για να τα λύσουμε, αλλά για να μετατρέψουμε τη λύση σε νέο επίπεδο συνεργασίας και σύμπραξης» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας και προσθέτει: «Είναι πολύ φυσικό και με κάποιο τρόπο μέσω της επίλυσης να φτάσουμε το επίπεδο των νορμάλ ανθρώπων, των μέσων πολιτών που έχουν ήδη ξεπεράσει το παρελθόν τους και έχουν αγκαλιάσει ο ένας τον άλλο».

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας δεν έκρυψε την ικανοποίησή του για τη συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό, αναφέροντας τη γειτονική χώρα ως «Βόρεια Μακεδονία».

Όπως είπε, «αυτή είναι μια καλή στιγμή για να επαινέσουμε ορισμένα αποτελέσματα, πρώτιστα και κυρίως το μεγάλο επίτευγμα της Ελλάδας και της Βόρειας Μακεδονίας, χάρη στην πολύ θαρραλέα και γενναία ηγεσία, και με όραμα, του Αλέξη και του Ζόραν, που επίσης ανέλαβαν το δικό τους μερίδιο ρίσκου για να επιβεβαιώσουν κάτι που δεν ήταν εύκολο αλλά έδειξαν επίσης πως όπου υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος».

Αλέξης Τσίπρας και Έντι Ράμα συναντήθηκαν χθες στο Λονδίνο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που αναφέρουν ότι συζήτησαν την πορεία των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων από τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών για ένα σημαντικό αριθμό θεμάτων.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…