Διεθνώς ρεζίλι για το επιτελικό μπάχαλο με την κακοκαιρία

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό από την  σφοδρή κακοκαιρία «Ελπίδα», αλλά και η ανυπαρξία του κυβερνητικού μηχανισμού,  σχολιάστηκαν, από τα διεθνή ΜΜΕ. 

NewsRoom 26/01/2022 | 23:26

Τον γύρο του κόσμου έκαναν οι σκηνές χάους που εκτυλίχθηκαν στην Αττική λόγω της κακοκαιρίας Ελπίδα και τους χιλιάδες εγκλωβισμένους στην Αττική Οδό. Μάλιστα τα διεθνή ΜΜΕ έκαναν εκτενή αναφορά για το επιτελικό φιάσκο για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας
 

"Ο Έλληνας πρωθυπουργός βρίσκεται αντιμέτωπος με μια χιονοθύελλα οργής καθώς χιλιάδες είναι εγκλωβισμένοι στο χιόνι της Αθήνας", είναι ο τίτλος σε ένα από τα κεντρικά θέματα του Guardian, όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται πως "ο Έλληνας πρωθυπουργός ζήτησε συγγνώμη για την έλλειψη ετοιμότητας της πολιτείας να αντιμετωπίσει μια χιονοθύελλα που άφησε χιλιάδες ανθρώπους αποκλεισμένους στα αυτοκίνητά τους στην Αθήνα" αλλά και πως "σε ένα κράτος υπερκομματικής κάλυψης από τα ΜΜΕ, όπου η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Μητσοτάκη σπάνια επικρίνεται, η κριτική ήταν αδύνατο να αγνοηθεί. Τα καταστήματα καταδίκασαν την αργή αντίδραση των αρχών στη χιονοθύελλα, χαρακτηρίζοντας ασυγχώρητες τις χαοτικές σκηνές σε ένα κράτος μέλος της ΕΕ".

 

Στο ίδιο μήκος κύματο κινήθηκε και το Euractiv, όπου σε άρθρο του για την επέλαση της κακοκαιρίας Ελπίδα στην Ελλάδα, αναφέρει πως "ο Έλληνας πρωθυπουργός αποφεύγει να ζητήσει συγγνώμη για το φιάσκο της χιονοθύελλας της κυβέρνησης", σχολιάζοντας παράλληλα πως "μετά από μέρες απουσίας από το κοινό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη την Τετάρτη (26 Ιανουαρίου) για την κακή διαχείριση της χιονοθύελλας που παρέλυσε τη χώρα αυτή την εβδομάδα και άφησε τους πολίτες εγκλωβισμένους σε αυτοκίνητα για περισσότερες από είκοσι ώρες".

Και συνεχίζει το άρθρο: "Ωστόσο, κατηγόρησε την εταιρεία που διαχειρίζεται τον αυτοκινητόδρομο της Αττικής Οδού γύρω από τη μητροπολιτική περιοχή της Αθήνας, όπου χιλιάδες επιβάτες αυτοκινήτων 'κόλλησαν' κατά τη διάρκεια χιονοθύελλας τη Δευτέρα".

Η Euractiv για την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική
Η Euractiv για την κακοκαιρία Ελπίδα στην Αττική  EURACTIV

Ο εγκλωβισμός χιλιάδων οδηγών στην Αττική οδό αλλά και οι διακοπές ρεύματος σχολιάστηκαν αντίστοιχα και από το BBC, ενώ σε άρθρο τους οι New York Times, ανέφεραν πως "οι επιχειρήσεις διάσωσης στην Αθήνα με τη συμμετοχή των ενόπλων δυνάμεων, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής συνεχίστηκαν την Τρίτη και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας της Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, ζήτησε συγγνώμη από τους οδηγούς, μερικοί από τους οποίους έμειναν εγκλωβισμένοι για περισσότερες από 20 ώρες σε συνθήκες παγετού [....] Η κυβέρνηση και η ιδιωτική εταιρεία που διαχειρίζεται τον περιφερειακό δρόμο της Αθήνας εμφανίστηκαν να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος ήταν υπεύθυνος για το χάος. Η κυβέρνηση είπε ότι θα επιβληθούν κυρώσεις και ότι η εταιρεία θα δώσει σε κάθε επηρεαζόμενο οδηγό 2.000 ευρώ".

(Mε πληροφορίες από news247)