Διεθνής ημέρα Τρανς Μνήμης: «Στη μνήμη των Τρανς θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου»

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου τους από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022.

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου τους οργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά τις παραβιάσεις θεμελιωδων δικαιωμάτων με τις οποίες εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα τα τρανς πρόσωπα στη χώρα και τον θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό που υφίστανται.

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης μας βρίσκει να μετράμε 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων (01/10/21 έως 30/09/22) ενώ οι ανεξιχνίαστοι θάνατοι φαίνεται πως ξεπερνούν τους 384 παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την αναγκαιότητα καταπολέμησης της τρανσφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», αναφέρει ο τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Την ίδια ώρα, «σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, τα τρανς άτομα στην Ελλάδα εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με διακρίσεις και αποκλεισμούς που συνδέονται στενά με την ψυχιατρικοποίηση της τρανς ταυτότητας, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει εκδώσει ήδη από τον Ιούνιο του 2018 τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση. «Η χώρα μας αυτό ακόμη δεν το έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι πέραν του στιγματισμού στον χώρο της υγείας, να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς σε πάρα πολλούς τομείς, όπως της επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασίας και της απασχόλησης. Και, πράγματι, η αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου ICD, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη κοινότητά μας στην οποία το ΣΥΔ δίνει και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος» σημειώνει το ΣΥΔ.

Πορεία την Κυριακή στις 19:00

Ανοιχτό κάλεσμα για την Πορεία Μνήμης 2022
Συγκέντρωση στις 19.00μμ, στην Πλατεία Ομονοίας (Σιντριβάνι)
Φωταγώγηση σιντριβανιού στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας
Άναμμα κεριών στην μνήμη των τρανς συνανθρώπων μας
Έναρξη Πορείας Μνήμης προς τη Βουλή, στις 19.30μμ
Βουλή των Ελλήνων – Σχηματισμός του αριθμού των τρανς θυμάτων με αναμμένα κεριά – Ενός λεπτού σιγή

* Η πορεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Αποκάλυψη εκτάκτως αυτό το Σάββατο στο Documento: Έκρυψε την περιουσία του για να μην την κατασχέσουν– Μαζί το Docville

Δόλιος και μπαταχτσής ο υπουργός Νικόλαος Παπαθανάσης που πουλάει ανάπτυξη

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Φρικιαστική γυναικοκτονία στο Περού: Ένας 19χρονος έκαψε ζωντανή την φίλη του όταν του ζήτησε να χωρίσουν

Η Κατερίνε Γκόμες, 18 ετών, είχε εισαχθεί το περασμένο Σάββατο σε νοσοκομείο, με εγκαύματα στο…

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Επική γκάφα στην Κάτω Αχαΐα – Μπέρδεψαν τις εθνικές επετείους και γιορτάζουν αύριο την… 28η Οκτωβρίου

Μάλλον τα μπέρδεψαν στην Κ. Αχαϊα! Και αντί να στολίσουν για την 25η Μαρίου ενόψει…