Newsroom

Newsroom

Διεθνής ημέρα Τρανς Μνήμης: «Στη μνήμη των Τρανς θυμάτων ενός ακήρυχτου πολέμου»

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου τους από το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022.

trans

Διήμερο εκδηλώσεων στη μνήμη των θυμάτων εγκλημάτων μίσους λόγω της ταυτότητας φύλου τους οργανώνει το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ) το Σαββατοκύριακο 19 & 20 Νοεμβρίου 2022, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ημέρας Τρανς Μνήμης, υπογραμμίζοντας για ακόμη μια φορά τις παραβιάσεις θεμελιωδων δικαιωμάτων με τις οποίες εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα τα τρανς πρόσωπα στη χώρα και τον θεσμικό και κοινωνικό ρατσισμό που υφίστανται.

«Η φετινή Διεθνής Ημέρα Τρανς Μνήμης μας βρίσκει να μετράμε 327 δολοφονίες τρανς και φυλοδιαφορετικών ατόμων (01/10/21 έως 30/09/22) ενώ οι ανεξιχνίαστοι θάνατοι φαίνεται πως ξεπερνούν τους 384 παγκοσμίως, επιβεβαιώνοντας με τον πιο δυσάρεστο τρόπο την αναγκαιότητα καταπολέμησης της τρανσφοβίας, του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας», αναφέρει ο τομέας Ισότητας Φύλου & ΛΟΑΤΚΙ+ του ΜέΡΑ25.

Την ίδια ώρα, «σύμφωνα με τις καταγραφές του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής βίας, τα ποσοστά ρατσιστικών περιστατικών και διακρίσεων κατά τρανς προσώπων, παραμένουν υψηλά, και αναλογούν περίπου στο 20% των συνολικών καταγεγραμμένων περιστατικών, αριθμό δραματικά δυσανάλογο σε σχέση με την μικρή υποομάδα των τρανς και φυλοδιαφορετικών προσώπων».

Όπως επισημαίνει το Σωματείο, τα τρανς άτομα στην Ελλάδα εξακολουθούν να έρχονται αντιμέτωπα με διακρίσεις και αποκλεισμούς που συνδέονται στενά με την ψυχιατρικοποίηση της τρανς ταυτότητας, παρά το γεγονός ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), έχει εκδώσει ήδη από τον Ιούνιο του 2018 τον νέο ταξινομητικό κατάλογο ICD-11, από τον οποίο έχει αφαιρεθεί κάθε έννοια που ψυχιατρικοποιεί και παθολογικοποιεί την τρανς κατάσταση. «Η χώρα μας αυτό ακόμη δεν το έχει ενσωματώσει, με αποτέλεσμα οι τρανς άνθρωποι πέραν του στιγματισμού στον χώρο της υγείας, να υφίστανται διακρίσεις και αποκλεισμούς σε πάρα πολλούς τομείς, όπως της επαγγελματικής κατάρτισης, της εργασίας και της απασχόλησης. Και, πράγματι, η αποψυχιατρικοποίηση της ταυτότητας φύλου μέσω της άμεσης ενσωμάτωσης του νέου ICD, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για τη κοινότητά μας στην οποία το ΣΥΔ δίνει και θα δώσει ιδιαίτερο βάρος» σημειώνει το ΣΥΔ.

Πορεία την Κυριακή στις 19:00

Ανοιχτό κάλεσμα για την Πορεία Μνήμης 2022
Συγκέντρωση στις 19.00μμ, στην Πλατεία Ομονοίας (Σιντριβάνι)
Φωταγώγηση σιντριβανιού στα χρώματα της τρανς υπερηφάνειας
Άναμμα κεριών στην μνήμη των τρανς συνανθρώπων μας
Έναρξη Πορείας Μνήμης προς τη Βουλή, στις 19.30μμ
Βουλή των Ελλήνων – Σχηματισμός του αριθμού των τρανς θυμάτων με αναμμένα κεριά – Ενός λεπτού σιγή

* Η πορεία θα πραγματοποιηθεί χωρίς συνθήματα και πανό, με αναμμένα κεριά, σε μνήμη όσων τρανς ανθρώπων υπήρξαν θύματα του τρανσφοβικού μίσους σε όλον τον κόσμο.

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

ΡΕΝΤΗ

Ρέντη: Αποκαλυπτικοί οι διάλογοι των δραστών – «Θα σας βρούνε όλους κρύους» (video)

Αντιμέτωποι με βαριές ποινικές διώξεις είναι πλέον οι 67 συλληφθέντες για την υπόθεση της δολοφονίας…

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…