Newsroom

Newsroom

Διεθνής Διαφάνεια: Μέτριος ο κίνδυνος διαφθοράς στα εξοπλιστικά για την Ελλάδα

Μέτριος είναι ο κίνδυνος διαφθοράς στο θέμα των εξοπλισμών για την Ελλάδα, σύμφωνα με

nato infographic2 3

Μέτριος είναι ο κίνδυνος διαφθοράς στο θέμα των εξοπλισμών για την Ελλάδα, σύμφωνα με την εξειδικευμένη Έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας με τίτλο «Δείκτης κατά της διαφθοράς στην Άμυνα & Ασφάλεια» (Government Defence Anti- Corruption Index, GI), η οποία αφορά τα κράτη- μέλη του ΝΑΤΟ.
 

Πιο συγκεκριμένα στον σχετικό κατάλογο που συμπεριλαμβάνονται και χώρες που δεν είναι άμεσα μέλη αλλά συνεργάζονται με κάποιο τρόπο με το ΝΑΤΟ, η Ελλάδα βαθμολογείται στο γενικό μέσο όρο με “C” δηλαδή μέτριος κίνδυνος, την ίδια ώρα που χώρες όπως Τουρκία και Πορτογαλία πήραν “D” δηλαδή υψηλός.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση η Ελλάδα κατατάσσεται σε μια αξιοπρεπή θέση, μετριάζοντας τον κίνδυνο διαφθοράς σε Προσωπικό και Επιχειρησιακές δραστηριότητες. Στην κατηγορία Οικονομικής Διαχείρισης η Ελλάδα έχει λάβει χαμηλότερη βαθμολογία (D) και συνακόλουθα ο κίνδυνος είναι υψηλότερος όσον αφορά την διαφθορά. Όπως επισημαίνει η έκθεση δεν υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις ότι διεφθαρμένοι προμηθευτές έχουν τιμωρηθεί όπως προβλέπουν οι υπάρχουσες διοικητικές και ποινικές διατάξεις, με πρόστιμα ή αποκλεισμό.

Με την Ελλάδα να είναι ένα μόνο από τα τρία κράτη μέλη που ξεπερνούν το 2%, το οποίο ορίζεται ως στόχος δαπάνης από το ΝΑΤΟ, το να διασφαλίζει ότι τα χρήματα που δαπανώνται για την Άμυνα δαπανώνται αποτελεσματικά και σε συνάρτηση με τις αμυντικές ανάγκες, είναι θέμα ζωτικής σημασίας για να διατηρεί τη δημόσια υποστήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις. Παρόλα αυτά, είναι δύσκολο να αρνηθεί κανείς ότι  η εξωτερική πολιτική επιρροή δεν έχει επίδραση σε θέματα αποφάσεων για αμυντικούς εξοπλισμούς.

Στην σχετική ανακοίνωση τονίζεται ότι δεν είναι σαφές αν εφαρμόζονται στην πράξη νέοι κανονισμοί για τις αμυντικές προμήθειες, ενώ η αμυντικές δαπάνες δεν έχουν μειωθεί αναλογικά με τις περικοπές που έχουν επιβληθεί σε υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, οι οποίες έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη Ελληνική Κοινωνία. Αυτό είναι σημαντικό να αναφερθεί σε σχέση με τις  μεγάλες εξοπλιστικές συμφωνίες με Γερμανικές εταιρίες, αρκετές από τις οποίες ενεπλάκησαν σε κατηγορίες για διαφθορά που οδήγησαν σε έρευνες και συλλήψεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γερμανία. Σε καιρούς λιτότητας, είναι εύλογο να αναρωτιέται κανείς αν τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου τοποθετούνται συνετά, και με ποιο τρόπο οι στόχοι εξαγωγών αμυντικών εξοπλισμών της Γερμανίας ευθυγραμμίζονται με τον ηγετικό ρόλο που ανέλαβε η χώρα στις διαπραγματεύσεις του Ελληνικού χρέους.

Την ίδια ώρα πολλά από τα μέλη του ΝΑΤΟ υπολείπονται σε κατάλληλους ελέγχους στις στρατιωτικές δυνάμεις, σύμφωνα με τη νέα εξειδικευμένη έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας. Παρά τη ρητή δέσμευση της Συμμαχίας στις αρχές της δημοκρατίας και της νομιμότητας, η έκθεση επισημαίνει συγκεκριμένα κενά στη θεσμική επίβλεψη και στους ελέγχους κατά της διαφθοράς.

Μόνο οι μισές από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ βαθμολογήθηκαν με Α ή Β, που αντιστοιχούν σε «χαμηλό» ή «πολύ χαμηλό» κίνδυνο διαφθοράς.

Μόνο το Ηνωμένο Βασίλειο βαθμολογήθηκε με Α. Η Γαλλία βαθμολογήθηκε με C, το οποίο αντιστοιχεί με μέτριο κίνδυνο, αν και ο κίνδυνος Διαφθοράς στις επιχειρησιακές δραστηριότητες εκτιμήθηκε ως υψηλός, γεγονός που εγείρει ανησυχία καθώς η χώρα αναπτύσσει περισσότερους από 10.000 στρατιώτες.
Η Έκθεση είναι μέρος μιας σειράς ερευνών για την Ακεραιότητα στους Παγκόσμιους Θεσμούς Άμυνας. Ευρήματα στη Μέση Ανατολή, την Ασία και τους G20 δείχνουν ότι η Παγκόσμια Στρατιωτική Δαπάνη αυξάνεται δραματικά ακριβώς στις περιοχές όπου η διακυβέρνηση είναι πιο αδύναμη, απειλώντας τη Διεθνή ειρήνη και σταθερότητα.


Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…