Newsroom

Newsroom

Διεθνής Αμνηστία: Καμία δικαιολογία για να μη γίνει έρευνα για το Φαρμακονήσι

Καμία δικαιολογία δεν έχει το κράτος για να μη διεξαγάγει  διεξοδική έρευνα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, τόνισε μιλώντας στο…

metanastes 14 2

Καμία δικαιολογία δεν έχει το κράτος για να μη διεξαγάγει  διεξοδική έρευνα για την τραγωδία στο Φαρμακονήσι, τόνισε μιλώντας στο Hot Doc Radio και τον Κώστα Βαξεβάνη ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος από τη Διεθνή Αμνηστία, κάνοντας λόγο για ενέργειες παράνομες και που καταστρατηγούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές ανθρώπων.

Σημείωσε μάλιστα ότι η τραγωδία αυτή και οι μαρτυρίες των επιζώντων επιβεβαιώνουν τις μαρτυρίες που έχει συλλέξει η Διεθνής Αμνηστία για τις πρακτικές που ακολουθεί η ελληνική πλευρά απέναντι στους μετανάστες, οι οποίες δείχνουν μία εμφανή περιφρόνηση προς τη ζωή των ανθρώπων αυτών.

Αναφερόμενος στη στάση της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στο θέμα, σχολίασε πως δίνεται μεγάλο βάρος στη φύλαξη των συνόρων και υπολείπονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, με αποτέλεσμα και να παραβιάζονται τα δικαιώματα αυτά και να χάνονται ζωές. Κάλεσε μάλιστα την ΕΕ να σκύψει πάνω από την Ελλάδα και να τη βοηθήσει στο ζήτημα αυτό, καθώς «δεν μπορεί μόνη της», ξεκαθαρίζοντας πάντως πως αυτό δεν αποτελεί δικαιολογία για κανένα κράτος να μη σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Κλείνοντας, εξέφρασε την πίστη του στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, που είναι κατ’ εξοχήν μεταναστευτικός, όπως υπενθύμισε, σημειώνοντας πως οι «επιχειρήσεις διάσωσης» του Λιμενικού θα πρέπει να είναι όντως επιχειρήσεις διάσωσης, και να μην καταλήγουν σε τραγωδίες.