Διεθνής Αμνηστία: Εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας στη Συρία – Εκατοντάδες άμαχοι νεκροί

Για εγκλήματα πολέμου στη Συρία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τη Ρωσία. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, τουλάχιστον 200 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

syria russia

Για εγκλήματα πολέμου στη Συρία κατηγορεί η Διεθνής Αμνηστία τη Ρωσία. Όπως σημειώνει σε έκθεσή της, τουλάχιστον 200 άμαχοι έχασαν τη ζωή τους από ρωσικούς βομβαρδισμούς στο διάστημα από 30 Σεπτεμβρίου έως 29 Νοεμβρίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση που δόθηκε την Τετάρτη στη δημοσιότητα, η οργάνωση κατηγορεί τη Ρωσία πως χρησιμοποιεί πυρομαχικά διασποράς και βόμβες οι οποίες δεν είναι ακριβείας σε κατοικημένες περιοχές. Αυτά τα πλήγματα, όπως σημειώνει, παρουσιάζουν ενδείξεις για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και λογίζονται ως «εγκλήματα πολέμου».

«Κάποιες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές έγιναν απευθείας σε πολίτες ή σε κατοικημένες περιοχές στις οποίες δεν υπήρχε κανένα στρατιωτικό κτίριο. Κάποιες έγιναν ακόμα και σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις και είχαν ως αποτέλεσμα το θάνατο ή τον τραυματισμό πολλών αμάχων», δήλωσε ο διευθυντής του τμήματος Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής της οργάνωσης, Φίλιπ Λούθερ.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε πως η Ρωσία τηρεί αυστηρά τις επιταγές του παγκοσμίου δικαίου κατά τη διάρκεια των επιδρομών στη Συρία.

Η Αμνηστία σημειώνει ότι εξετάζει και τα πλήγματα του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος στη Συρία.

παρουσιάζουν ενδείξεις για παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου , δήλωσε Η Διεθνής Αμνηστία σε νέα ενημέρωση που δημοσιεύθηκε σήμερα .

 

Πύραυλοι σε αγορά και νοσοκομειακές εγκαταστάσεις

Στην έκθεση αναφέρεται ότι η Αμνηστία έχει εξετάσει ενδελεχώς τουλάχιστον 25 χτυπήματα της ρωσικής αεροπορίας από τις 30 Σεπτεμβρίου έως τις 29 Νοεμβρίου στη Χομς, στη Χάμα, στο Ιντλίμπ, στη Λαττάκεια και στο Χαλέπι.

Σε έξι επιθέσεις ρωσικών βομβαρδιστικών, η κάθε μία από τις οποίες κόστισε τη ζωή σε δεκάδες αμάχους, δεν υπήρχε σε κοντινή απόσταση κανένας στρατιωτικός στόχος.

Στις 29 Νοεμβρίου, για παράδειγμα, σύμφωνα με την οργάνωση, τουλάχιστον ένα ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος εκτόξευσε τρεις πυραύλους σε πολυσύχναστη αγορά στην πόλη Αρίχα, στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται σχεδόν απολύτως από τις δυνάμεις της συριακής αντιπολίτευσης.

Η Ρωσία κατηγορείται από τις ένοπλες αντιπολιτευτικές δυνάμεις που πολεμούν ενάντια στο καθεστώς Άσαντ ότι πλήττει κυρίως τις ίδιες και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Η Αρίχα, η οποία επλήγη, ελέγχεται από την ανταρτική ομάδα «Στρατός της Κατάκτησης», η οποία πολεμά τόσο το καθεστώς του Σύρου προέδρου όσο και το Ισλαμικό Κράτος και ενισχύεται από τη Σαουδική Αραβία και την Τουρκία.