Διεθνές ένταλμα σύλληψης του Γκρούεφσκι ζητά η ΠΓΔΜ

Διέφυγε στην Ουγγαρία ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας

NewsRoom 14/11/2018 | 08:46

Την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης για τον πρώην πρωθυπουργό της χώρας Νίκολα Γκρούεφσκι ζήτησε από δικαστήριο των Σκοπίων το υπουργείο Εσωτερικών της ΠΓΔΜ, μετά τη διαφυγή του στην Ουγγαρία, όπου ζητά να λάβει πολιτικό άσυλο προκειμένου να γλιτώσει τη φυλακή.

“Είμαι στη Βουδαπέστη τώρα και ζητώ πολιτικό άσυλο από τις αρχές της Ουγγαρίας. Θα είμαι πάντα πιστός στα μακεδονικά συμφέροντα και δεν θα τα παρατήσω ποτέ”, ανέφερε σε ανάρτησή του στο Facebook ο Γκρούεφσκι, υποστηρίζοντας ότι έχει δεχθεί απειλές κατά της ζωής του.

Ο Γκρούεφσκι, πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ από το 2006 ως το 2016 και επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος VMRO-DPMNE ως τα τέλη του 2017, κηρύχθηκε επίσημα φυγάς από τις αρχές της χώρας τη Δευτέρα, τρεις ημέρες αφότου δεν παρουσιάστηκε στη φυλακή για να αρχίσει να εκτίει την ποινή διετούς φυλάκισης που του επιβλήθηκε για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας, για μια υπόθεση αγοράς πολυτελούς Mercedes που χρονολογείται από το 2012. Η αστυνομία τον αναζητούσε τα τελευταία 24ωρα, κάνοντας έφοδο στο σπίτι του και στήνοντας μπλόκα. Είναι επίσης κατηγορούμενος για τρεις ακόμα υποθέσεις διαφθοράς και παράνομων υποκλοπών τηλεφωνικών συνδιαλέξεων.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας επιβεβαίωσε ότι, κατόπιν συνεννόησης με το υπουργείο Εσωτερικών της Ουγγαρίας, ο Γκρούεφσκι βρίσκεται πράγματι σε ουγγρικό έδαφος και έχει ζητήσει άσυλο εκεί.

Σύμφωνα με Σκοπιανό αξιωματούχο που επικαλείται το Reuters, ο Γκρούεφσκι δεν εγκατέλειψε την ΠΓΔΜ από νόμιμο συνοριακό πέρασμα, αλλά διέφυγε στην Ουγγαρία παράνομα.