Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου κατά της ΕΛΑΣ για τη σύλληψη του φωτορεπόρτερ του Documento

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI) εξέδωσε ανακοίνωση για την προσαγωγή του φωτορεπόρτερ του Documento, Μάριου - Ραφαήλ Μπίκου, με την οποία καλεί την ελληνική αστυνομία και τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη να σταματήσουν τις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων.

5235156

Σφοδρές αντιδράσεις από Διεθνείς Οργανώσεις του Τύπου έχει προκαλέσει η προσαγωγή του φωτορεπόρτερ του Documento, Μάριου – Ραφαήλ Μπίκου από την Ελληνική Αστυνομία, την ώρα που κάλυπτε διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας. 

Το Διεθνές Ινστιτούτο Τύπου (IPI), παγκόσμιο δίκτυο εκδοτών, δημοσιογράφων και στελεχών των media που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου από το 1950, εξέδωσε ανακοίνωση στήριξης στον φωτορεπόρτερ του Documento, συνοδευόμενη από αναφορά στην οποία περιγράφει τις λεπτομέρειες του περιστατικού, ενώ παράλληλα καλεί την ελληνική αστυνομία να σταματήσει τις αυθαίρετες συλλήψεις δημοσιογράφων. 

Μάλιστα το IPI,  κάνει παραπομπή στην ανακοίνωσή του στους επίσημους λογαριασμούς της Ελληνικής Αστυνομίας και του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο twitter, ζητώντας εξηγήσεις.

Συγκεκριμένα, γράφει:

«Ο φωτορεπόρτερ Μάριος – Ραφαήλ Μπήκος του @documentonews συνελήφθη καθώς κάλυψε διαμαρτυρία στην Αθήνα χθες, παρά το ότι έδειξε στην αστυνομία την ταυτότητά του. Το IPI καλεί την @hellenicpolice να σταματήσει η αυθαίρετη σύλληψη δημοσιογράφων».

Αναλυτικά, το IPI σημειώνει στην αναφορά του:

«Στις 3 Φεβρουαρίου 2021, ο φωτορεπόρτερ Μάριος – Ραφαήλ Μπίκος συνελήφθη από την Ελληνική Αστυνομία (ΕΛΑΣ) ενώ κάλυπτε διαμαρτυρία στο κέντρο της Αθήνας, ακόμη και αφού παρουσίασε τα στοιχεία που αποδεικνύουν ότι είναι δημοσιογράφος.

Ο Μπίκος, ο οποίος εργάζεται για την εφημερίδα Documento, αφέθηκε ελεύθερος περίπου μία ώρα μετά τη σύλληψή του υπό την πίεση του ιδιοκτήτη του Documento και της ΕΣΗΕΑ.

Η αστυνομία πλησίασε τον δημοσιογράφο καθώς εργαζόταν και άρχισε να τον ρωτά για την παρουσία του εκεί. Παρόλο που τους έδειξε τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, τo Documento αναφέρει ότι η αστυνομία τον κράτησε χωρίς αιτιολόγηση. Ένα βίντεο του Μπίκου μέσα στο περιπολικό, που τον εμφανίζει να δείχνει στους αστυνομικούς τα χαρτιά του, δημοσιεύτηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταφέρθηκε στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής (ΓΑΔΑ) και δεν του επιτράπηκε να επικοινωνήσει με την εφημερίδα ή με δικηγόρο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Μπίκος κάλυπτε μια διαδήλωση διαμαρτυρίας κοντά στα Προπύλαια, το μνημείο – πύλη προς την Ακρόπολη της Αθήνας. Το Documento αναφέρει ότι οι εμπλεκόμενοι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ αρνήθηκαν να δώσουν τα στοιχεία τους.

Το περιστατικό λαμβάνει χώρα λίγες ημέρες μετά το νέο σχέδιο για την αστυνόμευση των διαδηλώσεων στην Ελλάδα από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη στα τέλη του Γενάρη του 2021, που προκαλεί έντονες ανησυχίες για τον σοβαρό περιορισμό της δυνατότητας των δημοσιογράφων και των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης να κάνουν ελεύθερα τη δουλειά τους.»

Το χρονικό της υπόθεσης

Η αστυνομία προσήγαγε τον φωτορεπόρτερ της εφημερίδας Documento Μάριο Ραφαήλ Μπίκο, με την ψευδή δικαιολογία ότι δεν είχε τα απαραίτητα έγγραφα, παρά το γεγονός ότι ο φωτογράφος επέδειξε το σχετικό έγγραφο που το πιστοποιούσε, ενώ εργαζόταν για τη φωτογραφική κάλυψη της συγκέντρωσης αλληλεγγύης στον Δημήτρη Κουφοντίνα στα Προπύλαια.

Στη συνέχεια, οι αστυνομικοί τον έβαλαν με τη βία στο περιπολικό για να τον οδηγήσουν όπως είπαν στη ΓΑΔΑ χωρίς να του επιτρέπουν να επικοινωνήσει ούτε με την εφημερίδα αλλά ούτε και με δικηγόρο.

Ενώ ο ίδιος στο βίντεο που δημοσιοποίησε μέσα από το περιπολικό της αστυνομίας που αποδεικνύει ότι είχε όλα τα έγγραφα μαζί του, με ανακοίνωση της η ΕΛ.ΑΣ υποστηρίζει ότι ο φωτορεπόρτερ δεν είχε τα έγγραφα μαζί του, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «σε συνέχεια δημοσιευμάτων και δηλώσεων, διευκρινίζεται ότι δεν υπήρξε σύλληψη φωτορεπόρτερ».

Η ΓΑΔΑ ανέφερε ακόμη ότι «από την περιοχή της Πλατείας Συντάγματος προσήχθησαν σήμερα 5 άτομα, μεταξύ των οποίων και ημεδαπός, ο οποίος δεν είχε μαζί του κανένα έγγραφο επιβεβαιωτικό της προφορικής του δήλωσης ότι είναι φωτορεπόρτερ. Μετά την εξακρίβωση των στοιχείων του αποχώρησε».

Το εν λόγω βίντεο που δημοσίευσε ο Μάριος Μπίκος καταρρίπτει το αφήγημα της ΕΛ.ΑΣ, ενώ δεν κάνει λόγο ούτε για τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας που δεν τηρήθηκαν κατά την προσαγωγή του στην ΓΑΔΑ, καθώς επέβαιναν στο περιπολικό ακόμη 4 άτομα.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

τραμπ πυρ

ΗΠΑ: Άνδρας αυτοπυρπολήθηκε έξω από το δικαστήριο την ώρα που εκδικαζόταν υπόθεση του Ντόναλντ Τραμπ (Video)

Ο άνθρωπος που αυτοπυρπολήθηκε έλαβε ιατρική βοήθεια και μεταφέρθηκε από την περιοχή