Newsroom

Newsroom

Διεθνές Δίκτυο Δημοσιογράφων OCCRP: Ο Ιβάν Σαββίδης πίσω από τις ταραχές στην πΓΔΜ

Τον επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη κατονομάζει το ανεξάρτητο δίκτυο δημοσιογράφων Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) ότι κρύβεται πίσω από τις ταραχές στην πΓΔΜ.

5b4cf35b1dc5247c348b45bb

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ “ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος που ζει στην Ελλάδα έχει δώσει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε Μακεδόνες αντιπάλους της προτεινόμενης αλλαγής ονόματος της χώρας και ότι ανάμεσα στους παραλήπτες των ποσών είναι χούλιγκαν ποδοσφαιρικών ομάδων που τρομοκρατούν την πρωτεύουσα Σκόπια”.

Νωρίτερα και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ  κατηγόρησε «Έλληνες επιχειρηματίες» που ταγμένους συμφέροντα της Ρωσίας που προκαλούν αναταραχές στη χώρα σχετικά με την προτεινόμενη αλλαγή ονόματος, η οποία – αν προχωρήσει – θα της επιτρέψει τελικά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου Εσωτερικών της χώρας, αλλά και την έρευνα του OCCRP, και του δικτύου BuzzFeed, αποκαλύπτεται η πηγή τουλάχιστον ορισμένων πληρωμών: “Τουλάχιστον 300.000 ευρώ δόθηκαν σε αντιπάλους της μετονομασίας από τον Ivan Savvidi, Ρώσο δισεκατομμυριούχο που ζει στην Ελλάδα και πρώην μέλος του ρωσικού κοινοβουλίου”.

Αυτές οι πληρωμές πραγματοποιήθηκαν σε δώδεκα πολιτικούς της πΓΔΜ από διάφορα κόμματα, μέλη ριζοσπαστικών εθνικιστικών οργανώσεων και χούλιγκαν ποδοσφαίρου από το σύλλογο Vardar που συμμετείχαν σε πρόσφατες ταραχές.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει ότι η Μόσχα αντιτίθεται στην επέκταση του ΝΑΤΟ και έχει χρησιμοποιήσει διάφορες μορφές «μαλακής εξουσίας» για να εμποδίσει τα έθνη της Ανατολικής Ευρώπης να ενταχθούν στη συμμαχία.

Οι δημοσιογράφοι του δικτύου απευθύνθηκαν στον Ιβάν Σαββίδη, αλλά δεν έλαβαν καμιά απάντηση.

Σαββίδης: Ουδεμία σχέση

Το βράδυ, εκδόθηκε η ακόλουθη Ανακοίνωση του Ομίλου Επιχειρήσεων κ. Ιβάν Σαββίδη με αφορμή το σημερινό δημοσίευμα:

 «Καθιστούμε σαφές σε όλους τους τόνους πως ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα όσα αναφέρονται στο απολύτως ψευδές και άκρως συκοφαντικό δημοσίευμα. Για το λόγο αυτό, τις αμέσως επόμενες ώρες και αξιοποιώντας όλα τα ένδικα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας, θα προβούμε στην κατάθεση μήνυσης και αγωγής εναντίον του μέσου, καθώς και των συντακτών του ανυπόστατου αυτού δημοσιεύματος» 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…