Το Διεθνές Δίκαιο σε περίοδο εκπτώσεων

Εμπλεος ενθουσιασμού ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης δήλωσε ότι επετεύχθη ο στόχος που είχε βάλει η κυβέρνηση Μητσοτάκη για θεαματική μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών. 

5e897312825e630bad55dfb2

Το πώς έγινε αυτό, δεν θεώρησε σκόπιμο να το αναφέρει. Δηλαδή, δεν μας είπε με ποιες μεθόδους είχαμε αυτό το αποτέλεσμα. Δεν μας είπε επίσης για την κατάσταση που επικρατεί στα κέντρα φιλοξενίας (;). Λίγες ώρες αργότερα έσκασε η είδηση και χάλασε την εικόνα που φιλοτεχνεί για τον εαυτό της η κυβέρνηση. Αφορμή στάθηκε ο θάνατος ενός 28χρονου Σομαλού στο ΚΥΤ της ΒΙΑΛ στη Χίο, ο οποίος εντοπίστηκε περίπου 12 ώρες μετά τον θάνατό του με σημάδια από δαγκωματιές ποντικιών.

Αν και ο θάνατος του 28χρονου μετανάστη προήλθε, σύμφωνα με το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, από εισρόφηση, δημοσίευμα του Guardian αναφέρεται εκτενώς στις κάκιστες συνθήκες όπου ζουν οι πρόσφυγες και μετανάστες κάνοντας λόγο για εικόνες Μεσαίωνα στην Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, ο τίτλος του δημοσιεύματος είναι: «Εικόνα βγαλμένη από τον Μεσαίωνα – Νεκρός πρόσφυγας περιτριγυρισμένος από αρουραίους». Για τη γνωστή εφημερίδα δεν έχουν την καλύτερη γνώμη οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Την υποψιάζονται για μεροληψία υπέρ των προσφύγων και των μεταναστών.

Το δεύτερο χτύπημα ήρθε από έναν διεθνή ανθρωπιστικό οργανισμό: «Υπάρχει μόνο μία αλήθεια και αυτό είναι ότι τα ελληνικά νησιωτικά στρατόπεδα είναι συνώνυμα με τον υπερπληθυσμό και τις απάνθρωπες συνθήκες», είπε ο δρ Απόστολος Βεζής, εκτελεστικός διευθυντής στην Ελλάδα του διεθνούς ανθρωπιστικού οργανισμού Intersos: «Οι άνθρωποι εκτίθενται καθημερινά σε αρουραίους, σκουπίδια και βία. Σε κλινικές στα νησιά τα παιδιά γίνονται δεκτά συχνά με σημάδια δαγκωμάτων αρουραίων. Είναι επαίσχυντο και τρομακτικό που πρέπει να ζουν σε τέτοιες συνθήκες, όταν πραγματικά δεν χρειάζεται».

Ούτε τις οργανώσεις αυτού του τύπου θεωρούν έγκυρες οι παράγοντες της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Από τότε που η Δεξιά επέστρεψε στα πράγματα ξεκίνησε μια οργανωμένη επίθεση εναντίον μη κυβερνητικών οργανώσεων που ασχολούνται με το προσφυγικό-μεταναστευτικό με κατηγορίες για κατασκοπία υπέρ της Τουρκίας και για συμμετοχή μελών τους σε κυκλώματα διακίνησης προσφύγων και μεταναστών. Τις συκοφάντησαν για να τις απαξιώσουν. Για το πώς… κατάφερε η ελληνική κυβέρνηση να μειώσει τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές είναι αποκαλυπτική η έκθεση του Δικτύου Παρακολούθησης Συνοριακής Βίας (BVMN).

Αντιγράφω από το ρεπορτάζ της Βίκυς Καπετανοπούλου («Η Εφημερίδα των Συντακτών», 6.5.2021): «Στο 89% των επαναπροωθήσεων το BVMN έχει παρατηρήσει δυσανάλογη και υπέρμετρη χρήση βίας. Αυτός ο ανησυχητικός αριθμός δείχνει ότι η χρήση βίας μ’ έναν κακοποιητικό και επομένως έκνομο τρόπο έχει γίνει κανονικότητα. Εξαιρετικά βάρβαρα παραδείγματα αστυνομικής βίας που στοιχειοθετήθηκαν το 2020 συμπεριλαμβάνουν παρατεταμένα άγριους ξυλοδαρμούς, εικονικούς πνιγμούς, σωματική κακοποίηση γυναικών και παιδιών, χρήση μεταλλικών ράβδων για πρόκληση τραυματισμών… Προσφυγή κατά του ελληνικού κράτους που κατατέθηκε τον Απρίλιο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων εγκαλεί την Αθήνα… Η κατασκευή υπαίθριων φυλακών ή η παρεμπόδιση εισόδου σκαφών στα ελληνικά χωρικά ύδατα μέσω προειδοποιητικών πυρών είναι στοιχεία που δείχνουν την επίμονη άρνηση σεβασμού των δημοκρατικών αρχών, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου».

Είναι βαριά η κατηγορία περί παραβίασης του Διεθνούς Δικαίου εναντίον μιας χώρας που το επικαλείται συνεχώς απέναντι στην Τουρκία και που δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι το σέβεται και το εφαρμόζει χωρίς εκπτώσεις. Το ερώτημα είναι τι κάνει η Ε.Ε. της αλληλεγγύης!!! Απλώς σιωπά γιατί τη βολεύει. Κάνει τα στραβά μάτια γιατί το μεταναστευτικό-προσφυγικό την έχει διχάσει. Η βασική έγνοια της είναι να μην επιτρέψει τη διασπορά στις χώρες-μέλη της φοβούμενη το κλίμα ισλαμοφοβίας που έχει αναπτυχθεί και με ευθύνη δεξιών κυβερνήσεων (Αυστρία, Πολωνία, Ουγγαρία κ.ά.), οπότε δείχνει μεγάλη ανοχή στις παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου. Σ’ αυτό ποντάρει η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, ας μην κομπορρημονεί.

Ανάγωγα

Τα ξημερώματα της Κυριακής έπεσαν τα απομεινάρια του κινεζικού πυραύλου στον Ινδικό ωκεανό. Υπενθυμίζεται πως εξαιτίας της αναμονής για την πτώση του πυραύλου, βάρους 21 τόνων, είχαν τεθεί σε μερική επιφυλακή από το Σάββατο και οι ελληνικές αρχές. Μια υποψία βασανίζει το μυαλό μου. Μήπως ο… εκτροχιασμός του κινεζικού πυραύλου έχει σχέση με εκείνο το διαστημικό πρόγραμμα που είχε εξαγγείλει ο υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς; Νομίζω ότι το θέμα θέλει ψάξιμο. Δεν είναι κακή ιδέα η σύσταση προανακριτικής επιτροπής!

Πηγή: Efsyn

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…