Διεθνείς προεκτάσεις πήρε το ρατσιστικό παραλήρημα Τσουκαλά κατά Αντετοκούνμπο

Η ρατσιστική επίθεση του Τάκη Τσουκαλά στον Θανάση Αντετοκούνμπο έχει προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων όχι μόνο στο εσωτερικό, αλλά και στο εξωτερικό, με δημοσιεύματα που ανέδειξαν το περιστατικό στον διεθνή Τύπο.

αντετοκούνμπο1

Το θέμα πήρε ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις μετά την ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο που έγινε viral στα social media, όπου εκφράζει την στήριξή του στον αδερφό του για την επίθεση που δέχτηκε. Το σχόλιό του στο Instagram έδωσε στην υπόθεση τεράστιες, παγκόσμιες διαστάσεις, αφού πλέον όλοι άρχισαν να αναζητούν περισσότερες πληροφορίες για το συμβάν.

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) σε άρθρο του από την Αθήνα με τίτλο: «ο αδερφός του παρομοιάστηκε με πίθηκο, ο Γιάννης περνάει στην αντεπίθεση» έκανε την υπόθεση γνωστή και το θέμα κάνει ήδη το γύρο του κόσμου.

Στο δημοσίευμά του, το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει χαρακτηριστικά: Ο σταρ του ΝΒΑ Γιάννης Αντετοκούνμπο «επιτέθηκε»  την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου σε έναν Έλληνα τηλεοπτικό παρουσιαστή, ο οποίος χαρακτήρισε τον αδερφό του «πίθηκο» μετά από έναν αγώνα της περασμένης εβδομάδας για την Euroleague.

Ο παρουσιαστής Τάκης Τσουκαλάς, ένας επώνυμος οπαδός του Ολυμπιακού σημάδεψε τον Θανάση Αντετοκούνμπο με αυτόν τον ρατσιστικό χαρακτηρισμό λίγο μετά αφότου εκείνος είχε βοηθήσει την ομάδα του, τον Παναθηναϊκό να κερδίσει τον αιώνιο αντίπαλο Ολυμπιακό με 93-80 σε αγώνα της Euroleague που έγινε την περασμένη Παρασκευή.

Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο οποίος αγωνίζεται στο ΝΒΑ για τους Μιλγουόκι Μπακς επιτέθηκε στο Twιtter: «Έχω χάσει τον ύπνο μου τις τελευταίες ημέρες μετά από το πρόσφατο ρατσιστικό περιστατικό».

Τα αδέρφια Αντετοκούνμπο είναι Νιγηριανής καταγωγής, ωστόσο αμφότεροι γεννήθηκαν στην Αθήνα και έχουν ελληνική εθνικότητα. Ο Γιάννης πρόσθεσε: «Αν αυτό συνέβη στον Θανάση, ο οποίος εκπροσωπεί την Εθνική ομάδα και τον Παναθηναϊκό με τιμή και με ένα χαμόγελο, δεν μπορώ να φανταστώ τι αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα. Είμαι λυπημένος και απογοητευμένος, όμως δεν θα αφήσω τα αρνητικά σχόλια να αλλάξουν αυτή την οικογένεια και την αγάπη για την πατρίδα στην οποία μεγαλώσαμε».

Ο Τσουκαλάς μηνύθηκε από δύο αντι-ρατσιστικές οργανώσεις στην Ελλάδα και κλήθηκε σε απολογία για να εξηγήσει τις απόψεις του από το εθνικό ραδιοτηλεοπτικό συμβούλιο. Σε μία δήλωση του, ο Τσουκαλάς είπε ότι ποτέ δεν καταφέρθηκε εναντίον του Θανάση με «ρατσιστική διάθεση»: «Χαρακτήρισα έτσι την συμπεριφορά ενός αθλητή, ο οποίος τιμωρήθηκε δύο φορές από τους διαιτητές με τεχνικές ποινές», είπε ο παρουσιαστής. «Γνωρίζω καλά τις προσπαθείς που έγιναν να μετατραπεί όλο αυτό σε ρατσιστικό θέμα και τους προειδοποιώ ότι θα ακολουθήσω την νομική οδό για να απαντήσω σε όλο αυτό».

 

Η ανάρτηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο έγινε θέμα και στη γαλλική «L’ Equipe», η οποία δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο:

«Στην συγκεκριμένη περίπτωση, ο αθλητικός σχολιαστής Τάκης Τσουκαλάς – που είναι γνωστός υποστηρικτής του Ολυμπιακού – αναφέρθηκε στον Θανάση με την λέξη “πίθηκος” στη τηλεόραση, σε μία φράση που προκάλεσε αρνητικές εντυπώσεις και ώθησε τον αδερφό του, Γιάννη, να αντιδράσει», αναφέρει αρχικά το κείμενο του γαλλικού μέσου, το οποίο προσθέτει στη συνέχεια: 

«Έχει γίνει ήδη μήνυση από αντιρατσιστικές οργανώσεις ενώ και το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης κάλεσε τον Τάκη Τσουκαλά να εξηγήσει όλα όσα είπε. Από την πλευρά του, αυτός τόνισε πως δεν είχε ρατσιστική πρόθεση στα λεγόμενά του».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…