Newsroom

Newsroom

Διεθνείς οργανώσεις ζητούν από την Ε.Ε. να λάβει μέτρα για τη δίωξη Βαξεβάνη

Επιστολή με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ελευθερία του τύπου απέστειλαν τα…

epistoliΕπιστολή με την οποία εκφράζουν την ανησυχία τους και ζητούν να ληφθούν μέτρα για την ελευθερία του τύπου απέστειλαν τα μέλη του Διεθνούς Δικτύου για την Ελευθερία της Έκφρασης προς τις αρμόδιες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με αφορμή τη σύλληψη του Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσίευση της λίστας Λαγκάρντ.
Σύμφωνα με την εν λόγω επιστολή, χαιρετίζουν την αθωωτική απόφαση του δικαστηρίου για τον Κώστα Βαξεβάνη αλλά παρά τη θετική έκβαση, εκφράζουν τον προβληματισμό τους για την απόφαση των ελληνικών αρχών να οδηγήσουν το δημοσιογράφο σε δίκη. Βάσει της επιστολής, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση να τοποθετηθεί επίσημα στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης και δημοσίευσης για το δημόσιο συμφέρον της Ελλάδας. Η συνθήκη της Λισσαβώνας επιβάλλει την πλήρη εναρμόνιση με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων για τα κράτη-μέλη, στον οποίο συμπεριλαμβάνεται το άρθρο 11 που αναφέρεται στη διάδοση πληροφοριών και ιδεών χωρίς παρεμβάσεις από δημόσιες αρχές και στην υποχρέωση του σεβασμού της ελευθεροτυπίας και του πλουραλισμού των μέσων ενημέρωσης.
Παράλληλα, επισημαίνεται ότι η διάθεση της υπεράσπισης της ελευθερίας της έκφρασης που έχει επιδείξει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά το παρελθόν πρέπει να ισχύσει και τώρα, με την μη περαιτέρω δίωξη του Βαξεβάνη και άλλων δημοσιογράφων από την ελληνική δικαιοσύνη για δημοσιοποίηση ζητημάτων δημοσίου συμφέροντος, όπως η διαφθορά ή η γραφειοκρατική αδικοπραγία.

Appeal to EU Institutions to Defend Free Expression in Greece