Διεθνείς οργανώσεις Τύπου: Να ελεγχθούν άμεσα από την ΕΕ τα κινητά ελλήνων δημοσιογράφων για λογισμικά παρακολούθησης

Στο πλευρό των ελλήνων δημοσιογράφων για μία ακόμη φορά οι διεθνείς οργανώσεις Τύπου

gilles lambert pb lF8VWaPU unsplash

Το αίτημα ελλήνων δημοσιογράφων και ξένων ανταποκριτών να ελεγχθούν από την ΕΕ τα κινητά τους τηλέφωνα για λογισμικά παρακολούθησης, στηρίζουν με νεότερη ανακοίνωσή τους τέσσερις από τις μεγαλύτερες διεθνείς οργανώσεις Τύπου.

Συγκεκριμένα, με κοινή τους ανακοίνωση οι οργανώσεις European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), Free Press Unlimited (FPU), International Press Institute (IPI) και OBC Transeuropa (OBCT) ενώνουν τη φωνή τους με τους δημοσιογράφους που έχουν απευθύνει επίσημο αίτημα στην επιτροπή PEGA του Ευρωκοινοβουλίου, ώστε να ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα, καθώς εκφράζουν φόβους ότι ενδέχεται να έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης και οι ίδιοι.

Οι οργανώσεις, αναφερόμενες στις περιπτώσεις των δημοσιογράφων Σταύρου Μαλιχούδη και Θανάση Κουκάκη τονίζουν ότι «και οι δύο περιπτώσεις αντιπροσωπεύουν σημαντικές παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής των δημοσιογράφων, της προστασίας της δημοσιογραφικής πηγής και της ελευθερίας του Τύπου. Σε καμία από τις δύο περιπτώσεις δεν αποδόθηκαν ευθύνες ούτε αποκαλύφθηκε η πλήρης αλήθεια. Οι οργανώσεις μας συμμερίζονται τις ανησυχίες ότι αυτές οι περιπτώσεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν την κορυφή του παγόβουνου της βαθύτερης παρακολούθησης Ελλήνων δημοσιογράφων από κρατικούς και ιδιωτικούς φορείς».

Παράλληλα, σε σχέση με το αίτημα των ελλήνων δημοσιογράφων οι τέσσερις οργανώσεις σημείωνουν: «Στα τέλη Σεπτεμβρίου, Έλληνες δημοσιογράφοι και ξένοι ανταποκριτές απηύθυναν έκκληση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για χρηματοδότηση και την απαραίτητη υποδομή ώστε να για να ελεγχθούν τα κινητά τους τηλέφωνα για ίχνη παρακολούθησης. Επί του παρόντος, οι εσωτερικοί μηχανισμοί κυβερνοασφάλειας της ΕΕ έχουν εντολή μόνο για τη έλεγχο των συσκευών των ευρωβουλευτών και άλλων αξιωματούχων της ΕΕ» και συνεχίζουν:

«Προτρέπουμε και εμείς με τη σειρά μας την Εξεταστική Επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προτείνει ισχυρές συστάσεις για αυστηρότερη ρύθμιση σχετικά με την πώληση, το εμπόριο και τη χρήση αυτών των ειδών παρεμβατικών όπλων επιτήρησης εντός και εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και για πολύ μεγαλύτερη διαφάνεια από τους κρατικούς θεσμούς».

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο να επιβεβαιωθούν οι φόβοι και να εντοπιστούν τηλέφωνα δημοσιογράφων που έχουν παρακολουθηθεί, σημειώνουν ότι «εάν και όταν εντοπιστούν πρόσθετες μολύνσεις, τόσο οι εταιρείες επιτήρησης που εμπορεύονται αυτά τα εργαλεία όσο και οποιδήποτε παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των κρατικών υπηρεσιών πληροφοριών ή των αρχών επιβολής του νόμου, που τα αναπτύσσουν αδικαιολόγητα εναντίον δημοσιογράφων πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνοι για αυτές τις σοβαρές παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Οι οργανώσεις μας θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά την κατάσταση σχετικά με την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα και να τεκμηριώνουν όλες τις μελλοντικές επιθέσεις σε δημοσιογράφους», καταλήγει η ανακοίνωση που συνυπογράφουν το  ECPMF, το FPU, το IPI και το OBC.

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

andraz lazic lcirqLKB8B4 unsplash

Πρωτοφανές συμβάν στη Δράμα: Έκοψαν τα φρένα σε ΙΧ 38χρονης μητέρας – «Μα δεν έχει διαπραχθεί έγκλημα»…έλεγαν οι αστυνομικοί

«“Πρέπει να σ’ αγαπούν πολύ”, μου είπε με ύφος (ο μηχανικός) και ανέφερε ότι στα…

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…