Newsroom

Newsroom

Διέρρηξαν την Εθνική Πινακοθήκη, έκλεψαν πίνακα του Πικάσο

Στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε τα ξημερώματα η Εθνική Πινακοθήκη, όταν άγνωστοι, εισέβαλαν στο κτίριο και έκλεψαν δύο πίνακες ζωγραφικής. Όπως…

Στο στόχαστρο διαρρηκτών μπήκε τα ξημερώματα η Εθνική Πινακοθήκη, όταν άγνωστοι, εισέβαλαν στο κτίριο και έκλεψαν δύο πίνακες ζωγραφικής. Όπως έγινε γνωστό, στις 4.52 κτύπησε ο συναγερμός της Εθνικής Πινακοθήκης και ο φύλακας, που δεν είχε αντιληφθεί τίποτα μέχρι εκείνη τη στιγμή, είδε ένα άτομο να απομακρύνεται τρέχοντας από το κτίριο.

Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δράστες μπήκαν από την πίσω πλευρά του κτιρίου, παραβιάζοντας μπαλκονοπόρτα στον ημιόροφο, την οποία έριξαν μαζί με την κάσα. Στη συνέχεια, έφτασαν στον χώρο που φυλάσσονταν τα έργα και απέσπασαν όπως έγινε γνωστό, ένα πίνακα ζωγραφικής του Ισπανού ζωγράφου Πάμπλο Πικάσο. Το φημολογούμενο ως κλαπέν έργο ” “Γυναικείο Κεφάλι” φιλοτεχνημένο από τον Πάμπλο Πικάσσο, το 1939, αποτελεί δωρεά του καλλιτέχνη στον ελληνικό λαό, τιμητική προσφορά για τη γενναία αντίστασή του κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς των Γάλλων Καλλιτεχνών, που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του ζεύγους Μιλλιέξ, μετά τον πόλεμο. Πρόκειται για το πορτραίτο της φωτογράφου Ντόρας Μααρ συντρόφου του Πικάσσο κατά την περίοδο 1936-1943″.
Επίσης αφαιρέθηκε ένα έργο του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο αυτό αποτέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική πινακοθήκη.

Κατά τη διάρκεια της κλοπής των έργων τέχνης, ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στον χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα δράστη τον οποίο και καταδίωξε. Στη συνέχεια ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης. Ειδικότερα, όπως προέκυψε, ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες, απενεργοποίησαν δέσμη συναγερμού και παραβίασαν μπαλκονόπορτα, χωρίς όμως να την ανοίξουν, με αποτέλεσμα όταν ήχησε ο συναγερμός και ο φύλακας ήλεγξε εσωτερικά τον χώρο, να μην διαπιστώσει παρουσία ατόμων ή ίχνη διάρρηξης και να απενεργοποιήσει τον συναγερμό. Στη συνέχεια και άλλες φορές ο άγνωστος δράστης ή οι δράστες, ενεργοποίησαν διαφορετικές δέσμες συναγερμού, χωρίς να εισέρχονται στον χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο φύλακας δεν διαπίστωνε παρουσία προσώπων.
Οι άγνωστοι δράστες στο τελικό στάδιο της επιχείρησης διάρρηξης, αφού άνοιξαν την πόρτα που ήδη είχαν παραβιάσει, εισήλθαν στο εσωτερικό και από τον χώρο της έκθεσης αφαίρεσαν τα έργα τέχνης, βγάζοντας τα από τις κορνίζες τους.

Ενεργείται προανάκριση από την Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, εκδόθηκαν διεθνείς αναζητήσεις για τον εντοπισμό των έργων τέχνης και διενεργούνται εκτεταμένες έρευνες για τον εντοπισμό και την σύλληψη των δραστών.