Διεθνώς καταζητούμενοι Μπουλούτας και Φόρος – αιχμές Κύπρου για τις ελληνικές Αρχές

Σε διεθνή μετατράπηκαν τα εντάλματα σύλληψης των φυγόδικων και καταζητούμενων συνεργατών του Ανδρέα Βγενόπουλου Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, οι οποίοι παραμένουν εξαφανισμένοι εδώ και 28 ημέρες.

5735b8c21dc5243b6b8b465d

Ως εκ τούτου τα δύο πρώην στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας και νυν της MIG καταζητούνται πλέον από την Interpol ώστε να εκδοθούν στην Κύπρο και να δικαστούν για τα κακουργήματα της χειραγώγησης της αγοράς, της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της παρουσίασης ψευδών στοιχείων και της τήρησης ψευδών λογαριασμών καθώς και της απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της τράπεζας.

Τα διεθνή εντάλματα σύλληψης εξασφαλίστηκαν από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Λευκωσίας και ήδη έχουν προωθηθεί στην Interpol για εκτέλεσή τους σε οποιαδήποτε χώρα. Η γεωγραφική διεύρυνση των ενταλμάτων κρίθηκε αναγκαία, αφού έχει ήδη συμπληρωθεί σχεδόν ένας μήνας από την 15η Απριλίου όταν το Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου αποφάσισε οριστικά την έκδοση των δύο φυγόδικων στην Κύπρο.

Από εκείνη την ημέρα οι ελληνικές Αρχές δεν έχουν καταφέρει να τους εντοπίσουν με αποτέλεσμα ακόμη και η δίκη τους που ήταν προγραμματισμένο να ξεκινήσει την Τετάρτη 11 Μαΐου στο Κακουργιοδικείο της Λευκωσίας να έχει αναβληθεί έως ότου εντοπιστούν.

Υπενθυμίζεται ότι σε μια πρωτοφανή κίνησή τους, οι συνεργάτες του Βγενόπουλου είχαν εκδώσει ανακοίνωση μέσω της οποίας γνωστοποιούσαν την πρόθεσή τους να παρουσιαστούν ενώπιον του αρμοδίου εισαγγελέα Δικαστικής Συνδρομής στις 9 Μαΐου ώστε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες έκδοσής τους στην Κύπρο. Αυτή τους η δέσμευση ουδέποτε υλοποιήθηκε, ενώ στις 11 Μαΐου εξέδωσαν νέα ανακοίνωση στην οποία ισχυρίζονταν ότι διαφυλάσσουν τα δικαιώματά τους και δεν περιφρονούν το δικαστήριο.

Επίθεση σε Βγενόπουλο και αιχμές για τις ελληνικές Αρχές

Ελέω των ραγδαίων εξελίξεων αναφορικά με τους συνεργάτες του Ανδρέα Βγενόπουλου, χθες Πέμπτη ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρόεδρο της MIG ξεκαθαρίζοντας ότι «δεν υπάρχει οποιοδήποτε ενδεχόμενο παρακώλυσης των διαδικασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη ή παρέμβασης στο ανακριτικό έργο».

Παράλληλα, ο κ. Νικολάου χαρακτήρισε τις προσπάθειες που γίνονται από μέρους του Ανδρέα Βγενόπουλου ως ενέργειες είτε πολιτικοποίησης είτε υπόσκαψης των δικαστικών διαδικασιών. Όπως είπε ο Ιωνάς Νικολάου, οποίος απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι τελευταίες κινήσεις Βγενόπουλου σχετίζονται με το γεγονός ότι πλησιάζει και η δική του σειρά «οι έρευνες προχωρούν κανονικά και φαίνεται ότι ο κλοιός αρχίζει σιγά-σιγά να σφίγγει».

Η παρέμβαση Νικολάου ήρθε λίγο μετά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος μέσω της οποίας κάλεσε τον ελλαδίτη υπουργό Δικαιοσύνης Νίκο Παρασκευόπουλο να μην επιτρέψει την έκδοση των στενών συνεργατών του στην Κύπρο, περιφρονώντας ουσιαστικά ακόμα και την απόφαση του Αρείου Πάγου. Υπενθυμίζεται ότι ο Βγενόπουλος κάλεσε ακόμα και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να παρέμβει, ουσιαστικά, για να μπλοκάρει οποιαδήποτε συνεργασία μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στο πλαίσιο των ποινικών ερευνών που διεξάγονται.

Ο Ιωνάς Νικολάου επανερχόμενος μάλιστα στο ζήτημα με γραπτή ανακοίνωση σημείωσε ότι «έχοντας υπόψη τη μέχρι σήμερα στάση που έχει τηρήσει ο κ. Βγενόπουλος στην προσπάθειά του να αποτρέψει τόσο την εκτέλεση αιτημάτων δικαστικής συνδρομής, όσο και τις ακολουθούμενες ανακριτικές διαδικασίες στην Κύπρο, δεν μας εκπλήσσει το τελευταίο του εγχείρημα να επιδιώξει πολιτικές παρεμβάσεις με σκοπό να αποτρέψει την έκδοση των συνεργατών του στις κυπριακές Αρχές, ώστε να παρουσιαστούν ενώπιον δικαστηρίου σε εναντίον τους εκκρεμούσα δικαστική διαδικασία».

Οι Κύπριοι μάλιστα εμφανίζονται, σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κι άλλες παρόμοιες ενέργειες από την πλευρά Βγενόπουλου όσο ο κλοιός των ανακρίσεων θα στενεύει. Σύμφωνα με τον Ιωνά Νικολάου «δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπούν από τέτοιες ενέργειες, μέχρι να οδηγηθούν ενώπιον των δικαστηρίων τα ύποπτα πρόσωπα που εμπλέκονται στις υποθέσεις, οι οποίες αφορούν την κατάρρευση της κυπριακής Οικονομίας».

Ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης πάντως άφησε αιχμές και τις ελληνικές Αρχές λέγοντας ότι «το Υπουργείο Δικαιοσύνης ως η αρμόδια αρχή, είχε προβεί και συνεχίζει να προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα προς τις αρμόδιες ελληνικές Αρχές ώστε να εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης και έκδοσης των φυγόδικων Ευθύμιου Μπουλούτα και Μάρκου Φόρου, οι οποίοι παρέλειψαν να εμφανιστούν ενώπιον του δικαστηρίου, αλλά και τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς συμπλήρωση των σχετικών ανακρίσεων».

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…