Newsroom

Newsroom

Διεθνής αντίκτυπος από την επίσκεψη του Πάπα στη Λέσβο

Διεθνή αντίκτυπο έχει η σημερινή επίσκεψη του Πάπα Φραγκίσκου στη Λέσβο, με τα διεθνή ΜΜΕ να εστιάζουν στους επαίνους του Ποντίφικα για τη στάση της Ελλάδα και στην κίνησή του να πάρει μαζί του στη Ρώμη, δώδεκα πρόσφυγες.

57126b3c1dc524504c8b4a5f

Για μία «παρέμβαση χωρίς προηγούμενο που είχε σκοπό να αναδείξει τη σοβαρότητα της προσφυγικής κρίσης που πλήττει την Ευρώπη» κάνει λόγο σε δημοσίευμά του ο Guardian, αναφερόμενος στην μεταφορά των δώδεκα προσφύγων στο Βατικανό. Επίσης, αξιολογεί την κοινή επίσκεψη με τους εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας ως μια «περαιτέρω ένδειξη της σύσφιξης των σχέσεων μεταξύ του δυτικού και του ανατολικού δόγματος του χριστιανισμού», επισημαίνοντας ότι ο Πάπας «έσπασε το πρωτόκολλο» επιλέγοντας να μεταβεί στον καταυλισμό προσφύγων στη Μόρια στο ίδιο αυτοκίνητο με τον Βαρθολομαίο.

Οι New York Times μιλούν για μια «συναισθηματικά φορτισμένη» μέρα και μεταδίδουν με κάθε λεπτομέρεια τις δηλώσεις του Πάπα, του Οικουμενικού Πατριάρχη και του Αρχιεπισκόπου για το προσφυγικό. Αναφορικά με την μεταφορά των δώδεκα προσφύγων στη Ρώμη, οι Αμερικανοί αναφέρουν ότι πρόκειται για μια χειρονομία που «συμπληρώνει τις εκκλήσεις του Πάπα για κατανόηση στο δράμα των προσφύγων, την ώρα που η στάση της Ευρώπης γίνεται όλο και πιο σκληρή απέναντί τους».

Από τα περισσότερα διεθνή μέσα σχολιάστηκε επίσης το γεγονός πως ο Πάπας Φραγκίσκος αναφέρθηκε στην ομιλία του με ιδιαίτερη αγάπη στους ανθρώπους της Λέσβου, αλλά και γενικότερα στους Έλληνες. Το CNN έγραψε συγκεκριμένα: «αποκάλεσε τους Έλληνες της Λέσβου, ‘’φύλακες της ανθρωπιάς’’ και τους είπε: Θα ανταμειφθείτε από τον Θεό για τη γενναιοδωρία σας. Πολλοί έπαινοι για τον ελληνικό λαό, πρέπει να το πούμε αυτό».

Το Al Jazzera, δημοσιεύει τα της επίσκεψης του Ποντίφικα, υπό τον τίτλο «Προσφυγική κρίση: Ο Πάπας απευθύνει έκκληση για ανθρωπιά», ενώ επίσης χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Πάπα «ιστορικής σημασίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και η ισπανική El Mundo, η οποία γράφει: «Ο Πάπας αγκαλιάζει τους πρόσφυγες και παίρνει μαζί του μια ομάδα προσφύγων από ευπαθείς ομάδες», ενώ τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ο Πάπας μετέβη στη Λέσβο η οποία είναι και «το σύμβολο της δοκιμασίας των προσφύγων.

Η εφημερίδα La Reppublica, παράλληλα προβάλλει τον τρόπο με τον οποίο ο Ποντίφικας θέλησε να ευχαριστήσει την χώρα μας για την αλληλεγγύη και την βοήθεια που επέδειξε: η ιταλική εφημερίδα αποδίδει το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του Αργεντινού ποντίφικα, με δυο μόνον λέξεις «grazie Grecia», δηλαδή «ευχαριστώ Ελλάδα».

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Screenshot 2024 05 04 184604

Βραζιλία: Δεκάδες νεκροί και αγνοούμενοι μετά από τεράστιες καταστροφές από πλημμύρες

Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από τις καταρρακτώδεις βροχές στη νότια Βραζιλία έχουν στοιχίσει τη ζωή…

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

androulakis

Ανδρουλάκης για Ανάσταση: Tην ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Στο πασχαλινό μήνυμά του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης εύχεται το φετινό Πάσχα…

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

KERKYRA 2

Απίστευτο και όμως Κερκυραϊκό: Της έριξαν «Μπότη» στο κεφάλι – Έπεσε από το γραφείο του δημάρχου (video)

Το ιστορικό έθιμο των Μπότηδων παραλίγο να αποδειχθεί μοιραίο στην φετινή του εκδοχή καθώς από…