17χρονος διεμφυλικός δικαιώθηκε για τη χρήση τουαλέτας στο σχολείο του

Δικαίωση βρήκε ο 17χρονος διεμφυλικός Άστον Χουαϊτέκερ από εφετείο των ΗΠΑ που ενέκρινε προκαταρκτική απόφαση δικαστηρίου, σύμφωνα με την οποία μπορεί να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα των αγοριών στο γυμνάσιο George Nelson Trempe στην περιοχή Κενόσα του Ουισκόνσιν.

NewsRoom 31/05/2017 | 12:49

Την μήνυση είχε υποβάλει ο 17χρονος ενώ την απόφαση υπέρ του έλαβε το εφετείο (7th U.S. Circuit Court of Appeals). Πρόκειται για την πρώτη απόφαση ομοσπονδιακού εφετείου στις ΗΠΑ που προστατεύει διεμφυλικό μαθητή έναντι διακρίσεων στο αμερικανικό σύστημα εκπαίδευσης.

Η οικογένεια του Χουαϊτέκερ μήνυσε την εκπαιδευτική περιφέρεια της παραπάνω περιοχής το 2016, μετά από απόφαση που είχε ληφθεί και η οποία απαγόρευε στον μαθητή την χρήση της τουαλέτας των αγοριών στο γυμνάσιο καθώς το πιστοποιητικό γέννησής του τον προσδιορίζει ως γυναίκα αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Πρόκειται για μία από τις νομικές μάχες που βρίσκονται σε εξέλιξη στις ΗΠΑ για τους διεμφυλικούς που διεκδικούν την ελεύθερη χρήση στις τουαλέτες των σχολείων, αλλά κι άλλων χώρων δημοσίων κτιρίων, ενώ το θέμα αυτό έχει προσλάβει και σημαντικές πολιτικές διαστάσεις.

Το δικαίωμα επιλογής στη χρήση της τουαλέτας στα σχολεία είχε προωθήσει ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, συνδέοντας την χρηματοδότηση των σχολείων με την εφαρμογή της.

Ωστόσο, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ με προεδρικό διάταγμα ακύρωσε το δικαίωμα επιλογής των διεμφυλικών μαθητών, ενώ μερικές πολιτείες έχουν αποφασίσει να ρυθμίσουν τη στάση τους, ανεξάρτητα από την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό.