Die Welt: Έλληνες εφοπλιστές συνεχίζουν να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο

Αγωγές κατά των εταιρειών ετοιμάζει το ουκρανικό κράτος - Εκτενή ρεπορτάζ για τις κινήσεις των ελλήνων εφοπλιστών από γερμανικά ΜΜΕ

AP19203437081367

Καταιγιστικό είναι το άρθρο που δημοσιεύει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Die Welt και αναδημοσιεύει στη ρωσόφωνη ιστοσελίδα της και η Deutche Welle, με θέμα τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου από έλληνες εφοπλιστές, παρά τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί.

Σε άρθρο με τίτλο «Η Ελλάδα συνεχίζει να προμηθεύει ρωσικό πετρέλαιο μέσω θαλάσσης, παρά τις κυρώσεις», η DW αναδημοσιεύει τα σημαντικότερα σημεία του άρθρου της Welt, αποκαλύπτοντας το μέγεθος της παραβίασης των δυτικών κυρώσεων.

Όπως αναφέρει η Welt, επικαλούμενη το ναυτιλιακό νηολόγιο Lloyd’s List, παρά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν σε πλοία που φέρουν ρωσική σημαία, 4,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου αξίας περίπου 509 εκατομμυρίων δολαρίων εξάγονται καθημερινά από τη Ρωσία δια θαλάσσης. Άλλωστε, τονίζει ότι  η Ελλάδα διαθέτει τον μεγαλύτερο στόλο δεξαμενόπλοιων παγκοσμίως (716 πλοία).

Οι εξαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία δια θαλάσσης παρέμειναν στα προπολεμικά επίπεδα, κυρίως λόγω της μη συμμόρφωσης με τις κυρώσεις από την Ελλάδα, επισημαίνει το δημοσίευμα: «Ενώ πολλοί Ευρωπαίοι και Αμερικανοί έμποροι, εταιρείες πετρελαίου και ναυτιλιακές εταιρείες έχουν διακόψει κάθε επαφή με την φορείς του ρωσικού στόλου, Έλληνες πλοιοκτήτες συνεχίζουν να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στη Ρωσία».

Σύμφωνα με τον Lloyd’s, 190 τάνκερ αναχώρησαν από τα ρωσικά λιμάνια πετρελαίου Primorsk, Novorossiysk, Ust-Luga και Αγίας Πετρούπολης τον Απρίλιο, 76 από τα οποία έπλευσαν υπό ελληνική σημαία. «Έτσι, η Ελλάδα τριπλασίασε το μερίδιό της στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος», γράφει η Die Welt.

Για παράδειγμα, στα τέλη Απριλίου, το ελληνικό δεξαμενόπλοιο Nissos Rhenia φόρτωσε το ρωσικό πετρέλαιο Urals στο λιμάνι του Ρότερνταμ και πήγε στη Σιγκαπούρη. Τα περισσότερα δεξαμενόπλοια κατευθύνονται προς την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Κορέα και τα ναύλα για τα πετρελαιοφόρα έχουν ήδη αυξηθεί κατά 230% λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, σημειώνει η γερμανική εφημερίδα.

Αγωγές ετοιμάζει η Ουκρανία

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ουκρανική κυβέρνηση έχει σχηματίσει μια ομάδα για την παρακολούθηση των ρωσικών τάνκερ χρησιμοποιώντας τη μέθοδο των open-data. «Οι εταιρείες που συνεχίζουν εν γνώσει τους να χρηματοδοτούν ρωσικά εγκλήματα πολέμου με συμβάσεις για ορυκτά καύσιμα θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η Ουκρανία διερευνά κάθε οδοό για να τις καταστήσει υπόλογες», δήλωσε ο Oleg Ustenko, οικονομικός σύμβουλος του προέδρου Volodymyr Zelenskyy.

Από την πλευρά της η γενική εισαγγελέας της χώρας, Ιρίνα Βενεντίκτοβα, είπε ότι ήδη προετοιμάζονται αγωγές κατά εταιρειών και ατόμων που εμπλέκονται στις πετρελαϊκές επιχειρήσεις με τη Ρωσία.