Die Linke: Oι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση

«Χωρίς τη ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, υπάρχει μικρό περιθώριο για μια αριστερή, κοινωνικά δίκαιη πολιτική», υποστήριξε ο συμπρόεδρος του Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

cover
NewsRoom 24/08/2015 | 18:09

«Χωρίς τη ριζική αλλαγή της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης, υπάρχει μικρό περιθώριο για μια αριστερή, κοινωνικά δίκαιη πολιτική», υποστήριξε ο συμπρόεδρος του Die Linke, Μπερντ Ρίξινγκερ, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Σε δηλώσεις που έκανε στην εφημερίδα Die Welt, ο Μπερντ Ρίξινγκερ άσκησε κριτική στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. κατηγορώντας τους ότι δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση.

Με αφορμή το παράδειγμα της Ελλάδας, ο Γερμανός πολιτικός ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, όπως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), όχι μόνο δεν διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση, αλλά κατέχουν «περισσότερη εξουσία από τις εκλεγμένες κυβερνήσεις, όπως είδαμε τώρα στην Ελλάδα».

O Ρϊξινγκερ συμμερίζεται την ανάλυση της Σάρα Βάγκενκνεχτ -αντιπροέδρου και κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του κόμματος- «ότι η δομή του ευρώ καθιστά τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες και τις αδύναμες πιο αδύναμες», εξηγώντας ότι οι εκλεγμένες κυβερνήσεις δεν έχουν πολλά περιθώρια ελιγμών, καθώς η ΕΚΤ μπορεί πάντα να τις απειλήσει με περιορισμό της ρευστότητας. «Έτσι το έκανε στην Ελλάδα. Έτσι εκβίασε την ελληνική κυβέρνηση και απείλησε μ' αυτόν τον τρόπο τη δημοκρατία σε όλη την Ευρώπη».

Ο συμπρόεδρος του Die Linke συμπέρανε ότι στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει συσσωρευτεί τεράστια δύναμη, «κι αυτό δεν μπορούμε να το δεχτούμε», ενώ προέβλεψε νέα νομισματική κρίση, καθώς η αρχιτεκτονική του ευρώ «καθιστά τις ισχυρές χώρες ισχυρότερες και τις αδύναμες χώρες ακόμα πιο αδύναμες».

Δεν παρέλειψε δε στη συνέντευξη να επαναλάβει την άποψη της γερμανικής αριστεράς για την πολιτική πλεονασμάτων που ακολουθεί η ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης. και ότι η αναστροφή αυτής της πολιτικής με ενίσχυση της εσωτερικής αγοράς, περισσότερες επενδύσεις και μεγαλύτερους μισθούς θα μπορούσε να ανακουφίσει σε μεγάλο βαθμό τις χτυπημένες από την κρίση οικονομίες του ευρώ.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα νέο νόμισμα, όπως είπε, καθώς σ' αυτή τη φάση πρέπει τα κράτη-μέλη να συντονίσουν πάνω απ' όλα την πολιτική μισθών. Για την Ελλάδα το κύριο πρόβλημα δεν είναι το ευρώ, αλλά ο πολιτικός προσανατολισμός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Για την Κάτια Κίπινγκ -έταιρη πρόεδρο μαζί με τον Ρϊξινγκερ του κόμματος της γερμανικής Αριστεράς-, η νεοφιλελεύθερη πολιτική που ακολουθείται στην Ευρωζώνη δεν είναι προδιαγεγραμμένη εξαιτίας του κοινού νομίσματος, αλλά είναι το αποτέλεσμα των συσχετισμών δύναμης στην Ευρώπη. Όπως εκτιμά η ίδια, η βασική αιτία για τη σημερινή κατάσταση είναι «η πλήρης αποτυχία της σοσιαλδημοκρατίας σε ολόκληρη την Ευρώπη».

Μέσα από τις σελίδες της συντηρητικής ναυαρχίδας του γερμανικού Τύπου, ο Μπερντ Ρίξινγκερ προειδοποίησε ότι ο μονόδρομος των πολιτικών της τρόικας ανεξαρτήτως κυβέρνησης οδηγεί σε απώλεια εμπιστοσύνης εκ μέρους των  πολιτών προς στη δημοκρατική Ευρώπη.

Όπως σημείωσε, το Die Linke αναζητά «ένα νέο ξεκίνημα για την Ευρώπη», το οποίο περιλαμβάνει «τη δημοκρατική αναδόμηση των ευρωπαϊκών θεσμών».

«Ως αριστεροί πρέπει να ηγηθούμε της συζήτησης αυτής».

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.