Διαβάστε τους μάρτυρες που προτείνουν τα κόμματα στην Εξεταστική για τα μνημόνια

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργοί Οικονομικών της χώρας μας μέχρι και εκπρόσωποι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, του ΟΔΔΗΧ, περιλαμβάνονται στις λίστες ονομάτων που πρότειναν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια τα κόμματα.

cover
NewsRoom 20/05/2015 | 12:21

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Ντομινίκ Στρος Καν, ο γερμανός υπουργός οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πρώην υπουργοί Οικονομικών της χώρας μας μέχρι και εκπρόσωποι της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, του ΤΑΙΠΕΔ, του ΤΧΣ, του ΟΔΔΗΧ, περιλαμβάνονται στις λίστες ονομάτων που πρότειναν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή για τα Μνημόνια τα κόμματα.

Αναλυτικά ποιούς πρότεινε κάθε κόμμα

 

ΣΥΡΙΖΑ

Περίπου 40 μάρτυρες πρότεινε να κληθούν για να καταθέσουν ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το κυβερνών κόμμα πρότεινε ως μάρτυρες τους πρώην υπουργούς Οικονομικών Ευ. Βενιζέλο, Γ. Παπακωνσταντίνου, Γ. Ζαννιά, Γ. Στουρνάρα και Φ. Σαχινίδη. Πρότεινε επίσης τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο, αλλά και τους πρώην υπουργούς Λ. Κατσέλη και Χ. Παμπούκη.

Στη λίστα του ΣΥΡΙΖΑ και οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου Οικονομικών Χ. Θεοχάρης, Κ. Σαββαϊδου, Χρ. Πασπακωνσταντίνου και Ηλ. Πλασκοβίτης, καθώς και οι Μ. Κοντοπυράκης Α. Γεωργίου, Ζ. Γεωργαντά και Ν. Λογοθέτης από την ΕΛΣΤΑΤ. Στις πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρόεδροι του ΟΔΔΗΧ Σπ. Παπανικολάου, Π. Χριστοδούλου και Στ. Παπαδόπουλος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά επίσης να κληθούν προς κατάθεση οι Ντομινίκ Στρος Καν, Ολιβιέρ Μπλανσάρ (επικεφαλής οικονομολόγος) και Π. Τόμσεν από το ΔΝΤ, καθ΄ώς και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ Μ. Ξαφά και Π. Ρουμελιώτης. Από την τρόικα ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά να εξεταστούν οι Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μος.

Επίσης οι: Σταύρος Παπασταύρου (διπλωματικός σύμβουλος Α. Σαμαρά), Ζ. Κ. Τρισέ (ΕΚΤ), Β. Ραντεμάχερ (Γιούροστατ), Τζ. Στίγκλιτς (σύμβουλος Γ. Παπανδρέου), Τ. Βίζερ, Ολι Ρεν (επίτροπος Ε.Ε.), Λ. Αντόρ (επίτροπος), Μ. Βέισπορτ (αμερικανός οικονομολόγος). Γ. Κασιμάτης, Κ. Λουμίνα (εμπειρογνώμονας ΟΗΕ), Β. Καβαθάς (ΓΣΕΒΕΕ), εκπρόσωπος μικρομολογιούχων, Κ. Κατσαδώρος (εκπρόσωπος Κλίμακας), Σ. Ρομπόλης (ΙΝΕ/ΓΣΕΕ), καθώς και οι πρόεδροι του ΤΑΙΠΕΔ και του ΤΧΣ.

 

Νέα Δημοκρατία

Η ΝΔ κατέθεσε λίστα μαρτύρων που περιελάμβανε πάνω από 50 άτομα.

Ανάμεσα σε αυτούς που πρότεινε μεταξύ άλλων να κληθούν στην Εξεταστική Επιτροπή να καταθέσουν είναι ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και οι διατελέσαντες υπουργοί Οικονομικών από τον Οκτώβριο του 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015, Γιάννης Στουρνάρας, Γκίκας Χαρδούβελης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Φίλιππος Σαχινίδης, Γιώργος Ζανιάς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Από πλευράς θεσμών, η ΝΔ «καλεί» σε κατάθεση τους εκπροσώπους του ΔΝΤ και της τρόικας Ντομινίκ Στρος Καν, Κριστίν Λαγκάρντ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, Μάριο Ντράγκι, Μανουέλ Αλμούνια, Όλι Ρεν, Πιέρ Μοσχοβισί, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κλάους Μαζούχ, Πολ Τόμσεν και Ματίας Μορς.

Στη λίστα της ΝΔ συμπεριλαμβάνεται ο πρώην διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, οι πρώην γενικοί γραμματείς του υπ. Οικονομικών Ηλίας Πλασκοβίτης, Γιώργος Μέργος, Χριστίνα Παπακωνσταντίνου και Τάσος Αναστασάτος, καθώς και τα πρώην μέλη του ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης και Θάνος Κατσάμπας. Περιλαμβάνονται επίσης ο πρώην και ο νυν πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ Μανώλης Κοντοπυράκης και Ανδρέας Γεωργίου, καθώς και εκπρόσωποι από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, τον ΟΔΔΗΧ, το ΤΧΣ, την ΚΕΠΕ, το ΙΟΒΕ και τα Επιμελητήρια.

 

Ποτάμι

Λίστα με 16 μάρτυρες κατέθεσε το Ποτάμι, που αποτελείται από Έλληνες και ξένους πανεπιστημιακούς καθηγητές Οικονομικών.

Μεταξύ των μαρτύρων που πρότεινε το Ποτάμι είναι: ο Γιώργος Παγουλάτος (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Χριστόφορος Πισσαρίδης (καθηγητής του London School of Economics, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας της Κύπρου), ο Πάνος Τσακλόγλου (καθηγητής στο τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Χρυσάφης Ιορδάνογλου (επίκουρος καθηγητής του Πάντειου Πανεπιστημίου), ο Παναγιώτης Πετράκης (καθηγητής του τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών), ο Kevin Featherstone (καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής του London School of Economics), ο Γιώργος Β. Δερτιλής (ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών και EHESS), ο Jens Bastian (οικονομολόγος, ερευνητής, πρώην στέλεχος Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ανασυγκρότησης), ο Μάνος Ματσαγγάνης (αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών) και ο Πάνος Καζάκος (ομότιμος καθηγητής διεθνών, οικονομικών και ευρωπαϊκών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών).

 

ΚΚΕ

Το ΚΚΕ πρότεινε να κληθούν με τη σειρά, εκπρόσωποι του Γραφείου Κρατικού Προϋπολογισμού της Βουλής, του ΚΕΠΕ, του Οικονομικού Επιμελητητίου της Ελλάδας, του ΙΟΒΕ, της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς και όλοι οι υπουργοί Οικονομικών από το 2009 μέχρι σήμερα, συμπεριλαμβανομένου και του Γιάνη Βαρουφάκη.

Στη λίστα του ΚΚΕ επίσης και όλοι όσοι διετέλεσαν γενικοί γραμματείς στο υπουργείο, οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στο ΔΝΤ, του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και πρόσωπα από το εξωτερικό με βάση τις θεσμικές τους ιδιότητες ανάμεσα τους και οι τρεις θεσμικοί εταίροι.

 

Χρυσή Αυγή

Η Χρυσή Αυγή πρότεινε μεταξύ άλλων ως μάρτυρες, τον πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν καθώς και τον Εβέρ Φαλτσιανί που αποκάλυψε την λίστα με τους μεγαλοκαταθέτες της τράπεζας HSBC.

 

ΑΝΕΛ

Οι ΑΝΕΛ πρότειναν να κληθούν μεταξύ άλλων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνστνατίνου, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, ο δημοσιογράφος Πήτερ Σπίγκελ, ο επικεφαλής της Τask Force Χόρστ Ράϊχενμπαχ, ο Γερμανός υφυπουργός Εργασίας Χ.Γ. Φούχτελ, ο σύμβουλος του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, Σταύρος Παπασταύρου, ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ Στρος Καν και ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ.

 

ΠΑΣΟΚ

Το ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του ζήτησε να κληθούν μεταξύ άλλων, όλοι οι πρώην πρωθυπουργοί από την περίοδο του Κώστα Καραμανλή μέχρι τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς και όλοι όσοι από τότε μέχρι σήμερα έχουν διατελέσει υπουργοί Οικονομικών.

 

Φωτογραφία: (Phasma-ΝΙΚΟΛΑΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ)

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.