Newsroom

Newsroom

Διαβάστε τις σαρωτικές αλλαγές στο ντιμπέιτ που δίνουν ενδιαφέρον στη σύγκρουση Τσίπρα-Μεϊμαράκη

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας της Δευτέρας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην…

tsipras 439

Η Διακομματική Επιτροπή αποφάσισε τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας της Δευτέρας ανάμεσα στον Αλέξη Τσίπρα και τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ΕΡΤ.

Τι αποφάσισαν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ για το ντιμπέιτ της Δευτέρας:

Θα ξεκινήσει στις 21:00.

Θα έχει διάρκεια 2,5 ωρών.

Θα γίνουν δύο διαλείμματα.

Θα έχει δύο θέματα: εσωτερική κι εξωτερική πολιτική.

Ο συντονιστής θα είναι από την ΕΡΤ με δικαίωμα ερωτήσεων.

Θα παρευρεθούν δημοσιογράφοι από τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας.

Οι δημοσιογράφοι θα έχουν δικαίωμα για διευκρινιστική ερώτηση.

Οι δύο αρχηγοί θα έχουν δικαίωμα για ερωτήσεις ο ένας στον άλλον.

Θα μπορούν να πατούν ένα κουμπί «παρέμβασης» όταν μιλά ο άλλος αρχηγός για να τοποθετηθούν.

Συγκεκριμένα, τα νέα στοιχεία είναι οι «κόκκινες κάρτες» που μπορούν να βγάζουν οι πολιτικοί αρχηγοί ώστε να σχολιάζουν τις απαντήσεις που δίνει ο αντίπαλος και οι ερωτήσεις που θα κάνει ο ένας στον άλλον. Επιπλέον, θα είναι όρθιοι και θα προβάλλονται σε διπλό πλάνο, ώστε να καταγράφονται οι αντιδράσεις. Προστίθεται, εξάλλου, κι ένας ακόμη γύρος ερωτήσεων από τον δημοσιογράφο – συντονιστή της ΕΡΤ, οι οποίες θα είναι εκτός των προκαθορισμένων ενοτήτων.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, θα μπορούν να βγάζουν κόκκινη κάρτα ο ένας στον άλλον και να σχολιάζουν για ένα λεπτό την απάντηση του αντιπάλου. Κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να βγάλει τρεις φορές κόκκινη κάρτα στον αντίπαλο πολιτικό αρχηγό, σε κάθε ενότητα. Συνολικά οι πολιτικοί αρχηγοί, στον πρώτο γύρο, θα δεχτούν δώδεκα ερωτήσεις σε δύο ενότητες, Εσωτερική πολιτική [Οικονομία, Ανάπτυξη, Κοινωνική Πολιτική, Δημόσια Διοίκηση, κ.ά.] – Εξωτερική πολιτική [Εθνικά θέματα, Προσφυγικό, Ευρωπαϊκά θέματα]. Έξι ερωτήσεις στην πρώτη ενότητα και έξι στη δεύτερη. Σε ποια ερώτηση θα βγει η κόκκινη κάρτα θα μπορεί να το αποφασίζει μόνος του ο πολιτικός αρχηγός μετά την απάντηση του αντιπάλου του. Οι χρόνοι των ερωτήσεων και των απαντήσεων θα είναι ίδιοι με το προηγούμενο ντιμπέιτ, δηλαδή, η ερώτηση έως 30 δευτερόλεπτα και η απάντηση έως 1:30 λεπτό.

Στο δεύτερο γύρο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει το δικαίωμα να κάνει μια ερώτηση στον άλλον. Η ερώτηση θα έχει διάρκεια 1:00 και η απάντηση 1:45. Κάθε αρχηγός θα μπορεί να κάνει ένα σχόλιο στην απάντηση του αντιπάλου του για περίπου 00:30

Στον τρίτο γύρο, ο δημοσιογράφος συντονιστής έχει το δικαίωμα να κάνει από δύο ίδιες ερωτήσεις – ανεξάρτητα από ενότητες και χωρίς δικαίωμα «Follow up». Οι ερωτήσεις θα είναι επίσης 00:30 και οι απαντήσεις 1:30. Σε αυτόν τον γύρο επανέρχονται οι κόκκινες κάρτες με τους πολιτικούς αρχηγούς να μπορούν να σχολιάσουν σηκώνοντας την κόκκινη κάρτα σε μία εκ των απαντήσεων του πολιτικού αντιπάλου.

Στον τέταρτο και τελευταίο γύρο κάθε πολιτικός αρχηγός θα έχει 2:00 ώστε να απευθύνει το καταληκτικό του μήνυμα.

Σημειώνεται πως σε αντίθεση με το προηγούμενο ντιμπέιτ, όπου ήταν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, αποφασίστηκε το πλάνο την ώρα της απάντησης να είναι διπλό ώστε να μπορούν οι τηλεθεατές να βλέπουν την αντίδραση του πολιτικού αρχηγού στην απάντηση του άλλου. Το διπλό πλάνο θα ισχύει σε όλες τις απαντήσεις, εκτός από τον τέταρτο γύρο, όπου οι πολιτικοί αρχηγοί απευθύνουν το τελικό τους μήνυμα. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως οι Αλέξης Τσίπρας και Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα είναι όρθιοι και όχι καθιστοί όπως την προηγούμενη φορά. Στην τηλεμαχία θα συμμετέχουν δημοσιογράφοι από όλα τα κανάλια πανελλαδικής εμβέλειας, δηλαδή τον Alpha, τον Ant1, το Έψιλον, το Mega, το Σκάι και το Star.