Newsroom

Newsroom

Διαβάστε τη “μαύρη βίβλο” της Συγγρού και τί απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ σε κάθετη αντιπαραβολή

Οικονομικά στοιχεία σε αρκετά τεχνοκρατικό ύφος παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στα γραφεία στη λεωφόρο Συγγρού, με τα οποία η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να δείξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ του προηγούμενου επταμήνου ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνα για τη χώρα. Απάντηση εξέδωσε η Κουμουνδούρου στην οποία προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα και γίνεται απόπειρα να αποδομηθεί η εικόνα του κόμματος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

tsipras meimarakis 0

Οικονομικά στοιχεία σε αρκετά τεχνοκρατικό ύφος παρουσίασε ο Χρήστος Σταϊκούρας στα γραφεία στη λεωφόρο Συγγρού, με τα οποία η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να δείξει πως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ του προηγούμενου επταμήνου ήταν ιδιαίτερα ζημιογόνα για τη χώρα. Απάντηση εξέδωσε η Κουμουνδούρου στην οποία προβάλλεται το έργο της κυβέρνησης Τσίπρα και γίνεται απόπειρα να αποδομηθεί η εικόνα του κόμματος του Βαγγέλη Μεϊμαράκη. 

Η “μαύρη βίβλος” και η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ σε αντιπαραβολή:

 

Η “μαύρη Βίβλος” της κυβέρνησης Τσίπρα από τη ΝΔ

Τί απαντά ο ΣΥΡΙΖΑ

1ον. Η οικονομία επέστρεψε στην ύφεση, μετά την ανάκαμψη του 2014

Μέσα στους 6 μήνες, η εκτίμηση για τον ρυθμό μεγέθυνσης της ελληνικής οικονομίας έχει πλήρως ανατραπεί από το +2,5% (ισχυρή ανάπτυξη) στο -2% έως -4% (βαθιά ύφεση).

Αυτό μεταφράζεται σε απώλεια εθνικού εισοδήματος άνω των 11 δισ. ευρώ μόνο για το 2015. Η οικονομία, μάλιστα, της χώρας προβλέπεται να παραμείνει σε ύφεση και το 2016.

 

2ον. Η ανεργία αυξάνεται και πάλι, μετά τη μικρή μείωσή της το 2014

Το 2014, η ανεργία, διαμορφώθηκε στο 26,6%, από 27,3% το 2013 (στο 44,3% για άτομα ηλικίας 15-29 ετών, από 49,5% το 2013). Για το 2015, τον Μάιο, οι εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι οποίες ήταν σταθερές από τον Νοέμβριο του 2014 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2015, αναθεωρήθηκαν προς το δυσμενέστερο.

Τον Ιούλιο, παρατηρείται η μεγαλύτερη μείωση στο ισοζύγιο των ροών μισθωτής απασχόλησης, καθώς χάθηκαν 16.658 θέσεις απασχόλησης ενώ, συγκριτικά με πέρυσι, χάθηκαν 29.933 θέσεις. Πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων 15 ετών.

3ον. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος έχει «κατρακυλήσει» σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα

Διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2009, ενώ διευρύνεται σταθερά και η απόκλισή του από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, ο οποίος καταγράφει το υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας τετραετίας.

4ον. Έχουν επιβληθεί κεφαλαιακοί περιορισμοί και η χώρα τελούσε, για κάποιο διάστημα, σε τραπεζική αργία

Ως αποτέλεσμα, ενδεικτικά, η παραγωγή του μεταποιητικού τομέα εξακολούθησε να υποχωρεί τον Αύγουστο, λόγω της πρωτοφανούς υποχώρησης των νέων παραγγελιών και των δυσκολιών αγοράς πρώτων υλών, επεκτείνοντας με αυτόν τον τρόπο την τάση συνεχούς μείωσης της παραγωγής τους τελευταίους 8 μήνες.

5ον. Ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία συρρικνώνεται

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούνιο του 2015, ο γενικός δείκτης κύκλου εργασιών στη βιομηχανία, για το σύνολο της εγχώριας και εξωτερικής αγοράς, παρουσίασε μείωση κατά 13,4% σε σχέση με τον Ιούνιο του 2014, έναντι αύξησης κατά 11,0% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

6ον. Το διαφορικό επιτόκιο (spread) των ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκε και παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, σε μία περίοδο που άλλες χώρες της Ευρωζώνης απολαμβάνουν ιστορικά χαμηλά επιτόκια.

7ον. Το κόστος δανεισμού του Δημοσίου αυξήθηκε και διατηρείται σε υψηλά επίπεδα

Ενδεικτικά, η τελευταία έκδοση εντόκων γραμματίων 26 εβδομάδων, στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, πραγματοποιήθηκε με επιτόκιο 2,97%, όταν η αντίστοιχη, στις 7 Ιανουαρίου 2015, είχε γίνει με επιτόκιο 2,30%. Αποτέλεσμα αυτής της εξέλιξης είναι, στο επτάμηνο του 2015, οι τόκοι που καλείται να πληρώσει το Δημόσιο να αυξηθούν κατά 536 εκατ. ευρώ ή κατά 13,4% έναντι των τόκων του αντίστοιχου επταμήνου του 2014.

8ον. Το Χρηματιστήριο καταγράφει σημαντικές απώλειες

Επενδυτές εγκατέλειψαν ή «πάγωσαν» τα επενδυτικά τους σχέδια στη χώρα μας. Ενδεικτικά, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου διαμορφώθηκε στις 635,31 μονάδες στις 21.08.2015, από 840,44 μονάδες στις 23.01.2015. Δηλαδή, παρατηρείται μία πτώση της τάξης του 25%.

9ον. Η δημόσια οικονομία έχει αποσταθεροποιηθεί

Σύμφωνα με το 3ο Μνημόνιο, η Ελλάδα, χωρίς πρόσθετα μέτρα, θα είχε πρωτογενές έλλειμμα 1,5% του ΑΕΠ το 2015, όσο και το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι το Νοέμβριο, οι «Θεσμοί» προέβλεπαν για φέτος, χωρίς τη λήψη οποιουδήποτε πρόσθετου μέτρου, πρωτογενές πλεόνασμα κοντά στο 2% του ΑΕΠ. Σήμερα, για την επίτευξη του στόχου για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ το 2015, η 7μηνη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κατέστησε αναγκαία πρόσθετα, δυσβάστακτα μέτρα, ύψους περίπου 5 δισ. ευρώ μόνο για το 2015 και συνολικά 13 δισ. ευρώ για την τριετία 2015-2018.

10ον. Η «εσωτερική στάση πληρωμών» είναι πρωτόγνωρη και έχει οδηγήσει σε «παράλυση» και «ασφυξία» την οικονομία

Το επτάμηνο του 2015, αγγίζει τα 4,5 δισ. ευρώ, τόσο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

11ον. Η παραιτηθείσα κυβέρνηση προέβη σε εσωτερικό αναγκαστικό δανεισμό, «σκουπίζοντας» και τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Στο τέλος Ιουνίου 2015, όταν εξαγγέλθηκε το δημοψήφισμα, τα ταμειακά διαθέσιμα του Ελληνικού Δημοσίου ανέρχονταν μόνο σε 77 εκατ. ευρώ, από 2,6 δισ. ευρώ στο τέλος του 2014. Ενώ, την ίδια περίοδο, το Ελληνικό Δημόσιο είχε δανειστεί από τους φορείς, μέσω της σύναψης repos, 10,5 δισ. ευρώ.

12ον. Το τραπεζικό σύστημα, μετά τη σταθεροποίηση που επετεύχθη το 2014, έχει εισέλθει σε νέες, μεγάλες περιπέτειες και είναι αντιμέτωπο με τεράστιους κινδύνους.

Κίνδυνοι που διογκώθηκαν μετά την πρόσφατη τραπεζική αργία και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς.

13ον. Οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας έχουν διογκωθεί και η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους έχει επιδεινωθεί δραματικά

Η αναγκαιότητα νέου δανεισμού, όπως επιβεβαιώνουν και οι εκθέσεις των «Θεσμών», οφείλεται, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με τον κ. Σταϊκούρα στο γεγονός ότι η δημόσια οικονομία επέστρεψε στα πρωτογενή ελλείμματα, στην επιστροφή της οικονομίας στην ύφεση, και στην απροθυμία και αβελτηρία της Κυβέρνησης να προχωρήσει στην υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών και αποκρατικοποιήσεων.

Τον Ιανουάριο η ΝΔ κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι θα βγάλει τη χώρα από το ευρώ. Κι όμως, εμείς, δώσαμε σκληρή μάχη, πήραμε ρίσκα, οδηγήσαμε τη διαπραγμάτευση στα όριά της, βγάλαμε τον ελληνικό λαό και τους λαούς της Ευρώπης στο προσκήνιο και τελικά καταφέραμε :

 

να εξοικονομήσουμε πόρους από τα πρωτογενή πλεονάσματα για δημόσιες επενδύσεις και για να θωρακίσουμε τους οικονομικά ασθενέστερους. Η κυβέρνηση των κ.κ. Σαμαρά και Βενιζέλου είχε υπογράψει συμφωνία η οποία προέβλεπε υπέρογκα πλεονάσματα ύψους 3% και 4,5% για τα επόμενα χρόνια και οδηγούσε σε χρηματοδοτικό κενό 12,7 δις το 2015.

 

να αποσπάσουμε για πρώτη φορά την ρητή δέσμευση ότι αυτό το χρέος θα αναδιαρθρωθεί, ενώ οι άλλοι έλεγαν ότι ήταν βιώσιμο.

 

να εξασφαλίσουμε τη συμμετοχή της Ελλάδας στο Αναπτυξιακό Πακέτο Γιούνκερ. Η συνολική χρηματοδότηση που αποφασίστηκε για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την περίοδο 2014-2020 αγγίζει τα 35 δισ. ευρώ Σημαντική αλλαγή για την Ελλάδα είναι η απόφαση της αύξησης της προχρηματοδότησης κατά 7% ή ένα δισ. ευρώ για τα κεφάλαια της περιόδου 2014-2020, με κατανομή 500 εκατομμύρια το 2015 και 500 εκατομμύρια για το 2016.

 

να έχει το νέο ανεξάρτητο ταμείο αξιοποίησης της περιουσίας του δημοσίου έδρα την Ελλάδα και να ασκείται η διοίκηση και η διαχείριση του από τις ελληνικές αρχές. Η κατεύθυνση των προσόδων από το νέο ταμείο δεν θα αφορά αποκλειστικά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους, αλλά επιτεύχθηκε μια βασική προγραμματική πρόταση για χρήση μέρους των εσόδων για χρηματοδότηση των δημοσίων επενδύσεων.

 

να υπάγεται η συμφωνία με τους δανειστές στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο, έτσι ώστε να κατοχυρώνονται όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα και προνόμια της Ελλάδας, ως ανεξάρτητου κράτους. Σε αντίθεση με το αγγλικό δίκαιο αποικιοκρατικής έμπνευσης το οποίο ρύθμιζε τη σύμβαση που υπέγραψε η κυβέρνηση της ΝΔ και των συμμάχων της.

 

Τώρα μας κατηγορούν ότι, μέσα σε 7 μήνες καταστρέψαμε τη χώρα, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουν καθημερινά ότι… πρέπει να συνεργαστούμε και να συγκυβερνήσουμε για το καλό της Ελλάδας.

 

Μας κατηγορούν αυτοί που:

θεωρούσαν τα μνημόνια κτήμα τους και υποστήριζαν ότι αν δεν τα επέβαλαν οι δανειστές έπρεπε να τα επιβάλουμε μόνοι μας

 

δέσμευσαν τη χώρα, συνυπέγραψαν την ερήμωση της αγοράς και την καθίζηση της οικονομίας, οδήγησαν σε αδιέξοδο τη μεσαία τάξη και, παρ όλα αυτά, πολλαπλασίασαν το χρέος μονιμοποίησαν το χαράτσι επί της ακίνητης περιουσίας με τη νομοθέτηση του ΕΝΦΙΑ;

καθιέρωσαν εισιτήριο 5 ευρώ στα νοσοκομεία

δεσμευόνταν απέναντι στους δανειστές (email Χαρδούβελη) για δραστική μείωση του ΕΚΑΣ το 2015, την πλήρη κατάργησή του για ομάδες χαμηλοσυνταξιούχων, καθώς και για την άμεση εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στα επικουρικά ταμεία.

 

Θα ήταν αστείο, αν δεν ήταν τραγικό, να μας κατηγορούν οι δυνάμεις που, επί 40 χρόνια κυβερνούσαν τη χώρα, ότι εμείς, μέσα σε 7 μόλις μήνες, καταφέραμε να την καταστρέψουμε. Οι δυνάμεις της διαπλοκής, της διαφθοράς, του κομματισμού, της κλεπτοκρατίας, της υποταγής των απλών ανθρώπων στα μεγάλα συμφέροντα. Αυτοί που καταστρατήγησαν κάθε έννοια δημοκρατίας. Αυτοί που δημιούργησαν ένα κομματικό κράτος και ένα πελατειακό δημόσιο.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η βαθιά επιθυμία του πολιτικού κατεστημένου στη χώρα μας, είναι να κάνει πράξη την αριστερή παρένθεση. Μια παρένθεση αριστερή, μια παρένθεση 7 μηνών για να ξεπλυθούν αμαρτίες 40 χρόνων.