Newsroom

Newsroom

Διαβάστε τη δήλωση του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

«Επισκέφθηκα το Μουσείο της Ακρόπολης και διαπίστωσα πόσα αντίγραφα βρίσκονται στο Μουσείο, τόσο των αγαλμάτων όσο και από τις μετώπες…

kastro21

«Επισκέφθηκα το Μουσείο της Ακρόπολης και διαπίστωσα πόσα αντίγραφα βρίσκονται στο Μουσείο, τόσο των αγαλμάτων όσο και από τις μετώπες του Παρθενώνα, που αποτελούν την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνικού λαού . Τα γλυπτά λείπουν,  βρίσκονται στο εξωτερικό και επιδεικνύονται σε άλλα Μουσεία. Είναι λυπηρό ότι στον 21ο αιώνα δεν έχει δοθεί μια σχετική λύση. Θα έπρεπε να υπάρχει μια διεθνής νομοθεσία προκειμένου οι πολιτιστικοί θησαυροί να επιστρέφονται σ’ εκείνους που ανήκουν. Δεν υπάρχουν,  όμως, οι αντίστοιχες διεθνείς συμφωνίες προκειμένου να προστατεύεται η πολιτιστική κληρονομιά των λαών και να επιστρέφεται στις χώρες από τις οποίες έχει απαχθεί. Η Κούβα δρα αποφασιστικά προς την κατεύθυνση της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο της δικής της αλλά, και όπου έχει την ευκαιρία,  και άλλων λαών. 

Ο ιμπεριαλισμός ένα δεν μπορεί να μας πάρει: τον πολιτισμό, τις ιδέες και την δημιουργικότητα. Γιατί ο κάθε δημιουργός φέρει εντός του την σφραγίδα του έθνους από το οποίο κατάγεται και για το οποίο παράγει πολιτισμό», τόνισε, απαντώντας σε ερωτήσεις φοιτητών, στη διάλεξη που παρέθεσε ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, πάνω στο βιβλίο του «Το τίμημα  της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου» (εκδόσεις New Star) στο  Πάντειο Πανεπιστήμιο, την οποία διοργάνωσε το μεταπτυχιακό τμήμα Πολιτικής Επιστήμης  και Ιστορίας στα πλαίσια των εκδηλώσεων του με θέμα «Ζητήματα ιστορίας και ιστοριογραφίας», με επικεφαλής τον Ομότιμο καθηγητή Ιστορίας κ. Προκόπη Παπαστράτη.

Στην διάλεξη παρευρέθηκαν η Αντιπρύτανης καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης της Σχολής Επιστημών Οικονομίας και Δημόσιας Διοίκησης, κ. Ισμήνη Α.  Κριάρη, μεταπτυχιακοί φοιτητές αλλά και πολίτες . Τον Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν συνόδευαν ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Κούβας κ. Οσβάλντο Κομπάτσο και ο κ. Βελισσάριος Κοσσυβάκης ιδιοκτήτης των εκδόσεων New Star.

 

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…