Newsroom

Newsroom

Διαβάστε πώς τρεις καφέδες την ημέρα, μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Tης Γιάννας Σουλάκη

kafes 3

Tης Γιάννας Σουλάκη

Εάν καταναλώνετε τρία έως πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο της απόφραξης των αρτηριών που οδηγούν σε έμφραγμα, αποδεικνύει νέα μελέτη. 

Ερευνητές από το Kangbuk Samsung Hospital στη Σεούλ της Ν.Κόρέας διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν μία μέτρια ποσότητα καφέ κάθε μέρα είναι λιγότερο πιθανόν να αποκτήσουν ασβέστωση (αποτιτάνωση) στις αρτηρίες τους, η οποία αποτελεί πρώιμο σύμπτωμα καρδιαγγειακής νόσου. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό ηλεκτρονικό περιοδικό Heart.

Με την πάροδο των ετών τα αιμοφόρα αγγεία σκληραίνουν και περιορίζουν τη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε θρόμβους και στη συνέχεια σε καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο. Μ’αυτό το δεδομένο, οι επιστήμονες μελέτησαν ένα μεγάλο δείγμα υγιών ατόμων από την Κορέα με μέση ηλικία τα 41 χρόνια. Στην έρευνα συμμετείχαν περισσότεροι από 25.000 άνδρες και γυναίκες.  

Οι άνθρωποι αυτοί χωρίστηκαν σε 4 κατηγορίες, με αποκλειστικό κριτήριο την ημερίσια κατανάλωση καφέ: Σ’αυτούς που έπιναν από καθόλου έως λιγότερο από ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, σ’αυτούς που έπιναν από ένα έως τρία ημερισίως, σε όσους κατανάλωναν από τρία έως πέντε και σ’αυτούς με περισσότερα από πέντε κούπες καφέ ανά ημέρα. 

Διαπίστωσαν από τις μετρήσεις, ότι η Ασβέστωση της Στεφανιαίας Αρτηρίας (Coronary Artery Calcium (CAC) στο σύνολο του δείγματος εντοπίζονταν σε ποσοστό 13,4% κατά μέσο όρο, με μέση κατανάλωση καφέ τα 1,8 φλιτζάνια την ημέρα.

Πιο συγκεκριμένα, βρήκαν ότι οι ποσότητες του ασβεστίου που επικάθονταν στις αρτηρίες των ανθρώπων που έπιναν λιγότερο από μία κούπα ήταν 0,77, σε εκείνους που έπιναν από ένα έως τρία ήταν 0,66, σε όσους κατανάλωναν από τρία έως πέντε φλιτζάνια ανά ημέρα ήταν 0,59, ενώ αυξανόταν στο 0,81 στους ανθρώπους που έπιναν τουλάχιστον πέντε φλυτζάνια ή και περισσότερα κάθε ημέρα.

Φάνηκε, λοιπόν, ότι εκείνοι που έπιναν από ένα έως και τρεις καφέδες μια ημέρα ήταν οι περισσότερο ευνοημένοι στο θέμα της απόφραξης των αρτηριών από το ασβέστιο.

Οι επιστήμονες κατέληξαν: “Η μελέτη μας προσθέτει σημαντικά στοιχεία, που δείχνουν ότι η συσχέτιση της κατανάλωσης καφέ με τον καρδιαγγειακό κίνδυνο μπορεί να είναι αντιστρόφως ανάλογη”, και ότι όσοι πίνουν μια μέτρια ποσότητα καφέ κάθε μέρα, είναι λιγότερο πιθανό να αποκτήσουν “Ασβέστωση Στεφανιαίας Αρτηρίας”. Ωστόσο οι μελετητές λένε ότι: «Απαιτείται περαιτέρω έρευνα για να επιβεβαιώσουμε τα ευρήματά μας και να καθορίσουμε τη βιολογική βάση των πιθανών προληπτικών επιδράσεων του καφέ ως προς  τη στεφανιαία νόσο».

Η Victoria Taylor, ανώτερη διαιτολόγος στο Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας, δήλωσε: «Ενώ η μελέτη αυτή δείχνει ότι υπάρχει πιθανή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και του κινδύνου ανάπτυξης φραγμένων αρτηριών, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα και να καταλάβουμε ποια είναι η αιτία αυτής της συσχέτισης. Και επίσης, θα πρέπει να προσέξουμε κατά τη γενίκευση αυτών των αποτελεσμάτων, διότι βασίζονται κυρίως στον πληθυσμό της Νότιας Κορέας, που έχουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής και διατροφής», κατέληξε η Victoria Taylor.

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

usa

ΗΠΑ: Ανεστάλη η αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέστειλε την περασμένη εβδομάδα την αποστολή πυρομαχικών αμερικανικής κατασκευής στο Ισραήλ για…

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Bernat theoden titanikos

Μπέρναρντ Χιλ: Πέθανε ο γνωστός ηθοποιός – Οι ρόλοι του σε Τιτανικό και Άρχοντα των Δαχτυλιδιών

Ο ηθοποιός Μπέρναρντ Χιλ, γνωστός από τους ρόλους του στον Τιτανικό και στον Άρχοντα των…