Newsroom

Newsroom

Διαβάστε πώς 72.000 μέτοχοι του ΤΤ χάνουν τα λεφτά τους

Η διάσπαση του ΤΤ σε «good» και «bad bank» μπορεί να σκορπά χαμόγελα και να ανοίγει την όρεξη των εγχώριων…

Η διάσπαση του ΤΤ σε «good» και «bad bank» μπορεί να σκορπά χαμόγελα και να ανοίγει την όρεξη των εγχώριων τραπεζιτών, ωστόσο κρύβει και μια άλλη πτυχή που καθιστά τη διάσπαση ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο. Όπως αποκαλύπτει το www.koutipandoras.gr περί τους 72.000 μετόχους του ΤΤ κινδυνεύουν άμεσα να χάσουν τα χρήματα τους.

Στο νέο ΤΤ, αναμένεται να μεταβιβασθεί ενεργητικό ύψους 11,5 δισ. ευρώ, καθώς επίσης και το σύνολο του προσωπικού και του δικτύου καταστημάτων. Επιπλέον, θα μεταβιβασθεί και παθητικό ύψους 15 δισ. ευρώ. Η διαφορά ενεργητικού-παθητικού ύψους 3,5 δισ. ευρώ θα καλυφθεί από το ΤΧΣ.

Από το σύνολο των δανείων που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΤ, το 80%, δηλαδή περί τα 6,8 δισ. ευρώ, θα μεταβιβασθούν σύμφωνα με πληροφορίες στην «good bank». Το υπόλοιπο 20% θα μεταβιβασθεί στην «bad bank» η οποία και θα τεθεί σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης. Και εδώ ακριβώς βρίσκεται ο κίνδυνος για χιλιάδες μικροεπενδυτές.

Από την εκκαθάριση, εκτός του ότι αποτελεί μια χρονοβόρα διαδικασία, θα πρέπει πρώτα να αποζημιωθούν όλοι οι κάτοχοι τίτλων εξασφάλισης και οι πιστωτές. Αυτό, όμως πρακτικά σημαίνει ότι πολύ δύσκολα θα πάρουν οι μέτοχοι χρήματα, καθώς το να περισσέψουν κεφάλαια από την εκκαθάριση είναι κάτι απίθανο.

Για ακόμη μια φορά μεγάλοι χαμένοι βγαίνουν χιλιάδες μικρομέτοχοι, οι οποίοι βλέπουν τις οικονομίες τους να κάνουν φτερά. Όπως άλλωστε συνέβη με τους χιλιάδες μικρομολογιούχους και το κούρεμα των κρατικών ομολόγων λόγω της συμμετοχής στο PSI.

Την ίδια ώρα το νέο ΤΤ θα τεθεί υπό τον έλεγχο του ΤΧΣ, το οποίο με τη βοήθεια συμβούλου θα εκπονήσει σχέδιο αναδιάρθρωσης. Κάτι που σημαίνει ότι στο νέο ΤΤ θα τοποθετηθεί επίτροπος από το ΤΧΣ που θα παρακολουθεί το την πορεία του πλάνου αναδιάρθρωσης. Μεγάλοι χαμένοι αναμένεται να είναι και χιλιάδες εργαζόμενοι του ΤΤ. Το πιθανότερο σενάριο είναι να τεθεί στο τραπέζι το εργασιακό καθεστώς των εργαζομένων, καθώς επίσης και να υπάρξει πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…