Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης ελιά ηλικίας 3.250 ετών στην Ιεράπετρα

Υψηλή προτεραιότητα αποτελεί η προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού φυσικού στοιχείου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 3.250 έτη και τοποθετείται στη διάρκεια της Μετανακτορικής μινωικής εποχής (1350-1100 π.Χ.)

NewsRoom 07/11/2019 | 14:06

Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης χαρακτηρίστηκε η «Αρχαία Ελιά Καβουσίου», στην «Αζοριά» Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου, συνολικού εμβαδού κόμης 112 τετραγωνικών μέτρων, ύψους περίπου 9 μέτρων και περιμέτρου κορμού (στη βάση της) 21 μέτρων, με έντονο ανάγλυφο και ιδιαίτερη αισθητική μορφολογία.

Σε ΦΕΚ (3912/Β/25-10-2019) δημοσιεύθηκε η με αριθμό 2951/23-09-2019 απόφαση της Συντονίστριας Α.Δ.Κ. κ. Μαρίας Κοζυράκη, με την οποία χαρακτηρίζεται ως Προστατευόμενος Σχηματισμός, και ειδικότερα ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, η «Αρχαία Ελιά Καβουσίου», στη θέση «Αζοριά» Καβουσίου του Δήμου Ιεράπετρας Λασιθίου.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ρεθεμνιώτικα Νέα, η θεσμική κατοχύρωση της αρχαίας ελιάς καθώς και του δημοτικού αγροτεμαχίου-ελαιώνα έκτασης ενός στρέμματος, που αποτελεί τη ζώνη προστασίας του μνημείου της φύσης, έχει ως στόχο τη διατήρηση και προστασία του μοναδικού αυτού μάρτυρα της αγροτικής ιστορίας και παράδοσης του Καβουσίου, καθώς και την ανάδειξη της περιοχής σε επισκέπτες και ερευνητές.

Για την ευόδωση των στόχων, η απόφαση της Συντονίστριας ορίζει αναλυτικά το πλαίσιο των επιβαλλόμενων ενεργειών, όρων και προϋποθέσεων, των απαιτούμενων έργων και δράσεων, καθώς και των συνεργειών για τη διαχείριση και προστασία του Διατηρητέου Μνημείου. Επίσης, διασφαλίζεται η απρόσκοπτη πρόσβαση και η παροχή πληροφόρησης στον προστατευόμενο χώρο, η διασύνδεση με αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής του Καβουσίου και ο τακτικός φυτοϋγειονομικός έλεγχος και η παρακολούθηση της καλής κατάστασης του δέντρου και της περιβάλλουσας βλάστησης.

Σύμφωνα με την Ειδική Περιβαλλοντική Έκθεση που υπέβαλλε ο Δήμος Ιεράπετρας στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση για την κήρυξη της αρχαίας ελιάς Καβουσίου ως Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης, τόσο η Δημοτική και η Τοπική αρχή όσο και ο Πολιτιστικός Σύλλογος και οι κάτοικοι της περιοχής έχουν θέσει σε υψηλή προτεραιότητα την προστασία και ανάδειξη του μοναδικού αυτού φυσικού στοιχείου, η ηλικία του οποίου εκτιμάται στα 3.250 έτη και τοποθετείται στη διάρκεια της Μετανακτορικής μινωικής εποχής (1350-1100 π.Χ.).

ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ Η ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΙΑ ΚΑΒΟΥΣΙΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΗΛΙΚΙΑΣ 3.250 ΕΤΩΝ! Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης...

Gepostet von Goulandris Natural History Museum am Donnerstag, 7. November 2019

*Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στη σελίδα του μουσείου Γουλανδρή στο facebook

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.