Newsroom

Newsroom

Διαθέσιμα από σήμερα όλα τα εμβόλια κατά της Covid-19 στις ηλικίες 35-39 ετών

Oι πολίτες μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια (Pfizer, Moderna, AstraZeneca και Johnson & Johnson)

5212482 1

Ανοίγει σήμερα Τετάρτη η πλατφόρμα για την ηλικιακή ομάδα 35-39 ετών, έτσι ώστε οι πολίτες αυτων των ηλικιών να μπορούν να κλείσουν ραντεβού και για τα τέσσερα διαθέσιμα εμβόλια κατά της Covid-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson), όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Από την πλευρά της, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, έκανε αναφορά στη διάρκεια «ζωής» των αντισωμάτων όσον αφορά σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν νοσήσει από κορονοϊό. Όπως τόνισε, η διάρκειά τους «ήταν μεγαλύτερης διάρκειας του αναμενόμενου, δηλαδή πάνω από 12 μήνες. Έτσι αποφασίστηκε η τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος με μία δόση εμβολίου».

Όσον αφορά τις περιπτώσεις ακυρώσεων ραντεβού μετά τη λήψη της πρώτης δόσης εμβολίων, η κ. Θεοδωρίδου υπογράμμισε ότι «είναι σημαντικό τίμημα το να μένουν μόνο με τη μία δόση του εμβολίου». Σύμφωνα με την κ. Θεοδωρίδου, οι δύο δόσεις εμβολίων «παρέχουν υψηλό ποσοστό προστασίας από τη βρετανική μετάλλαξη».

Παράλληλα, τόνισε ότι οι περίπτωση σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων ή θρομβώσεων που αφορούν μεγάλα αγγεία, τοποθετούνται στις εξαιρέσεις σχετικά με τη χορήγηση διαφορετικού εμβολίου στη δεύτερη δόση.

Για το θέμα των εμβολιασμών κατά την κύηση, η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε ότι ο εμβολιασμός προφυλάσσει την έγκυο και το νεογνό, ωστόσο συστήνεται η χρήση εμβολίων mRNA. Παράλληλα, τόνισε ότι «ο θηλασμός δεν αποκλείει μία γυναίκα από το εμβόλιο».

Η πορεία των εμβολιασμών στα νησιά

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, μέχρι τη Δευτέρα 24 Μαΐου ο μέσος όρος εμβολιαστικής κάλυψης με μία δόση στα νησιά ήταν 30%, ενώ το ποσοστό των ολοκληρωμένων εμβολιασμών ανέβηκε στο 20%. O ίδιος μίλησε για βελτίωση της εμβολιαστικής κάλυψης στα νησιά, αναφέροντας ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εμβολιαστική κάλυψη της Σαντορίνης σε ολοκληρωμένους εμβολιασμούς από το 11% στο 25% και της Σύρου από το 12% στο 23%. Για την εβδομάδα που διανύουμε στα 19 νησιά η συντριπτική πλειοψηφία των ραντεβού ξεπερνάει το 90%. Ο κ. Θεμστοκλέους αναφέρθηκε όμως και σε πέντε νησιά στα οποία η πληρότητα των ραντεβού είναι κάτω από 35% και είναι η Κάλυμνος, η Ζάκυνθος, η Σάμος, η Λήμνος και η Κεφαλλονιά.