Διασταυρούμενα πυρά για την επιστολή Τσακαλώτου – ποιες δεσμεύσεις αναλαμβάνει η Αθήνα

Με έντονα επιθετικό και ειρωνικό τρόπο απαντούν από το Μαξίμου στη Νέα Δημοκρατία για το καθυστερημένο σχόλιό της αναφορικά με την περιβόητη επιστολή Τσακαλώτου στους δανειστές μέσω της οποία άναψε ουσιαστικά το πράσινο φως ώστε να ξεπαγώσει η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, πράγμα που αναμένεται να γίνει επίσημα στο Eurogourp της 12ης Ιανουαρίου.

586253331dc524c9368b49d4

Κυβερνητικοί κύκλοι σχολιάζουν σκωπτικά πως στη Νέα Δημοκρατία «ξύπνησαν» με τρεις ημέρες καθυστέρηση, «ανακαλύπτοντας» την επιστολή Τσακαλώτου, η οποία έχει σταλεί στους θεσμούς από την περασμένη Παρασκευή, ενώ απαντώντας στη μομφή περί άρνησης να δοθεί το περιεχόμενό της στη δημοσιότητα, απαντούν πως η κυβέρνηση δεν έχει απολύτως τίποτα να κρύψει και διευκρινίζουν πως δεν έχει αναλάβει καμία νέα δέσμευση έναντι των δανειστών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλευρά της, υπονοεί σε ανακοίνωση που εξέδωσε νωρίς το πρωί της Τρίτης ότι το περιεχόμενο της επιστολής θα αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση με το ένα χέρι υπογράφει δηλώσεις συμμόρφωσης και με το άλλο βαράει τα τύμπανα της δήθεν ρήξης. Η Νέα Δημοκρατία κατηγορεί παράλληλα τον πρωθυπουργό ότι θα κάνει τα πάντα για να μείνει στην εξουσία, μη διστάζοντας να υπογράψει ό,τι του ζητηθεί για να καθυστερήσει την αναμέτρηση με την λαϊκή ετυμηγορία.

Στην ανακοίνωση, μέσω της οποίας η Νέα Δημοκρατία καλεί την κυβέρνηση να δώσει την επιστολή Τσακαλώτου στη δημοσιότητα, αναφέρεται επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας «έχει γίνει ο καλύτερος σύμμαχος ορισμένων ακραίων στην Ευρώπη, που θέλουν την Ελλάδα εγκλωβισμένη σε αέναη λιτότητα» και προστίθεται ότι «όλα τα υπόλοιπα είναι ένα φτηνό σόου για εσωτερική κατανάλωση».

Εμφανώς ενοχλημένοι, κύκλοι της κυβέρνησης απαντούν ότι καλό θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση και οι παρατρεχάμενοί της να πουν στην ελληνική κοινωνία την άποψή τους, ευθέως και συγκεκριμένα να ξεκαθαρίσουν αφ’ ενός αν έπρεπε να δοθεί η εφάπαξ 13η σύνταξη και αν αυτή έχει ευεργετικά αποτελέσματα στους χαμηλοσυνταξιούχους και στην αγορά και αφ’ ετέρου αν η αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά, για ένα χρόνο, έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις σε κατοίκους και τοπικές κοινωνίες.

Εξάλλου, σύμφωνα με την κυβέρνηση, τα πραγματικά στοιχεία τα οποία αποφεύγει συστηματικά να σχολιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση είναι πως 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχοι ενισχύθηκαν με ένα σεβαστό ποσό και η αύξηση του ΦΠΑ ανεστάλη στα νησιά. «Καλό, λοιπόν, θα είναι η Νέα Δημοκρατία να τα ψήφιζε στη Βουλή» υποστηρίζουν περαιτέρω στο Μαξίμου, σχολιάζοντας πως στην τελική εκεί φαίνεται και αποκαλύπτεται ποιοι ταυτίζονται με ποιόν και ποιοι είναι οι καλύτεροι σύμμαχοι των ακραίων της Ευρώπης, που, μάλιστα, αλλάζουν άποψη μετά από ένα τηλεφώνημα. «Η Νέα Δημοκρατία μπορεί και σήμερα να βγει με δήλωση του αρχηγού της και να στηρίξει τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η αναγνώριση πολιτικού λάθους δεν είναι ντροπή», καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τι περιλαμβάνει η επιστολή

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η επιστολή που υποχρεώθηκε να στείλει στους θεσμούς ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι μέτρο με τις συντάξεις, που δόθηκαν σε 1,6 εκατ. χαμηλοσυνταξιούχους, είναι εφάπαξ και δεν υπάρχει πρόθεση να αλλάξει η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και πως η αναστολή του ΦΠΑ για νησιά του Αιγαίου που δέχονται το βάρος της προσφυγικής κρίσης αφορά στο 2017 και χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον προϋπολογισμό του 2017.

Στην επιστολή επαναλαμβάνεται ταυτόχρονα η δέσμευση της κυβέρνησης για πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,5%, 1,75% και 3,5% του ΑΕΠ για το 2016, 2017 και 2018 αντίστοιχα και υπενθυμίζεται ο δημοσιονομικός μηχανισμός (contingency fiscal mechanism), ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση που τα στοιχεία της Eurostat δείξουν ότι δεν επιτεύχθηκαν οι συμφωνηθέντες δημοσιονομικοί στόχοι. Στην επιστολή διευκρινίζεται επίσης ότι σε περίπτωση που το 2016 δεν υπάρξει το συμφωνηθέν πλεόνασμα (+0,5%) -γεγονός εξαιρετικά απίθανο, όπως σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών, αλλά και εκτιμά η μεγάλη πλειονότητα των αναλυτών-, τότε «οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να λάβουν αντισταθμιστικά μέτρα στο πεδίο των δαπανών για τις συντάξεις, για να καλύψουν την διαφορά ανάμεσα στο αποτέλεσμα και τον δημοσιονομικό στόχο του 2016».

Εν ολίγοις, σύμφωνα με την κυβέρνηση, η επιστολή απλώς επαναβεβαιώνει τις υπάρχουσες δεσμεύσεις, ενώ όπως διευκρινίζεται σ’ αυτήν, αν υπάρξει και στο μέλλον υπεραπόδοση μπορεί να χρησιμοποιηθεί, σε συμφωνία με τους θεσμούς, «σε στοχευμένα μέτρα για την ενδυνάμωση της κοινωνικής προστασίας και/ή για τη μείωση των φορολογικών βαρών για τη δημιουργία ενός «μαξιλαριού ρευστότητας» (cash buffer) ή/και για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών.