Διάσκεψη Βερολίνου: Ο Ερντογάν ελπίζει σε εκεχειρία επιτίθεται στον Μητσοτάκη

Η διάσκεψη του Βερολίνου συνιστά ένα "σημαντικό στάδιο" για την εδραίωση της εκεχειρίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μερικές ώρες πριν από την έναρξη της συνόδου

4906552

«Θεωρούμε τη σύνοδο κορυφής του Βερολίνου ένα σημαντικό στάδιο για την εδραίωση της εκεχειρίας και για να προχωρήσουμε προς μια πολιτική λύση», πρόσθεσε ο Τούρκος πρόεδρος σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης προτού αναχωρήσει για τη γερμανική πρωτεύουσα.

«Οι ελπίδες που γεννήθηκαν από αυτήν την εκεχειρία και την σύνοδο κορυφής του Βερολίνου δεν θα πρέπει να θυσιαστούν για τις φιλοδοξίες υποστηρικτών του αίματος και του χάους», πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Οι ηγέτες των κύριων χωρών που εμπλέκονται στην σύγκρουση στη Λιβύη συναντώνται σήμερα στο Βερολίνο υπό την αιγίδα του ΟΗΕ σε μια προσπάθεια επανέναρξης της ειρηνευτικής διαδικασίας και αποτροπής μιας μετατροπής της Λιβύης από τον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται εκεί σε μια «δεύτερη Συρία».

Οι δύο κύριοι πρωταγωνιστές της κρίσης στη Λιβύη, ο Χαλίφα Χάφταρ και ο Φάγεζ αλ Σάρατζ, ο επικεφαλής της αναγνωρισμένης από τον ΟΗΕ κυβέρνησης εθνικής ενότητας, η οποία υποστηρίζεται από την Τουρκία, αναμένονται σήμερα στο Βερολίνο, αλλά δεν προγραμματίζεται να βρεθούν στο ίδιο τραπέζι.

«Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι»

Οργισμένος ο Τούρκος πρόεδρος, έστρεψε τα πυρά του κατά του Έλληνα Πρωθυπουργού, για τις διπλωματικά τρικ που χρησιμοποιεί με τον Λίβυο στρατάρχη  

«Ο Μητσοτάκης παίζει λάθος το παιχνίδι. Τα βήματα που έκανε δεν είναι τα σωστά. Δεν ξεκίνησε αυτή τη διαδικασία καλά», είπε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος στην επίσκεψη του στρατάρχη Χαφτάρ στην Αθήνα. Όπως είπε, η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης «φρίκαρε την Ελλάδα».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση καθώς δεν προσκλήθηκε στη Γερμανία” και μετά το μνημόνιο προχώρησε σε μία πολιτική ρεβανσισμού. “Ο Χαφτάρ δεν έχει αξία. Και τον προσκάλεσε στην Ελλάδα (σσ. ο Μητσοτάκης). Έδωσαν αυτές τις συνεντεύξεις, που δεν έχουν αξία. Όταν ο Χαφτάρ φτάσει στη Γερμανία, θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε τι θα έχει να πει εκεί.»

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

mist erdo

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι προκλητικές δηλώσεις του Ερντογάν υπονομεύουν και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις»

«Καλούμε την κυβέρνηση, να προβεί άμεσα στις απαραίτητες διπλωματικές ενέργειες απέναντι στη νέα αυτή τουρκική…

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

8ce56d6d499047e58e6fa1054f091391

Νέα πρόκληση Ερντογάν: Δήλωσε «μετανιωμένος» που η Τουρκία δεν κατέκτησε ολόκληρη την Κύπρο το 1974

«Λάδι στη φωτιά» γύρω από το Κυπριακό έριξε το βράδυ της Δευτέρας (18/3) ο Τούρκος…