Διαπραγμάτευση: Εργασιακά, δημοσιονομικά και παιδεία στην ατζέντα των επαφών με τους Θεσμούς

Στην τελική ευθεία μπαίνει η διαπραγμάτευση καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη συντάσσεται το επικαιροποιημένο κείμενο συμφωνίας με τα προαπαιτούμενα της δεύτερης αξιολόγησης, το οποίο θα επικυρωθεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου μαζί με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος που έχει επεξεργαστεί ο ESM.

583144be1dc524c8338b4569

Σύμφωνα με πηγές από το υπoυργείο Οικονομικών, σήμερα στο πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών προβλέπονται συναντήσεις στη 1 μ.μ. για τα Εργασιακά, στις 3.30 για τα Δημοσιονομικά, και στις 6 μ.μ. για τον τομέα της Παιδείας.

Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα, εμπλεκόμενα στη διαπραγμάτευση για τη β’ αξιολόγηση του προγράμματος, δεν απέκλειαν χθες να υπάρξει μια πρώτη συμφωνία ακόμη και σήμερα. Στόχος είναι ένα κείμενο σε επίπεδο Staff Level Agreement να είναι έτοιμο μέχρι το Euroworking Group στις 28 Νοεμβρίου, ώστε να αποτελέσει τη θετική εισήγηση στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Οι διαπραγματεύσεις, εν μέσω κατ’ ιδίαν συναντήσεων με τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα αλλά και τηλεδιασκέψεων, θα συνεχιστούν μέχρι την Τετάρτη και επικεντρώνονται στο πακέτο μεταρρυθμίσεων που καλείται η κυβέρνηση να περάσει εντός του 2016 από τη Βουλή, ως αντιστάθμισμα ενός πακέτου βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, από τον ESM.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Αυγής» οι θεσμοί προχωρούν στη συγγραφή κειμένου προκειμένου να συζητηθεί στα επόμενα ραντεβού μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών: «Οι νέες συναντήσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο, καθώς σήμερα οι θεσμοί έχουν πάρει χαρτί και μολύβι και γράφουν το κείμενο, ούτως ώστε να υπάρξει γρήγορη συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και να είναι όλα έτοιμα μέχρι το Eurogroup της 5ης Δεκέμβρη».

Στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου θα επικυρωθεί από το Eurogroup η ολοκλήρωση των μέτρων της δεύτερης αξιολόγησης, που εν τω μεταξύ θα έχουν νομοθετηθεί, και θα προσδιοριστούν τα μεσομακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το πιο σημαντικό ζητούμενο στην παρούσα διαπραγμάτευση παραμένουν τα εργασιακά, ενώ οι δύο πλευρές φαίνεται να έχουν έρθει πολύ κοντά στο θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού. Σε καλό δρόμο άλλωστε φαίνεται να βρίσκονται οι συζητήσεις αναφορικά με το δημοσιονομικό κενό του 2017, δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός, ο οποίος αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη Δευτέρα στη Βουλή, θα ενσωματώνει στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,8% του ΑΕΠ.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών υποστηρίζουν ότι δημοσιονομικό κενό δεν υπάρχει για το επόμενο έτος. Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, η επίτευξη Staff Level Agreement θα μπορούσε να οδηγήσει στην εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ακολούθως έναρξη συζήτησης για τα μεσοπρόθεσμα.

Ενδεικτική των πιέσεων που ασκεί η κυβέρνηση στο συγκεκριμένο θέμα είναι η συνέντευξη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Wall Street Journal. Ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται χαρακτηριστικά στον κίνδυνο να χαθούν πολύτιμες επενδύσεις, εάν Αθήνα και εταίροι δεν προχωρήσουν άμεσα σε συζήτηση για ελάφρυνση του χρέους. «Εάν καθυστερήσουμε αυτή την απόφαση ακόμη περισσότερο και πούμε ”θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα», σύμφωνα με τον Ευ. Τσακαλώτο, ο οποίος επισημαίνει τον κίνδυνο μια νέα καθυστέρηση να υπονομεύσει τις ελπίδες της χώρας για ανάκαμψη το 2017.

Βίζερ: Εφικτό να έχουν ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για το χρέος έως τις 5 Δεκεμβρίου

Η Ελλάδα και οι θεσμοί, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας, κάτι που θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του Eurogroup Euroworking Group, Τόμας Βίζερ, στο πρακτορείο Bloomberg.

«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε ο Βίζερ, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».

Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Βίζερ.

Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.

Προκαλεί, για άλλη μια φορά, ο Σόιμπλε

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πάντως, εξακολουθεί να υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να ενδιαφέρεται περισσότερο για τις «μεταρρυθμίσεις» που θα κάνουν την οικονομία της πιο ανταγωνιστική και λιγότερο για την ελάφρυνση του χρέους.

Μάλιστα, με νέες δηλώσεις του, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα λέγοντας ότι “οι Έλληνες ζουν πέρα από τις δυνατότητες τους” (!). Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών μιλώντας σε τραπεζικό συνέδριο στην Φρανκφούρτη, δήλωσε πως οι Έλληνες «έχουν σημαντικά υψηλότερες κοινωνικές και συνταξιοδοτικές παροχές σε σχέση με το ακαθάριστο εγχώριο εισόδημά τους, όπως επίσης σε σχέση με τη Γερμανία».

Δεν παρέλειψε βέβαια να επαναλάβει ότι «η Ελλάδα δεν έχει πρόβλημα με την εξυπηρέτηση του χρέους της την επόμενα δεκαετία» και ότι μια ελάφρυνση του ελληνικού χρέους θα αποτελούσε τροχοπέδη για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…