Διαπλέκομαι (Στουρν)άρα υπάρχω

Όταν το -όχι και τόσο μακρινό- 2010, ο Γιάννη Στουρνάρας ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ προέβλεπε πως «η ανάπτυξη στην Ελλάδα θα παρουσιάσει θετικό πρόσημο στα τέλη του χρόνου (2010)», κανείς δεν περίμενε πως αυτός ο διανοητής της οικονομίας, θα μετατρεπόταν, χρόνια αργότερα στο σύμβολο αντίστασης κατά της κυβέρνησης Τσίπρα.

5a1594721dc524dd638b4639

Γράφει ο Κωνσταντίνος Ταχτσίδης

Όταν 7 μόλις μήνες πριν την επερχόμενη ήττα του 2015, ο Αντώνης Σαμαράς διόριζε τον Γιάννη Στουρνάρα ως Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, δεν τοποθετούσε απλά τον κεντρικό Τραπεζίτη της χώρας, αλλά και τον άνθρωπο που σύσσωμη η διαπλοκή είχε προκρίνει ως παρα-πρωθυπουργό της περιόδου της “αριστερής παρένθεσης”. Τον άνθρωπο δηλαδή που θα συντόνιζε μεθοδικά το «ροκάνισμα» της πρώτης κυβέρνησης Τσίπρα.

Παρόλο που το άρθρο 4 του Καταστατικού της Τράπεζας της Ελλάδος ορίζει ότι «…η Τράπεζα στηρίζει τη γενική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης», ο Γιάννης Στουρνάρας «σαμποτάριζε» συστηματικά τον Γιάνη Βαρουφάκη και την κυβέρνηση. Έφτασε μάλιστα στο σημείο να προσβάλει τον υπουργό οικονομικών της χώρας του, λέγοντας στο Μάριο Ντράγκι, διοικητή της ΕΚΤ, «αυτόν μην τον ακούς».

Ενώ και οι αναφορές του περί «ανεπανόρθωτης βλάβης στην αγορά ρευστότητας», λειτούργησαν ως επικοινωνιακός προπομπός των capital controls.

Η αποκάλυψη του Documento για ελλιπές πόθεν έσχες αλλά και η έρευνα από τον εισαγγελέα Διαφθοράς για τον Γιάννη Στουρνάρα, με αφορμή τις καταγγελίες περί διαρροής απόρρητης λογιστικής έκθεσης για την Τράπεζα Πειραιώς, έχουν σφίξει τον κλοιό γύρω από τον κεντρικό τραπεζίτη το τελευταίο διάστημα.

Η συγκινητική αλληλεγγύη που έδειξαν συντονισμένα, προς το Γιάννη Στουρνάρα, ο Μάριο Ντράγκι, ο Γερμανός πρέσβης και φυσικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τις τελευταίες ημέρες και ειδικά μετά τις αποκαλύψεις του Documento, μοιάζει απόλυτα φυσιολογική.

Άλλωστε όλο και πληθαίνουν τα μετριοπαθή στελέχη της ΝΔ που κατανοούν πως η προσκόλληση του Κυριάκου Μητσοτάκη στα «ορφανά» του πάλαι ποτέ «αρχιερέα της διαπλοκής», σημαίνει την ηθική και πολιτική καταδίκη της συντηρητικής παράταξης.

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Κυριακή

Νέο στοιχείο για Αγίους Αναργύρους: Μήνυσε τους αστυνομικούς ο πατέρας της – «Την ξεφορτώθηκαν μέσα σε πέντε λεπτά»

Στη μήνυση, σύμφωνα με το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star παρουσιάζεται ένα άγνωστο στοιχείο, αφού…

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

5619840

Συναγερμός στην Κόρινθο: Εντοπίστηκε πτώμα ηλικιωμένης γυναίκας στη θάλασσα

Το πτώμα μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο της Κορίνθου, ενώ το Λιμεναρχείο Κορίνθου διενεργεί προανάκριση για την…

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

nigiria 768x512 1

Νιγηρία: «Φέρτε πίσω τα κορίτσια μας» – Εντοπίστηκε μια από τις 276 μαθήτριες που είχαν απαχθεί από τζιχαντιστές 10 χρόνια πριν

Πρόκειται για την Λίντια που «διασώθηκε μαζί με τα τρία παιδιά της» κοντά στην πόλη…