Διαπιστώνεται πρόοδος – (Μίνι) συμφωνία εν όψει;

Η χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα - Γιουνκέρ που μιλούσε για συναντίληψη σε εργασιακά κι ασφαλιστικό καθώς κι η ανακοίνωση των τριών θεσμών με την οποία εξέφρασαν τον κοινό τους στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα, έχουν αλλάξει για τα καλά το κλίμα στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους-πιστωτές. Το κλίμα έχει αλλάξει τόσο που πολλοί μιλούν για σίγουρη "μίνι" συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης με τη μορφή "θετικής δήλωσης". Η δήλωση αυτή θα "επιτρέψει" στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο των ιδιότυπων δυσλειτουργικών κανόνων της ευρωπαϊκής τεχνοδομής, να αυξήσει τη ρευστότητα ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας το επόμενο διάστημα και να ακολουθήσει η ευρύτερη συζήτηση που θα περιλαμβάνει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2015-2016 και το χρέος. 

symfonia

Η χθεσινή κοινή δήλωση Τσίπρα – Γιουνκέρ που μιλούσε για συναντίληψη σε εργασιακά κι ασφαλιστικό καθώς κι η ανακοίνωση των τριών θεσμών με την οποία εξέφρασαν τον κοινό τους στόχο να βοηθήσουν την Ελλάδα, έχουν αλλάξει για τα καλά το κλίμα στη διαπραγμάτευση της Ελλάδας με τους εταίρους-πιστωτές. Το κλίμα έχει αλλάξει τόσο που πολλοί μιλούν για σίγουρη “μίνι” συμφωνία η οποία θα ανακοινωθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Τρίτης με τη μορφή “θετικής δήλωσης”. Η δήλωση αυτή θα “επιτρέψει” στην ΕΚΤ, στο πλαίσιο των ιδιότυπων δυσλειτουργικών κανόνων της ευρωπαϊκής τεχνοδομής, να αυξήσει τη ρευστότητα ώστε να πληρωθούν οι υποχρεώσεις της χώρας το επόμενο διάστημα και να ακολουθήσει η ευρύτερη συζήτηση που θα περιλαμβάνει την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού 2015-2016 και το χρέος. 

Ασφαλιστικό και εργασιακά μπαίνουν στο τραπέζι

Βασικά στοιχεία αυτής της “μικρής” συμφωνίας φαίνεται ότι αποτελούν τα δύο θερμά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιακών, στη βάση της προσέγγισης που περιγράφεται στην χθεσινή κοινή δήλωση του Αλέξη Τσίπρα και του Ζαν-Κλωντ Γιουνκέρ.

Σ’ αυτή τη βάση, από το Μέγαρο Μαξίμου τονίζουν ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν «τοποθετήθηκε με σαφήνεια τόσο στο θέμα της ρύθμισης της αγοράς εργασίας όσο και σε αυτό του συνταξιοδοτικού συστήματος». Ο κ. Γιουνκέρ, «υποστηρίζει ένα σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων κατά τα βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα», ενώ συμφωνεί πως «βασικός στόχος του συνταξιοδοτικού συστήματος πρέπει να είναι η αποφυγή της φτώχειας της τρίτης ηλικίας».

Το πώς ακριβώς θα εφαρμοστούν τα «βέλτιστα ευρωπαϊκά πρότυπα» και η «αποφυγή της φτώχειας» θα κρίνει και την έκταση των υποχωρήσεων που θα κάνει εν τέλει η κυβέρνηση καθώς ασφαλιστικό και εργασιακά αποτελούν «κόκκινες γραμμές». Την πρόκληση αυτή, και την ευκολία με την οποία μπορεί να μετατραπεί σε παγίδα, την γνωρίζουν καλά και στο Μαξίμου, εξ ου και οι ίδιες πηγές στέλνουν μήνυμα με νόημα προς όλους τους «θεσμούς» – και δη προς το ΔΝΤ – σημειώνοντας: «Ευελπιστούμε ότι το νηφάλιο μήνυμα του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα εισακουστεί από όλες τις πλευρές».

Μήνυμα ενότητας εκπέμπουν τώρα οι πιστωτές

Λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα των Financial Times με το οποίο το ΔΝΤ διέρρεε τις διαφωνίες του με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους και την αιχμηρή διαρροή του Μαξίμου που έριχνε την ευθύνη του αδιεξόδου στους δανειστές, οι θεσμοί εξέδωσαν την κοινή δήλωση προς βοήθεια της Ελλάδας

Είναι σαφές πως το εν λόγω μήνυμα αφ’ ενός, ανοίγει παράθυρο για την «δήλωση προόδου» υπέρ της Ελλάδας στο Eurogroup της Δευτέρας και, αφ’ ετέρου επιχειρεί να ανασκευάσει την εικόνα ρήξης μεταξύ ΔΝΤ και Ευρώπης για το κούρεμα του χρέους.

Ωστόσο επειδή πολλά έχουν δει τα μάτια μας τους τελευταίους μήνες, η επιβεβαίωση ή μη της εν λόγω «ενότητας» θα κριθεί και μετρηθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων του επόμενου διμήνου, που θα αφορούν τη μεγάλη συμφωνία για τον επόμενο ενάμιση χρόνο. Η διαπραγμάτευση αυτή σκιαγραφείται επίσης δύσκολη και με “παγίδες”. Ωστόσο σήμερα Πέμπτη 7 Μαΐου, η κυβέρνηση κι η πλειοψηφία των Ελλήνων που προτιμά το συμβιβασμό από τις πιο επίπονες λύσεις μπορούν να νιώθουν ανακουφισμένοι καθώς η Ελλάδα φαίνεται να βρίσκεται για πρώτη φορά κοντά στην «ανάσα ρευστότητας» που θα της δώσει τον αναγκαίο χρόνο για τη μάχη του «new deal».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…