Newsroom

Newsroom

Διαμαρτυρία 300 καπνοκαλλιεργητών στη Βουλγαρία

Τριακόσιοι καπνοκαλλιεργητές της Νότιας Βουλγαρίας διέκοψαν σήμερα την κυκλοφορία στον διεθνή δρόμο Ε 80 στην περιοχή της πόλης Χάρμανλι, σε…

kapna

Τριακόσιοι καπνοκαλλιεργητές της Νότιας Βουλγαρίας διέκοψαν σήμερα την κυκλοφορία στον διεθνή δρόμο Ε 80 στην περιοχή της πόλης Χάρμανλι, σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον της πολιτικής των εμπόρων να καθυστερούν σκόπιμα την εκστρατεία εξαγοράς των καπνών τους με συνέπεια χιλιάδες Βούλγαροι αγρότες και οι οικογένειες τους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, όπως υποστηρίζουν.Οι καπνοκαλλιεργητές έκλεισαν τον δρόμο με μεγάλες ποσότητες απούλητων καπνών, στα οποία έβαλαν φωτιά, στη διάρκεια του μπλόκου της κύριας οδικής αρτηρίας, μέχρι τα σύνορα με την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του σε βουλγαρικά ΜΜΕ, ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καπνοκαλλιεργητών Τσβετάν Φίλεφ κατήγγειλε τις εταιρείες που έχουν υπογράψει προκαταρκτικά συμβόλαια στη βουλγαρική Ανατολική Ροδόπη (σ.σ. όπου η καπνοκαλλιέργεια είναι παραδοσιακή απασχόληση των τοπικών γεωργών ενώ μόνο στην περιοχή της πόλης Κίρτζαλι στον κλάδο απασχολούνται περισσότεροι από έξη χιλιάδες αγρότες), ότι εφαρμόζουν «δύο μέτρα και δύο σταθμά» στην πολιτική εξαγοράς των ανατολίτικων καπνών.

«Αναρωτιέμαι πως είναι δυνατόν, η ίδια εταιρεία να αγοράζει ένα κιλό ανατολίτικο καπνό της ίδιας ποικιλίας, πληρώνοντας πέντε λέβα (2,50 ευρώ, περίπου – σ.σ.) στη Βουλγαρία και πέντε ευρώ στην Ελλάδα, αφού και οι δύο γείτονες χώρες είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης(ΕΕ)» είπε σήμερα στη δημόσια ραδιοφωνία ΒΝΡ ο πρόεδρος των Βούλγαρων καπνοκαλλιεργητών, ο οποίος κατηγόρησε τις έξι εταιρείες, που έχουν κλείσει προκαταρκτικά συμβόλαια με τους καπνοκαλλιεργητές, ότι διεξάγουν συντονισμένη πολιτική επιβράδυνσης της εκστρατείας εξαγοράς των πακεταρισμένων και συσκευασμένων προ πολλού, κατά τα λόγια του κ. Φίλεφ, καπνών ώστε να είναι σε θέση να πιέζουν τους καλλιεργητές «να κόψουν τις τιμές τους», επικαλούμενες την υποτιθέμενη «χαμηλή ποιότητα» του προϊόντος τους σαν συνέπεια της …καθυστέρησης της εξαγοράς των καπνών.

Από την πλευρά του, ο κ. Στογιάν Μπεσίροφ – δήμαρχος του χωριού Νεντέλινο στη Νοτιοανατολική Βουλγαρία, στο οποίο η καπνοκαλλιέργεια αποτελεί κύρια απασχόληση, κάλεσε τη βουλγαρική κυβέρνηση να ακυρώσει τις άδειες εμπορικής δραστηριότητας στις εταιρείες που δεν εκπληρώνουν τη δέσμευση τους για έγκαιρη εξαγορά των καπνών.ethnos.gr