Ισραηλινοί και Παλαιστίνοι καλλιτέχνες αφιερώνουν συγκινητικά σκίτσα για τα παιδιά-θύματα του πολέμου (εικόνες)

Ορ Σεγκάλ: «Τα παιδιά είναι τα πιο αθώα θύματα. Είναι τόσο νέα και τόσο μεγάλη η απώλεια. Δεν ήταν δική τους η ευθύνη».

3

Οι εικόνες των σκοτωμένων παιδιών τη συγκλόνισαν και χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισε να κάνει κάτι για να δείξει την αλληλεγγύη της στα «πιο αθώα θύματα της διαμάχης» και από τις δύο πλευρές, σε Ισραήλ και Γάζα. Η Ισραηλινή φοιτήτρια στη Bezalel Academy of Arts and Design της Ιερουσαλήμ, Ορ Σεγκάλ, αποφάσισε να πάρει το πενάκι της και να παρακινήσει και άλλους σκιτσογράφους να τιμήσουν όλοι μαζί τη μνήμη των παιδιών αυτών μ’ αυτό που ξέρουν να κάνουν καλύτερα. Σκιτσάροντας…

Το πρότζεκτ τους «Children of Israel and Gaza» (Παιδιά του Ισραήλ και της Γάζας) έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων ανά τον κόσμο και η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz δημοσίευσε εκτενές άρθρο με ρεπορτάζ και πλούσιο υλικό από την όλη δράση.

«Υπήρχε πολλή ένταση στο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες κι εγώ ήθελα να κάνω κάτι γι’ αυτό, το οποίο θα ήταν ήσυχο, αλλά ταυτόχρονα δυνατό, χωρίς να αυξήσει την ένταση. Έτσι, αποφάσισα να ξεκινήσω αυτό το πρότζεκτ ως έκφραση αλληλεγγύης αλλά και αναγνώρισης του πόνου και στις δυο πλευρές», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η νεαρή φοιτήτρια.

«Ήξερα», λέει, «πως δεν ήμουν η μόνη που σκεφτόμουν κατ’ αυτόν τον τρόπο. Αποτάθηκα λοιπόν σε κάποιους σκιτσογράφους και τους ζήτησα να σχεδιάσουν κάτι», εξηγεί και τονίζει πως θεωρεί πολύ σημαντικό το να μιλάει κανείς -με κάθε μέσο, έστω και με το πενάκι του- για τα αθώα θύματα αυτής της διαμάχης.

«Τα παιδιά είναι τα πιο αθώα θύματα. Είναι τόσο νέα και τόσο μεγάλη η απώλεια. Δεν ήταν δική τους η ευθύνη. Ήταν ευθύνη των μεγαλύτερων κι αυτά πλήρωσαν το βαρύ τίμημα με την ίδια τους τη ζωή», τονίζει η Ορ Σεγκάλ.

Όλα ξεκίνησαν πολύ γρήγορα. «Μέσα σε πέντε ημέρες τα σκιτσάραμε, τα ανεβάσαμε στο instagram, στο facebook, και σε λίγο ήταν παντού στο ίντερνετ. Ένα από τα θέματα που ήταν πολύ σημαντικό για εμένα ήταν η πολύ γρήγορη αντίδραση στα γεγονότα που συνέβαιναν. Η γρήγορη αντίδραση ήταν κάτι που ήρθε απευθείας από την καρδιά», υπογραμμίζει.

Το όνομα που επελέγη για να «ντύσει» το πρότζεκτ (Children of Israel and Gaza) είναι πολύ απλό και η επιλογή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. «Στην αρχή σκεφτήκαμε να δώσουμε κάποιο μεγαλύτερο όνομα στο πρότζεκτ μας, αλλά στην πορεία, μιλώντας με τους σχεδιαστές και τους σκιτσογράφους, αποφασίσαμε να το κρατήσουμε σύντομο κι απλό και να εστιάσουμε στα παιδιά», σημειώνει η Ορ Σεγκάλ, επισημαίνοντας ότι είναι ένα πρότζεκτ που θα έχει και συνέχεια αφού «έχει “αγγίξει” πολλούς ανθρώπους και ολοένα και περισσότεροι θέλουν να ενταχθούν σ’ αυτό». Μάλιστα, δεν αποκλείεται αργότερα να γίνει και κάποια έκθεση με βάση αυτά τα έργα.

Όσο για τις σκέψεις της για όλα όσα συνέβησαν τις τελευταίες εβδομάδες σε Ισραήλ και Γάζα, μας καλεί όλους να αναλογιστούμε το κόστος του πολέμου. «Είναι πολύ σημαντικό να θυμόμαστε όλοι το κόστος του πολέμου. Τώρα είναι η ώρα να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε και πώς μπορούμε να το κάνουμε. Αισθάνομαι ότι πολλοί άνθρωποι έχουν ξεκινήσει μια τέτοια συζήτηση», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

 

 

 

 

 

Θεματική εικόνα/ Σκίτσο: Γκάν Ντε Λαντζε/ Gan de Lange

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

rafa gaza

Σφίγγει τον κλοιό στη Ράφα το Ισραήλ – Σφοδροί βομβαρδισμοί και άρματα μάχης

Κλιμάκωση των στρατιωτικών επιχειρήσεων μετά την αναγνώριση από τρεις ευρωπαϊκές χώρες κράτους της Παλαιστίνης

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

oikodomi 910x521 1

Θεσσαλονίκη: Πτώση οικοδομικών υλικών από κτήριο – Συνελήφθησαν οι υπέθυνοι της οικοδομής

Τραυματίστηκαν δύο γυναίκες που μεταφέρθηκαν για την παροχή πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, η πρώτη…

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

rokos

Αποθεώνει ο Ρόκκος τη Μαρίνα Σάττι: «Λάτρεψα που χασμουρήθηκε η Μαρίνα Σάττι, μακάρι να ήταν πολιτική αντίδραση»(video)

Ο Στέλιος Ρόκκος σχολίασε την αντίδραση της Μαρίνας Σάττι και τις αρνητικές αντιδράσεις που δέχτηκε…