Newsroom

Newsroom

"Διαλυμένο" το ΕΣΥ σύμφωνα με τον Guardian – Για ανυπόστατη κινδυνολογία κάνει λόγο το υπ. Υγείας

Σε άρθρο της υπό τον τίτλο «Ασθενείς που πρέπει να ζήσουν πεθαίνουν: Η διάλυση της δημόσιας υγείας στην Ελλάδα», η βρετανική εφημερίδα Guardian αναφέρεται σε στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων, σύμφωνα με τα οποία περίπου 10% των ασθενών στη χώρα μας κινδυνεύει να «κολλήσει» θανατηφόρα ενδονοσοκομειακή λοίμωξη.

578607e91dc524a92d8b45aa

Μάλιστα, κατ’ εκτίμηση 3.000 θάνατοι αποδίδονται σε ενδονοσοκομειακές λοιμώξεις.

Τα στοιχεία που παρατίθενται στο δημοσίευμα αφορούν το διάστημα 2011 – 2012

Η βρετανική εφημερίδα, παραθέτει επίσης δηλώσεις του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλη Γιαννάκου, σύμφωνα με τον οποίο το πρόβλημα έχει χειροτερέψει από το 2012. Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι «στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, άνθρωποι που σε διαφορετική περίπτωση θα μπορούσαν να ζήσουν, πεθαίνουν». «Τα νοσοκομεία μας έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες», συμπληρώνει.

Όπως καταγγέλλει, σε 40 ασθενείς αντιστοιχεί μόνο μία νοσοκόμα και οι περικοπές είναι τόσο μεγάλες, ώστε σε μονάδες εντατικής θεραπείας έχουν χαθεί 150 κλίνες.

«Συχνά οι ασθενείς ξαπλώνουν σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Το προσωπικό είναι τόσο καταπονημένο που δεν έχει χρόνο να πλύνει τα χέρια του και συχνά ούτως ή άλλως δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.

Υπ. Υγείας: Ανυπόστατη κινδυνολογία

Το υπουργείο Υγεία απάντησε μέσω του υπουργού Ανδρέα Ξανθού που έκανε λόγο για ανυπόστατη κινδυνολογία.

Μεταξύ άλλων τονίζει ότι στηρίζεται σε καμιά τεκμηριωμένη μελέτη της κατάστασης στο σύστημα υγείας της Ελλάδας και «δυστυχώς αναπαράγει την ανεύθυνη καταστροφολογία εκπροσώπων μιας ανυπόληπτης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας που καμιά σχέση δεν έχει με την πραγματικά συγκινητική υπερπροσπάθεια των γιατρών και των υπόλοιπων εργαζομένων στο ΕΣΥ να κρατήσουν όρθια και αξιόπιστη τη δημόσια περίθαλψη».

Ο κ. Ξανθός σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα είναι χώρα υγειονομικά ασφαλής» και συμπληρώνει ότι το ΕΣΥ σήμερα «σταθεροποιείται και αναβαθμίζεται καθημερινά, γιατρεύει τις πληγές της προηγούμενης 6ετίας, ενισχύεται με πόρους και μόνιμο προσωπικό».

Υποστηρίζει ακόμη ότι «το ποσοστό των δημόσιων δαπανών υγείας έχει ανέβει στο 5,1% του ΑΕΠ, τα νοσοκομεία εφοδιάζονται κανονικά με φάρμακα και υγειονομικό υλικό, καλύπτουν χωρίς διακρίσεις όλους τους ανασφάλιστους πολίτες, περιορίζοντας δραστικά την “υγειονομική φτώχεια” και προσφέροντας ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας και τους επισκέπτες της».

Με βάση τα παραπάνω, κατά τον υπουργό Υγείας, όσοι επενδύουν στην κατάρρευση του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης, θα διαψευστούν για άλλη μια φορά.

Καταλήγοντας, διαμηνύει ότι «η ανυπόσταση κινδυνολογία, ο χυδαίος λαϊκισμός και η συστηματική προσπάθεια δημιουργία κλίματος ανασφάλειας στην κοινωνία δεν θα περάσουν. Κυρίως επειδή δεν θα το επιτρέψει το ανθρώπινο δυναμικό του Συστήματος Υγείας που προσβάλλεται από τέτοιου τύπου δημοσιεύματα, τα οποία απαξιώνουν το έργο του και εκθέτουν τη χώρα διεθνώς».