Newsroom

Newsroom

Διάλεξη του Τσόμσκυ στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα: «Η αντίστασή σας αποτελεί ιστορικό θαύμα»

«H σταθερότητα και η επιβίωση της Επανάστασης στη Ροζάβα είναι ένα θαύμα και αποτελεί μια ιστορική επανάσταση διότι εμμένει στις αξίες, οι οποίες πρέπει να δειχθούν στον κόσμο».

AP 241825636020 1

Κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής του διάλεξης στο Πανεπιστήμιο της Ροζάβα, ο διάσημος Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος, επιστήμονας, ιστορικός, κοινωνικός κριτικός και πολιτικός ακτιβιστής, Avram Noam Chomsky είπε ότι «η σταθερότητα και η επιβίωση της Επανάστασης στη Ροζάβα είναι ένα θαύμα και αποτελεί μια ιστορική επανάσταση διότι εμμένει στις αξίες, οι οποίες πρέπει να δειχθούν στον κόσμο».

Η διάλεξη διοργανώθηκε στο Πανεπιστήμιο της Rojava στο Καμισλό, με παρουσία δεκάδων διανοουμένων, φοιτητών και πολιτικών προσώπων.

Στην αρχή, ο συμπροεδρεύων του Πανεπιστημίου της Ροζάβα, Abd al-Ilah Mustafa, και ο Ruhan Mustafa καλωσόρισαν το κοινό και ευχαρίστησαν τον Δρ Chomsky για τη διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Rojava.

Η διάλεξη έγινε από τον Τσόμσκι, ο οποίος μίλησε για το όραμά του για την Επανάσταση της Ροζάβα στα Βόρεια και Ανατολικά της Συρίας και είπε: «Η Ρόζαβα αποτελεί μια πολύ δύσκολη κατάσταση. Το κύριο πρόβλημά της είναι πώς θα επιβιώσει υπό την τουρκική επίθεση και την αμερικανική αποδοχή της. Υπάρχει επίσης το άγριο καθεστώς του Άσαντ από την άλλη πλευρά. Η επιβίωση της Ροζάβα σε αυτό το στάδιο είναι ένα θαύμα και η προτεραιότητα για τη συνέχισή της ανήκει στο μέλλον. Η εμπειρία της έχει αποδείξει ότι είναι δυνατή η διεθνής αλληλεγγύη».

Σχολιάζοντας τη μελλοντική διακυβέρνηση του εκλεγμένου Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στη Μέση Ανατολή, είπε: «Αν δεν υπάρξει δημόσια πίεση, η κυβέρνηση Μπάιντεν θα είναι η αντιπρόσωπος των ανδρών του πλούτου». Και πρόσθεσε: «Χωρίς τη λαϊκή πίεση, ο Μπάιντεν θα συνεχίσει την ίδια αμερικανική στρατηγική για την προστασία και τη φροντίδα των συμφερόντων των πλουσίων και η πολιτική του μπορεί να διαφέρει από την πολιτική του Τραμπ, αλλά όχι πολύ. Δεν νομίζω ότι ο Μπάιντεν θα είναι το ίδιο βάρβαρος όπως ο Τραμπ, και δεν θα πει στην Τουρκία να πάει, να καταλάβει και να σκοτώσει τους Κούρδους, αλλά δεν θα κάνει τίποτα άλλο.

Όσον αφορά την κυριαρχία του Τραμπ, είπε: «Η κυβέρνηση Τραμπ έχει επικριθεί για την έλλειψη συνεκτικής πολιτικής… αντιθέτως, πιστεύω πως είναι συνεπής και βασίζεται σε βασικές αυτοκρατορικές αρχές. Αυτό έκανε στον πόλεμο της Υεμένης και στηρίζοντας το καθεστώς του απαρτχάιντ στο Ισραήλ. Σε αντάλλαγμα, έκοψε την απλή ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη και συνθλίβει τους Παλαιστινίους και, πιο πρόσφατα, τους Κούρδους.

Σχετικά με τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, ο Τσόμσκι είπε: «Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή είναι διαφορετικά απ’ ό,τι στις φιλελεύθερες χώρες. Φέτος, θυμόμαστε τη 10η επέτειο της Αραβικής Άνοιξης, η οποία έχει κατασταλεί σοβαρά σε όλα τα μέρη. Ωστόσο, το πρόβλημα στις φιλελεύθερες χώρες δεν είναι αυτό, αλλά η περιθωριοποίηση. Οι απόψεις που λέτε δεν φτάνουν στο ευρύ κοινό. Από την άλλη πλευρά, τα λαϊκά κινήματα μπορούν να ωθήσουν ορισμένα ζητήματα στην πολιτική αρένα».

Ο Τσόμσκι συμβούλεψε τη διοίκηση της Ροζάβα λέγοντας: «Αυτό που πρέπει να κάνει η Ροζάβα είναι να συνεχίσει να κάνει αυτό που κάνει θαυματουργά τώρα. Είναι να δημιουργήσει ένα πολιτισμένο σύστημα που προστατεύει τα δικαιώματα των γυναικών και υιοθετεί τις αξίες που αυτές εκπροσωπούν. Αυτές οι ενέργειες κατάφεραν να εξαλείψουν το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική. Αυτή είναι η μόνη σας ελπίδα».

Όσον αφορά το στάδιο της Επανάστασης στη βορειοανατολική Συρία, πρόσθεσε: «Η Ροζάβα και η βορειοανατολική Συρία περνούν από ιστορικά στάδια, έτσι που η ύπαρξη της Ροζάβα μέχρι τώρα και η αντίστασή της από μόνη της αποτελεί ένα θαύμα. Οι λαοί της Ροζάβα έχουν αξίες που πρέπει να δείξουν στον κόσμο και πιστεύω ότι οι άνθρωποι θα υποστηρίξουν τα δικαιώματά σας.

Πηγή: aftoleksi.gr

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

InCollage 20240419 160043944

Μελέτη: Μήπως τα ακραία σχόλια εναντίον της έρχονται από τη ΝΔ; – Οι αναρτήσεις της Λίνας Κλείτου

«Mε την όψιμη μεταγραφή με τις άλλοτε βαρύνουσες πολιτικές δηλώσεις για το πώς τρώει φαλλούς…