Newsroom

Newsroom

Διακόπηκαν οι συνομιλίες για το PSI

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ως προς…

Την επόμενη εβδομάδα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους πιστωτές για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), ως προς την επίτευξη συμφωνίας που θα απέτρεπε μια άτακτη χρεοκοπία από την πλευρά της Ελλάδος, με την απαισιοδοξία όμως πλέον να είναι διάχυτη.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters το οποίο επικαλείται δηλώσεις προσώπου κοντά στην ελληνική ομάδα task force που λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις, «οι διαπραγματευτές είναι πλέον λιγότερο αισιόδοξοι για μια συμφωνία», τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να επιτευχθεί συμφωνία στη συνάντηση της επόμενης εβδομάδας και προειδοποιεί ότι μη επίτευξη συμφωνίας θα είναι καταστροφική για την Ελλάδα και την Ευρώπη.

Μάλιστα, το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο (IIF), που συντονίζει τη διαδικασία, κάνει λόγο για διακοπή στις συνομιλίες ώστε να επανεξεταστεί η εθελοντική φύση του προγράμματος και ελπίζει πως η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις για το PSI σε κάποια φάση», δίχως όμως να αναφέρεται σε σχετική ημερομηνία.

Την αρνητική για την Ελλάδα εξέλιξη επισημαίνουν σε κοινή ανακοίνωση τους και οι επικεφαλείς της επιτροπής ιδιωτών πιστωτών, Τσαρλς Νταλάρα και Ζαν Λεμιέρ οι οποίοι αναφέρουν ότι «δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, η πρόταση που προώθησε η Επιτροπή των Ιδιωτών Πιστωτών (Steering Committee of the Private Creditor-Investor Committee), που περιλαμβάνει μία απρόσμενη μείωση της ονομαστικής αξίας κατά 50% των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας που κατέχουν ιδιώτες επενδυτές και πάνω από 100 δισ. ευρώ σε ελάφρυνση του χρέους, δεν έχει αποδώσει μία παραγωγική ανταπόκριση απ’ όλες τις πλευρές, συμβατή με μία εθελοντική ανταλλαγή του ελληνικού κρατικού χρέους και της συμφωνίας της 26ης/27ης Οκτωβρίου».

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παντελής Καψής ξεκαθάρισε σήμερα ότι η Ελλάδα δεν έχει αποφασίσει ακόμα για το αν θα καταθέσει νομοθετική διάταξη, με την οποία θα υποχρεώνει τους δανειστές της χώρας να συμμετάσχουν στο PSI.

Πρόσθεσε πάντως ότι, αν ληφθεί μία τέτοια απόφαση, δεν θα γίνει μέσα στις επόμενες ημέρες.
«Δεν υπάρχει απόφαση για το αν και πότε θα κατατεθεί νομοθετική διάταξη που θα υποχρεώνει τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή των ομολόγων», δήλωσε ο κ. Καψής στο Reuters.

«Η συζήτηση για άμεση νομοθετική διάταξη αναφορικά με τις συλλογικές ρήτρες (CAC) είναι εντελώς αβάσιμη», είχε δηλώσει νωρίτερα στο πρακτορείο Έλληνας αξιωματούχους.