Newsroom

Newsroom

Διακοπή ύποπτων αγώνων προτείνει εισαγγελέας

Μια καινοτόμο πρόταση έκανε η εισαγγελέας που δίκασε τα πρώτα στημένα ματς στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε η τηλεοπτική «Δίκη» η…

podosfairo 20

Μια καινοτόμο πρόταση έκανε η εισαγγελέας που δίκασε τα πρώτα στημένα ματς στην Ελλάδα. Οπως αποκάλυψε η τηλεοπτική «Δίκη» η αντεισαγγελέας Εφετών Αθηνών Βιργινία Σακελλαροπούλου πρότεινε ακόμη και διακοπή αγώνα για στοιχηματική απάτη.

Συγκεκριμένα η δικαστική λειτουργός τονίζει ότι «για τη διαχείριση αυτού του φαινομένου υπάρχει ανάγκη συνεργασίας ειδικών και αρχών σε όλα τα επίπεδα.Πέραν τούτου και ατομικά οιοσδήποτε υφ΄ οιανδήποτε ιδιότητα (αθλητής, διαιτητής, λαμβανομένου υπόψη ότι ο διαιτητής είναι ο ρυθμιστής του αγώνα) προσεγγίζεται για την χειραγώγηση ενός αγώνα οφείλει να το καταγγείλει. Επίσης όταν υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις για χειραγώγηση αγώνα να υπάρχει δυνατότητα αναβολής ή διακοπής του αγώνα. Περαιτέρω επιβάλλεται η άμεση κίνηση των πειθαρχικών διαδικασιών. Η πειθαρχική διαδικασία είναι ανεξάρτητη από την ποινική δίκη. Έτσι θα πρέπει να κινούνται άμεσα οι πειθαρχικές διαδικασίες, ενόψει και του γεγονότος ότι η ποινική διαδικασία, μαζί με την προδικασία και την κύρια διαδικασία της, ανάλογα βέβαια και με τις ιδιαιτερότητες της κάθε υπόθεσης, είναι δυνατόν να διαρκέσει επί μακρόν. Συνεπώς θα πρέπει να χωρεί η πειθαρχική διαδικασία άμεσα με βάση τα στοιχεία που διαθέτουν τα αρμόδια πειθαρχικά όργανα».

Παράλληλα προβαίνει σε σημαντικές διαπιστώσεις, όπως:

1. «Ο νομοθέτης το έτος 2012 προέβλεψε και τη λήψη μέτρων προστασίας μαρτύρων από πιθανή εκδίκηση ή εκφοβισμό. Τέτοια μέτρα είναι η φύλαξη των μαρτύρων με κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό της αστυνομίας, η μη αναγραφή στην έκθεση εξέτασης του ονόματος, του τόπου γέννησης, εργασίας του μάρτυρα κλπ. Στις υποθέσεις αυτού του είδους υπάρχει απροθυμία μαρτύρων να καταθέσουν πραγματικά περιστατικά που γνωρίζουν. Τα στόματα δυστυχώς παραμένουν κλειστά, τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα και μάρτυρες που μπορούν να εισφέρουν στη διαδικασία δυστυχώς δεν εισφέρουν τίποτα. Η εμπειρία δείχνει ότι σε αυτού του είδους τις υποθέσεις το αποδεικτικό μέσο των μαρτύρων δεν συμβάλλει στην αναζήτηση της αλήθειας».

2. «Οι άνθρωποι που χειραγωγούν παιχνίδια και αποκτούν από την πράξη τους αυτή περιουσία θα πρέπει να την νομιμοποιήσουν. Να εμφανίσουν δηλαδή αυτή ως κτηθείσα με νόμιμο τρόπο, με νόμιμα μέσα. Και οπωσδήποτε διαθέτουν και την εφευρετικότητα και την επινοητικότητα για να διοχετεύσουν το παράνομο χρήμα με νομιμοφανείς διαδικασίες και οδούς. Η εφευρετικότητα αυτών των ανθρώπων δεν έχει όρια. Έτσι περνάμε στη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα. Συνιστούν εταιρείες, χρησιμοποιώντας διάφορα πρόσωπα, μη έχοντα κάποια σχέση συγγενική με αυτούς, ώστε να μην είναι εύκολο να αποκαλυφθούν αυτοί που δεν έχουν σε βάρος τους δυσμενή οικονομικά στοιχεία, δεν έχουν δηλαδή εμπλοκή με Τειρεσία, και υποκρυπτόμενοι πίσω από τα πρόσωπα αυτά διοχετεύουν και ξεπλένουν μέσω των εταιρειών αυτών το παράνομο χρήμα».

3. «Ο νομοθέτης θεωρώντας ότι τα σχετικά αδικήματα είναι λίαν επικίνδυνα για την κοινωνία και αναγνωρίζοντας την αποδεικτική δυσκολία που ενυπάρχει σε αυτού του είδους τα εγκλήματα προβλέπει ανακριτική διείσδυση,δηλαδή για τη διερεύνηση, εξιχνίαση, σύλληψη των δραστών και δίωξη των πράξεων εμφανίζεται δήθεν κάποιο αστυνομικό όργανο ως συμμέτοχος της πράξης και αντλεί έτσι πληροφορίες που αξιοποιούνται από τις αρμόδιες διωκτικές αρχές. Η άρση του απορρήτου της επικοινωνίας εισφέρει λίαν σημαντικά στοιχεία, δεδομένου ότι μας οδηγεί στη διαλεύκανση της υπόθεσης και στον εντοπισμό των υπαιτίων. Με τη διαδοχική μάλιστα άρση του απορρήτου της τηλεφωνικής επικοινωνίας έχουμε τη δυνατότητα να εντοπίσουμε τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που συνεστήθη για την αλλοίωση του αποτελέσματος».

4. «Το οικονομικό κίνητρο είναι αυτό που ορισμένες φορές ωθεί αθλητές, προπονητές, διοικητικά στελέχη να επιδιώξουν την νίκη πάση θυσία, ακόμη και με πλάγια μέσα. Παράλληλα η ραγδαία ανάπτυξη κάθε μορφής κερδοσκοπισμού σχετικά με την αθλητική δραστηριότητα (στοίχημα κ.λ.π,) κατά τα τελευταία χρόνια επιδείνωσε έτι περαιτέρω την κατάσταση και επέτρεψε σε κάποιους να πλουτίσουν επενδύοντας σε “παράξενα” αποτελέσματα αγώνων. Από την καχυποψία και τα συνθήματα των οπαδών στις κερκίδες περί στημένων αγώνων, στις αναφορές της ΟΥΕΦΑ και από τις αναφορές της ΟΥΕΦΑ στα ποινικά δικαστήρια και στις αποφάσεις τους. Μία πορεία ετών που καταδεικνύει μία παθογένεια, της οποίας τα πρώτα συμπτώματα εκδηλώθηκαν προ ετών και ήδη πλέον απεκάλυψε πλήρως το πρόσωπό της. Μία πορεία διάσπαρτη από καχυποψία, δυσπιστία, ερωτηματικά, αμφισβήτηση. Είναι φρονώ γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο αθλητισμός και κυρίως το πιο λαοφιλές άθλημα, το ποδόσφαιρο, περνά δοκιμασία. Έχουμε ήδη εισπράξει την αδιαφορία των φιλάθλων με τις κενές κερκίδες και είναι βέβαιο ότι αν δεν αντιμετωπισθεί αποτελεσματικά το φαινόμενο θα σπάσουμε αρνητικό ρεκόρ στην προσέλευση φιλάθλων».

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα»

InCollage 20240424 163106834

Απάντηση Άδωνι σε καταγγελίες Καλλιάνου: «Στην περίπτωση του πατέρα του τηρήθηκαν όλα τα πρωτόκολλα»

Ο Άδωνις Γεωργιάδης μιλάει για τις συνθήκες νοσηλείες του πατέρα του Γιάννη Καλλιάνου αλλά και…

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

Σεργουλόπουλος 1

Σεργουλόπουλος: Ξέσπασε σε νευρικό γέλιο με ατάκα σε καλεσμένη – «Έχεις… δουλέψει σε οίκο ανοχής;» (video)

«Δεν σας έχει τύχει να σας πιάσουν τα γέλια στην τηλεόραση ή στη σκηνή του…

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Σκόνη 1

Η αφρικανική σκόνη έφυγε αλλά τι άφησε πίσω: Τα 5 στοιχεία σύμφωνα με το μικροσκόπιο (εικόνες)

Τι περιείχε τελικά η αφρικανική σκόνη που μας ταλαιπώρησε και μας ταλαιπωρεί

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

AP24113863901084 1

ΗΠΑ: Μαζικές διαδηλώσεις για τη Γάζα σε δεκάδες Πανεπιστήμια – 93 συλλήψεις (Εικόνες/ Βίντεο)

Ενενήντα τρία άτομα συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας…

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Σάττι 3

Σάττι: Αντί για το «Στούντιο 4»… κλείστηκε στο ασανσέρ της ΕΡΤ μαζί με τους συνεργάτες της (video)

Η Μαρίνα Σάττι ήταν καλεσμένη στην εκπομπή της ΕΡΤ αλλά ένα απρόσμενο περιστατικό πήγε την…

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Πειραιάς

Πειραίας: Aπίστευτο βίντεο ντοκουμέντο – 70χρονη έπεσε στη θάλασσα προσπαθώντας να πιάσει τη βαλίτσα της

Παρολίγο τραγωδία πήγε να συμβεί στο λιμάνι του Πειραιά με μια 70χρονη γυναίκα από τη…