Διακοπή στη δίκη Βαξεβάνη – συζύγου Στουρνάρα: Πρόστιμο στη Νικολοπούλου

Για τρίτη συνεχόμενη φορά δεν παρέστη στο Δικαστήριο η σύζυγος του Γιάννη Στουρνάρα, Λίνα Νικολοπούλου, με αποτέλεσμα να της επιβληθεί πρόστιμο λιπομαρτυρίας 120 ευρώ.

stournara

Ενώ η Λίνα Νικολοπούλου έχει προκαλέσει η ίδια την εν λόγω δίκη, καταθέτοντας μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση εναντίον των δημοσιογράφων της εφημερίδας Documento, Κώστα Βαξεβάνη και Βασίλη Ανδριανόπουλου, για τρίτη συνεχόμεμη φορά δεν παρέστη στο δικαστήριο.

Η μήνυσή της αφορά στο άκρως αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της εφημερίδας με τίτλο «Οικογένεια Στουρνάρα, Ο μεγάλος έρωτας με τις φαρμακοβιομηχανίες».

Πρόκειται για την πολύκροτη υπόθεση του συνεδρίου eHealth Forum 2014 για την οποία έχει ασκηθεί δίωξη  στην κυρία Στουρνάρα για το αδίκημα της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Μάλιστα, η σύζυγος του κεντρικού τραπεζίτη θα καθίσει στο εδώλιο της κατηγορουμένης την ερχόμενη Τετάρτη, 2 Οκτωβρίου στο Ε’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών. 

Η υπόθεση που όπως πολλάκις έχει αποκαλύψει το Documento, αφορά ειδικότερα την απευθείας ανάθεση στην εταιρεία της κ. Στουρνάρα, Mindwork Business Solutions, του επίμαχου τριήμερου συνεδρίου, το οποίο είχε προϋπολογισμό 713 χιλιάδων ευρώ.

Το Documento είχε αποκαλύψει και το πόρισμα- φωτιά που είχε φτάσει στην Εισαγγελία και στο οποίο αποτυπώνονταν οι παράτυπες και παράνομες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν προκειμένου η εταιρεία της κ. Στουρνάρα να αναλάβει, με απευθείας ανάθεση τη διοργάνωση του eHealth forum 2014, έπειτα και από υπουργική απόφαση του Άδωνη Γεωργιάδη.

«Απόντες οι συνήθεις μάρτυρες»

«Απόντες βλέπω είναι όσοι ήταν απόντες. Είναι απόντες οι συνήθεις μάρτυρες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Πρόεδρος της Έδρας του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών εκφωνώντας τα ονόματα των μαρτύρων. Σημειώνεται ότι από την άλλη πλευρά, όπως συνέβη και τις προηγούμενες φορές που εκφωνήθηκε η υπόθεση, τόσο οι δυο κατηγορούμενοι δημοσιογράφοι όσο και όλοι οι δηλωθέντες μάρτυρες κατηγορίας ήταν παρόντες.

Πρόεδρος: Γιατί δεν έχει έρθει η κυρία Στουρνάρα;

Μουζακίτης: Δεν ήρθε γιατί της είπα εγώ ότι θα ζητήσω αναβολή.

Πρόστιμο για λιπομαρτυρία ύψους 120 ευρώ επιβλήθηκε και στους δυο δηλωθέντες μάρτυρες κατηγορίας Γιάννη Κυριόπουλο και Αικατερίνη Πολύζου καθώς και εκείνοι δεν ήταν παρόντες για ακόμη μια φορά.

Την ίδια στιγμή, το δικαστήριο απεφάνθη ότι ο φερόμενος ως συνήγορος (σ.σ έτσι τον χαρακτήρισε η Έδρα) της κας Στουρνάρας, Σπύρος Μουζακίτης δεν έχει νομιμοποιηθεί ποτέ στο ακροατήριο ως δικηγόρος της εγκαλούσας ενώ και στη σημερινή διαδικασία δεν προσκόμισε κανένα έγγραφο (εξουσιοδότηση – πληρεξούσιο) που να τον ορίζει – νομιμοποιεί.

Πρ.: Στο ακροατήριο δεν έχετε δηλωθεί… Δεν έχει νομιμοποιηθεί ποτέ η δική σας παράσταση στο ακροατήριο με κάποια εξουσιοδότηση.

Εν τω μεταξύ, όπως κατέστη σαφές σε όποιον βρέθηκε σήμερα στο ακροατήριο, η πλευρά της Λίνας Νικολοπούλου έκανε τα πάντα ώστε να αναβληθεί η δίκη. Ο κ. Μουζακίτης υπέβαλε αρχικώς αίτημα αναβολής επικαλούμενος δική του υποχρέωση (να παραστεί σε ανάκριση) κάτι το οποίο δεν έκανε δεκτό το Δικαστήριο διότι, όπως ανέφερε και η εισαγγελέας στην πρότασή της, «το αίτημα πρέπει να απορριφθεί καθώς δεν υπάρχει πληρεξούσιο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι κ. Μουζακίτης κατά την κατάθεση του αιτήματός του είπε προς το Δικαστήριο ότι η υπόθεση που είναι να κριθεί από την έδρα για το ψευδές ή όχι, θα κριθεί σε άλλη δίκη, την ερχόμενη Τετάρτη. Η πρόεδρος έδωσε σαφέστατη απάντηση: «Δεν δεσμεύεται το αληθές. Εξετάζουμε το ψευδές και το αληθές».

Εν συνεχεία, ο φερόμενος ως συνήγορος της συζύγου του κεντρικού τραπεζίτη, υπέβαλε και αίτημα διακοπής με τη μεριά της υπεράσπισης να ζητά να προσκομιστούν:

  • εξουσιοδότηση για παράσταση πολιτικής αγωγής
  • βεβαίωση ότι παρίσταται σε ανάκριση

Στον «αγώνα» αυτόν από μεριάς Νικολοπούλου για αναβολή της δίκης, η υπεράσπιση άφησε σαφές μήνυμα για προσπάθεια επιλογής από τους εγκαλούντες των μελών (της σύνθεσης) του δικαστηρίου. «Αποφασίζει ο συνήγορος κάθε διαδίκου πότε θα γίνει μια δίκη; Δεν έχει δικαίωμα κανείς, ούτε οι κατήγοροι ούτε οι κατηγορούμενοι, να επιλέγουν τα μέλη του δικαστηρίου της έδρας. Είναι η εγγύηση του φυσικού δικαστή».

Σε αίτημα της υπεράσπισης να ενσωματωθεί στην υπόθεση και φάκελος άλλης, συναφούς δικογραφίας, η έδρα, παρά τη θετική πρόταση της εισαγγελέως, απεφάνθη αρνητικά. «Απορρίπτει το αίτημα να ενσωματωθεί η δικογραφία (σ.σ στην οποία αναφέρθηκε ο συνήγορος υπεράσπισης) διότι στο παρόν δικονομικό στάδιο δεν μπορεί να κρίνει αν χρειάζεται».

Το δικαστήριο εν τέλει, απέρριψε το αίτημα για διακοπή της δίκης με την εισαγγελέα της έδρας να προτείνει πρόστιμο για λιπομαρτυρία στους απόντες μάρτυρες. Η έδρα ανέβαλε τη δίκη (δεν τίθεται θέμα βίαιης προσαγωγής) για τις 6 Απριλίου του 2020 τιμωρώντας με πρόστιμο λιπομαρτυρίας ύψους 120 ευρώ τόσο την κα Στουρνάρα όσο και τους Κυριακόπουλο και Πολύζου.

Βαξεβάνης: Στόχος της κας Στουρνάρα ήταν να διασυρθούμε

Το λόγο σήμερα έλαβε και ο Κώστας Βαξεβάνης που μεταξύ άλλων ανέφερε ότι δεν πρόκειται για μια απλή μήνυση που υπάρχει εναντίον του και του δημοσιογράφου της εφημερίδας, Βασίλη Ανδριανόπουλου.

Πρόκειται, όπως δήλωσε, για μια μήνυση που δεν κατατέθηκε από την κυρία Νικολοπούλου με ήρεμο τρόπο αλλά ακολουθήθηκε η αυτόφωρη διαδικασία. «Στόχος ήταν να διασυρθούμε. Δολοφονείται το προφίλ μας ως επαγγελματίες», είπε συγκεκριμένα ενώ ήταν καυστικός και για όσα έπραξε σήμερα η πλευρά της κας Στουρνάρα (δεν είχε νόμιμα έγγραφα εξουσιοδότησης, δεν παρέστη για ακόμη μια φορά στο δικαστήριο, δεν ακολούθησε καμία εκ των τυπικών διαδικασιών).

Θυμίζουμε πως τον Απρίλιο του 2017, μετά από τη μήνυση που κατέθεσε η κυρία Νικολοπούλου εναντίον του Κώστα Βαξεβάνη και του Βασίλη Ανδριανόπουλου, οι δυο δημοσιογράφοι είχαν παρουσιαστεί στο Αστυνομικό Τμήμα της Καλλιθέας καθώς η εγκαλούμενη ζητούσε να ακολουθηθεί η διαδικασία του αυτοφώρου.

Μετά από τη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών για να καταθέσουν, με τον εισαγγελέα, Δημήτριο Γκύζη, να μην ενεργοποιεί τη διαδικασία του αυτοφώρου και να μην ασκεί διώξεις. Διέταξε επίσης προκαταρκτική έρευνα. Οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού φυσικά υπέστησαν όλην αυτήν την ταλαιπωρία.

Πηγή: documentonews.gr

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

03ca3a5a764245028e814d8eaaf30441 1

Συγκλονιστική Αριστοτέλους: Νίκησε τον καρκίνο μέσα σε 6 μήνες η Κύπρια αθλήτρια – «Ευτυχώς που διάλεξε εμένα» (Εικόνες)

Αυτή είναι η ιστορία της 32χρονης αθλήτριας του άλματος επί κοντώ.