Newsroom

Newsroom

Διακοπές… χωρίς "manual"

Το καράβι των ονείρων μας για τις διακοπές ετοιμάζεται να… σαλπάρει. Υπερφορτωμένο από προσδοκίες για ψυχολογική ανανέωση που αγγίζουν τα όρια της αναγέννησης, συνήθως «ναυαγεί» μόλις πιάσει λιμάνι.

576bd6b21dc524b25e8b48f7

Στο στάδιο της προσμονής των διακοπών μας, οι περισσότεροι υπέρ… επενδύουμε στις μέρες ξεκούρασης και με τη φαντασία μας, φτιάχνουμε μια ιδεατή κατάσταση κι όταν βρεθούμε στον τόπο των ονείρων μας, η πραγματικότητα μας ξυπνάει…

Οι «συνταγές ευτυχίας» που προσφέρονται γενναιόδωρα από τις διαφημίσεις και τα life style έντυπα, «χειραγωγούν» ακόμη και τις διακοπές μας χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε.

Κατευθύνουν τον σύγχρονο άνθρωπο με «manual» δραστηριοτήτων και συμπεριφορών για να αισθάνεται «in» στην εποχή του!!! Κι όλα αυτά με γνώμονα τον άκρατο καταναλωτισμό.

Αυτά τα «μενού» της ευτυχίας, μας ταΐζουν με… δυστυχία χωρίς να το συνειδητοποιούμε.

Ο τρόπος και ο τόπος των διακοπών μας δεν αποτελεί σημάδι προσωπικής καταξίωσης και επιτυχίας, άλλωστε η θάλασσα έχει παντού το ίδιο χρώμα.

Τελικά τι είναι οι διακοπές; Είναι η ευκαιρία μας για ελεύθερο χρόνο και αυτοδιάθεση. Να δραπετεύσουμε απ’ τη ρουτίνα και να έρθουμε κοντά στη φύση.

Για μια οικογένεια, διακοπές σημαίνει χαλαρότητα. Η επικοινωνία μεταξύ του ζευγαριού και κατ’ επέκταση με τα παιδιά γίνεται πιο άμεση και ουσιώδης. Η παιχνιδιάρικη διάθεση, χωρίς τους κανόνες της καθημερινότητας, μας φέρνει πιο κοντά. Καλό θα είναι λοιπόν, κάποιες μέρες να αφιερωθούν στην οικογένεια και κάποιες άλλες, έστω λίγες, στο ζευγάρι, αν υπάρχει δυνατότητα τα παιδιά να μείνουν σε συγγενικά πρόσωπα. Είναι ευκαιρία για το ζευγάρι να λειτουργήσουν μόνο ως σύντροφοι και όχι ως γονείς. Αυτό θα τους ανανεώσει και θα ανατροφοδοτήσει το γονεϊκό ρόλο τους. Έτσι, περνάμε και το μήνυμα στα παιδιά ότι οι γονείς έχουν δικαίωμα να απολαύσουν τις ιδιαίτερες προσωπικές στιγμές τους.

Ελεύθεροι και παντρεμένοι πρέπει να αφήσουν πίσω τα «πρέπει» και τα προγράμματα της καθημερινότητας. Ανάλογα με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά τους να προσαρμόσουν τις διακοπές τους, ανοίγοντας παράθυρο στην έκπληξη!

Είναι λίγοι αυτοί που καταφέρνουν να πετύχουν θεαματικές αλλαγές κατά την περίοδο των διακοπών. Συνήθως μεταφέρουμε άγχος και συνήθειες από λιμάνι σε λιμάνι.

Ας μην υπέρ – επενδύουμε στις μέρες εκείνες. Οι διακοπές δεν αλλάζουν τη μορφή των προβλημάτων αλλά διαφοροποιούν τη ματιά μας απέναντί τους. Ο ήλιος, η θάλασσα και η διασκέδαση είναι όχι απλά δικαίωμα αλλά υποχρέωση στον εαυτό μας.

Εύη Κόκκαλη Ψυχολόγος M.Phil.

Επιμέλεια: Μαρία Ηλιοπούλου

Πηγή: yolife.gr