Newsroom

Newsroom

Διαγωνισμός! Κερδίστε το βιβλίο της Mariana Mazzucato "Το Επιχειρηματικό Κράτος"

koutipandoras.gr

epixeirimatiko kratos

Το koutipandoras.gr κάνει δώρο στους αγανώστες του το πρωτότυπο βιβλίο της καθηγήτριας Mariana Mazzucato, “Το Επιχερηματικό Κράτος”, στο οποίο αναλύει τους μύθους που έχουν διαμορφωθεί γύρω από το κράτος και αναπτύσσει τις θέσεις της για τον κυρίαρχο ρόλο του ως μοχλός μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κριτική. Στείλτε μας email με τα στοιχεία σας στο [email protected] για να πάρετε μέρος στην κλήρωση!

Οι μύθοι – τι πιστεύουμε για τον ρόλο του Κράτους. 

Σύμφωνα με την εμπεδωμένη αντίληψη:

1ος μύθος: το Κράτος δεν μπορεί να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο του επιχειρηματία, γιατί δεν αποσκοπεί στο κέρδος. Αναλαμβάνει δράση μόνο όταν η αγορά αποτυγχάνει.

2ος μύθος: το Κράτος δεν πρέπει να κάνει παραγωγικές επενδύσεις, γιατί εκτοπίζει μ’ αυτόν τον τρόπο τους ιδιώτες επενδυτές (crowding out).

3ος μύθος: το Κράτος δεν καινοτομεί, απλώς επεμβαίνει διορθωτικά στην οικονομική λειτουργία. Και φυσικά διαχέει στο κοινωνικό σύνολο μέσω αναδιανεμητικών πρακτικών που εφαρμόζει τα οφέλη που έχουν παραχθεί ιδιωτικά.

Στο εξαιρετικά πρωτότυπο βιβλίο της, η καθηγήτρια Mariana Mazzucato (πανεπιστήμιο Sussex) ανατρέπει αυτούς τους μύθους και αναλύει με ενάργεια τη θέση της: Το Κράτος ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΙ, επενδύοντας σε τομείς ιδιαίτερα υψηλού ρίσκου που οι ιδιώτες δεν είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν. Η δημόσια επένδυση παρακινεί και ενισχύει την αντίστοιχη ιδιωτική στους τομείς της Ανώτατης Παιδείας, της Έρευνας, της Ανάπτυξης και της Τεχνολογίας (Πληροφορική, Διαδίκτυο, Ενέργεια), μεταφέροντας την εμπεδωμένη γνώση στις ιδιωτικές επιχειρήσεις.

Στο Κράτος, λοιπόν, αναγνωρίζεται ο κυρίαρχος ρόλος του μοχλού μακροπρόθεσμης ανάπτυξης στον σύγχρονο καπιταλισμό.

Για το βιβλίο: 

«Όταν το Κράτος οργανώνεται αποτελεσματικά, το χέρι του είναι σταθερό, παρέχοντας το όραμα και δίνοντας τη δυναμική ώθηση  για να συμβούν πράγματα […] Τέτοιες ενέργειες αποσκοπούν στην ενίσχυση της τόλμης των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Και αυτό απαιτεί να μην αντιλαμβανόμαστε το Κράτος  ως έναν απλό «φορέα διευκόλυνσης»  της οικονομικής μεγέθυνσης. Είναι ένας βασικός εταίρος του ιδιωτικού τομέα – και πολλές φορές είναι ο πιο τολμηρός, αυτός που εκουσίως αναλαμβάνει εκείνους τους κινδύνους τους οποίους η επιχείρηση δεν θα αναλάμβανε».

«Ο καινοτόμος, απομυθοποιητικός και εντέλει ανατρεπτικός χαρακτήρας του βιβλίου της Mariana Mazzucato έχει αναγνωριστεί από όλους, ενώ η συμβολή του στην κατανόηση των πραγματικών κοινωνικοοικονομικών και επιχειρηματικών διεργασιών που συνδέονται με την τεχνολογική και επιχειρηματική ανάπτυξη είναι αδιαμφισβήτητη».

Γιάννης Καλογήρου

Καθηγητής Τεχνολογικής, Οικονομικής και Βιομηχανικής Στρατηγικής, ΕΜΠ

«Η αποδόμηση των μύθων δεν είναι ποτέ εύκολη υπόθεση. Το κολύμπι κόντρα στο ρεύμα απαιτεί αποφασιστικότητα, σοβαρή δέσμευση στην αναζήτηση της αλήθειας. Αυτές ακριβώς τις ιδιότητες επιδεικνύει η Mariana Mazzucato σε αυτό το βιβλίο, που αμφισβητεί με επιτυχία την ευρέως διαδεδομένη άποψη ότι το Κράτος δεν μπορεί να επιλέξει νικητές, ότι είναι αδέξιο, γραφειοκρατικό και ανίκανο να αναλάβει επιχειρηματικούς κινδύνους».

Carlota Perez

Ερευνήτρια, LSE, Cambridge, Sussex

«Για τους περισσότερους, ο όρος “επιχειρηματικό κράτος” είναι οξύμωρος· για τη Mazzucato, αποτελεί πραγματικότητα και προϋπόθεση για την οικονομική ευημερία».

Dani Rodrik

Καθηγητής Οικονομικών, έδρα Albert O. Hirschman, Institute for Advanced Study, Princeton University

Λίγα Λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Mariana Mazzucato είναι καθηγήτρια Οικονομικών στο University of Sussex (SPRU), όπου κατέχει την έδρα RM Phillis στην Επιστημονική και Τεχνολογική Πολιτική (Science and Technology Policy). Τα ερευνητικά της ενδιαφέρονται εστιάζονται στη σχέση μεταξύ χρηματοοικονομικών αγορών, καινοτομίας και οικονομικής μεγέθυνσης. Το βιβλίο της Το επιχειρηματικό κράτος ήταν στον κατάλογο των Financial Times με τα βιβλία της χρονιάς το 2013. Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της στο www.marianamazzucato.com.


 

 

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…