Το διάγγελμα ενός πρωθυπουργού που απέτυχε να διαχειριστεί την πανδημία

Η νευρικότητα, ο φόβος και η αμηχανία του Κ. Μητσοτάκη ήταν τόσο έκδηλα, που ακύρωσαν τις προσπάθειες να σκηνοθετηθεί ένα αισιόδοξο και αποφασιστικό μήνυμα εν μέσω εκατόμβης νεκρών

5432264

Κακώς, πολύ κακώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να κάνει διάγγελμα. Έπρεπε να έχει στείλει γραπτή δήλωση. Η νευρικότητα, ο φόβος και η αμηχανία του ήταν τόσο έκδηλα στο πρόσωπο και στη γλώσσα του σώματός του, που ακύρωσαν τις προσπάθειες να σκηνοθετηθεί ένα αισιόδοξο και αποφασιστικό μήνυμα εν μέσω εκατόμβης νεκρών.

Αλλά δεν ήταν η εικόνα του πρωθυπουργού το μόνο πρόβλημα αυτού του διαγγέλματος που έβριθε αντιφατικών, άστοχων και αναληθών δηλώσεων.

Με πρώτη ασφαλώς την αναφορά του πρωθυπουργού στην… ανάπτυξη. Που την είδε, αλήθεια, την ανάπτυξη; Στην εκτίναξη του δημόσιου χρέους; Ποια ανάπτυξη μπορεί να έχει η πρώτη, ως προς την υπερχρέωση, χώρα του κόσμου, πιο μπροστά και από την υπερχρεωμένη Ιαπωνία, με εξωτερικό χρέος που έφτασε και πάλι στο 220% του ΑΕΠ, όσο ήταν δηλαδή όταν μπήκαμε στα μνημόνια;

Η μόνη ανάπτυξη που υπάρχει στη χώρα και που την αντιλαμβάνονται οι πολίτες, είναι η… αλματώδης ανάπτυξη της πανδημίας, ως αποτέλεσμα της αποτυχίας συγκράτησης και περιορισμού της. Με χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, εκατοντάδες ασθενείς διασωληνωμένους και όσο περνά ο καιρός, με αρκετούς από αυτούς να νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ. Το παραδέχονται πια ανοικτά και υπουργοί της κυβέρνησης, που μέχρι πρότινος το αρνιόνταν.

Μίλησε όμως ο πρωθυπουργός και για αύξηση των θέσεων εργασίας. Που την είδε; Στα λουκέτα των επιχειρήσεων που δεν άντεξαν χωρίς κρατική υποστήριξη κατά τη διάρκεια των πιο μεγάλων και συγχρόνως πιο αναποτελεσματικών, ως προς τη μετάδοση της πανδημίας, lockdown της Ευρώπης;

Δεν έχει, άραγε, ενημερωθεί ο πρωθυπουργός της χώρας για τις πρωτιές της Ελλάδας στην ανεργία στην Ευρώπη; Δεν έχει, άραγε, διαπιστώσει ότι η χώρα που κυβερνά πρωταγωνιστεί στην ανεργία των νέων; Ή μήπως οι… εξαρτημένοι από τον μισθό τους δεν ανήκουν στο target group των αναφορών του πρωθυπουργού;

Η μόνη αύξηση που οι Έλληνες πολίτες διαπιστώνουμε τον τελευταίο καιρό είναι η αύξηση της τιμής του ρεύματος. Πολύ μεγαλύτερη από των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Κι ακόμη, η αύξηση στις τιμές των καταναλωτικών προϊόντων στα σούπερ μάρκετ, ως αποτέλεσμα της αύξησης της τιμής της ενέργειας, αλλά και κερδοσκοπικών τάσεων σε μια ανεξέλεγκτη από το κράτος, αυτορρυθμιζόμενη αγορά.

Κι ακόμη, η μόνη αύξηση που διαπιστώσαμε τον τελευταίο καιρό, είναι η δραματική αύξηση των ημερήσιων θανάτων από την πανδημία. Που έφτασαν να είναι τετραπλάσιοι από τους αντίστοιχους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού σε σχέση με τη Γερμανία και δεκαπλάσιοι σε σχέση με την Γαλλία, χώρες με τις οποίες έχουμε παρόμοια ποσοστά εμβολιασμού.

Γι’ αυτό και η απόδοση της αποκλειστικής ευθύνης για τη σημερινή έξαρση της νόσου και την αυξητική τάση των θανάτων στους αποδιοπομπαίους τράγους της πανδημίας, στους ανεμβολίαστους, είναι ένα μεγάλο ψέμα. 

Η πανδημία δεν αφορά μόνο στους ανεμβολίαστους, όπως και η υποχρέωση της πολιτείας να περιθάλψει τους πολίτες δεν εξαντλείται με τη φροντίδα των εμβολιασμένων.

Τα μεγάλα ποσοστά άλλωστε των ανεμβολίαστων οφείλονται στην κακή πολιτική της κυβέρνησης. Που με τα τιμωρητικά μέτρα, τους εκφοβισμούς, τους αποκλεισμούς και τις απολύσεις των ανεμβολίαστων δεν μπόρεσε να γίνει πειστική σε αυτή την ιδιότυπη και πολυσυλλεκτική ομάδα πολιτών. Η οποία ευθύνεται, πράγματι, για το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό των κρουσμάτων.

Για τους θανάτους όμως, ευθύνεται καθαρά η πολύ κακή κατάσταση του ΕΣΥ. Καθώς είμαστε η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν ενίσχυσε τα νοσοκομεία της κατά τη διάρκεια της πανδημίας ούτε με τους αναγκαίους εξοπλισμούς, ούτε και με την κατάλληλη και επαρκή στελέχωση.

Ηχούν ακόμη στα αφτιά μας οι αντιεπιστημονικές δηλώσεις υπουργών, όπως: 

«Τα χαμένα εκατομμύρια που θα δίναμε στις ΜΕΘ αν ακούγαμε τον Τσίπρα» και «Όσο περισσότερες οι ΜΕΘ τόσο περισσότεροι οι θάνατοι».

Τα νούμερα άλλωστε αποδεικνύουν τη μεγάλη αλήθεια. Με παρόμοια ποσοστά εμβολιασμών, χώρες με ισχυρό σύστημα υγείας έχουν πολύ λιγότερους θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού από εμάς.

Για την ταμπακέρα λοιπόν της ενίσχυσης του ΕΣΥ, μηδέν εις το πηλίκο. Μόνο δανεικά και μπαλώματα με ευκαιριακές ενισχύσεις από τον ιδιωτικό τομέα είχε να προτείνει ο πρωθυπουργός.

Τι να το κάνει, άλλωστε, η χώρα ένα… πολυτελές ΕΣΥ, όπως υποστήριξε πρόσφατα ο παρά τον πρωθυπουργό και προερχόμενος εκ του ΣΕΒ υπουργός του. 

Κατάντησε να χαρακτηρίζεται πολυτέλεια η φροντίδα των ασθενών σε εποχή πανδημίας…

Κι ύστερα, αυτό το περίφημο νέο ΕΣΥ στο οποίο συχνά αναφέρεται όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση ο Μητσοτάκης, γιατί δεν λέει την αλήθεια ότι θα είναι ιδιωτικοποιημένο;

Κι ακόμη, αν πρόκειται να είναι τόσο αποτελεσματικό, όσο θέλει να το παρουσιάζει, γιατί δεν προχώρησε στην περίφημη μεταρρύθμιση της ιδιωτικοποίησης της υγείας τόσον καιρό, ώστε να σωθούν τόσοι άνθρωποι που πήγαν χαμένοι; Γιατί περιμένει να τελειώσει, πρώτα, η πανδημία;

Μήπως γιατί ξέρει αυτό που ξέρει όλη η διεθνής κοινότητα; Ότι το βάρος της πανδημίας παντού, σε όλον τον κόσμο, το σήκωσαν τα δημόσια νοσοκομεία και όχι ο ιδιωτικός τομέας που δεν είναι για τα… δύσκολα;

Ένα ακόμη αδύνατο σημείο της εμφάνισης του πρωθυπουργού αφορά στις λάθος συμβουλές των επικοινωνιολόγων του. Όταν ένας πρωθυπουργός θέλει να φανεί υπεύθυνος και σοβαρός όταν απευθύνεται στους πολίτες για να ανακοινώσει μέτρα για μια επικίνδυνη πανδημία, δεν ασχολείται με το να κάνει μικροπολιτική και να ασκεί αντιπολίτευση στην… αντιπολίτευση. Χάνει το κύρος και την όποια αξιοπιστία του, γιατί αποκαλύπτεται ότι περί άλλα τυρβάζει και άλλο είναι το πραγματικό ενδιαφέρον του.

Τέλος, ένα σοβαρό φάουλ του πρωθυπουργού που αποδυνάμωσε την αξιοπιστία του μηνύματος που θέλησε να στείλει, είναι ότι έδειξε με όσα είπε για τους πολιτικούς του αντιπάλους, ότι κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια.

Γιατί όλοι θυμούνται ποιος δεν δίστασε να εργαλειοποιήσει και να κομματικοποιήσει τα εθνικά ζητήματα και τις ανθρώπινες τραγωδίες, προκειμένου να κερδίσει μικροπολιτικά οφέλη, όσο ήταν στην αντιπολίτευση… 

Το μόνο θετικό σημείο στο διάγγελμα ήταν ότι, επιτέλους, ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι ξέφυγε η πανδημία. Γιατί λίγες μέρες πριν, το αμφισβητούσε και αυτό. Όπως επίσης αμφισβητούσε και ότι πρέπει και μπορεί να ληφθούν μέτρα για τους ανεμβολίαστους στις εκκλησίες, τα οποία σήμερα εξήγγειλε θριαμβευτικά…

Η εμφάνιση και τα όσα είπε ο πρωθυπουργός στο διάγγελμα είναι απολύτως συμβατά με την εικόνα της αποτυχίας του στη διαχείριση της πανδημίας.

Αντίθετα, η ήρεμη και αποφασιστική εμφάνιση του Αλέξη Τσίπρα αμέσως μετά τον πρωθυπουργό, έσωσε την παρτίδα. Γιατί έδειξε ότι ευτυχώς, υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για τη χώρα.

Οι πολίτες είδαν σε αυτόν έναν άλλο δρόμο ειλικρίνειας, σοβαρότητας, συνέπειας, ευθύνης και πραγματικού ενδιαφέροντος για όσα τους κάνουν να υποφέρουν και να χάνουν τη ζωή τους.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

papa mixalis sasmos

Αυτό είναι το «μεταγραφικό μπάμ» απο τον Ανδρουλάκη για τις ευρωεκλογές: Ο παπα-Μιχάλης από τον «Σασμό» υποψήφιος με το ΠΑΣΟΚ

Μια «μεταγραφή» από την υποκριτική στην πολιτική που θα συζητηθεί έκανε ο Νίκος Ανδρουλάκης

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

ΤΣΙΠΡΑΣ ΕΥΡΩ

ΣΥΡΙΖΑ: θερμό χειροκρότημα κατά την είσοδο του Αλέξη Τσίπρα στην παρουσίαση του Ευρωψηφοδελτίου

Ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έδωσε το παρών στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ το…