Newsroom

Newsroom

Διαφωνία Μέρκελ- Κάμερον για τον Γιούνκερ

Η Βρετανία δεν είδε με καλό μάτι την στήριξη που προσέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στον πρώην πρωθυπουργό του…

merkel cameron 2

Η Βρετανία δεν είδε με καλό μάτι την στήριξη που προσέφερε η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ στον πρώην πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προσπάθειά του να γίνει επικεφαλής της Κομισιόν.

Οι Βρετανοί εκτιμούν ότι ο Γιούνκερ είναι υπερβολικά φεντεραλιστής και επισημαίνουν την ανάγκη για μια «μακρά διαδικασία για την εξεύρεση συναίνεσης» σε ότι αφορά την κρίσιμη επιλογή.

Οπως αναφέρει το BBC, η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί τον Γιούνκερ υπερβολικά φεντεραλιστή, τονίζοντας την ανάγκη για μια «μακρά διαδικασία για την εξεύρεση συναίνεσης» σε ότι αφορά την επιλογή του επόμενου επικεφαλής της Κομισιόν.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον ξεκαθάρισε ότι θα ήθελε έναν μεταρρυθμιστή επικεφαλής της Ε.Ε και όχι τον Γιούνκερ.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι «το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, με κορυφαίο υποψήφιο του τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έχει γίνει η ισχυρότερη πολιτική δύναμη και για αυτό το λόγο διεξάγω όλες τις συζητήσεις με βάση αυτό το πνεύμα, ότι δηλαδή ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ θα πρέπει να είναι ο επόμενος πρόεδρος της Κομισιόν».

Η εφημερίδα Bild σε άρθρο της έκανε λόγο ότι η μη επιλογή του Γιούνκερ για τη θέση του επικεφαλής της Κομσιόν «θα μετατρέψει την δημοκρατία σε φάρσα».

Η Downing Street δίνει έμφαση στο ότι οι εθνικές κυβερνήσεις πρέπει να συμφωνήσουν στο πρόσωπο του πρόεδρου της Κομισιόν και όχι το ευρωκοινοβούλιο, αναφέρει το BBC.