Διαφωνεί με την παράταση του δικαστικού έτους η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Την πλήρη διαφωνία του στην εξαγγελθείσα παράταση του δικαστικού έτους και μάλιστα χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση με τις Δικαστικές Ενώσεις, εξέφρασε στην ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕΝΔΕ), Χριστόφορος Σεβαστίδης.

NewsRoom 24/04/2020 | 15:02

Ο Πρόεδρος της Ένωσης που επικοινώνησε χθες τηλεφωνικά με τον Υφυπουργό Δικαιοσύνης κ. Κράνη και τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου κ. Αλεξανδρή εξέφρασε παράλληλα και τη διαφωνία του στον σχεδιασμό για την ανακατανομή 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών που «αποτελεί επανάληψη της αστοχίας του περασμένου Νοεμβρίου με την αντίστοιχη ανακατανομή 86 θέσεων στα Εφετεία της Χώρας».

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση την ΕΝΔΕ για το περιεχόμενο τα τηλεφωνικής επικοινωνίας Σεβαστίδη με τον υφυπουργό και τον Γ.Γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης:

«Επαναλάβαμε με παράθεση αριθμητικών δεδομένων ότι η περίοδος των κατ’ ευφημισμόν «δικαστικών διακοπών» είναι η πιο παραγωγική περίοδος για έναν Δικαστή και έναν Εισαγγελέα καθώς ο ρυθμός έκδοσης δικαστικών αποφάσεων είναι τουλάχιστον ίδιος με αυτόν του υπόλοιπου έτους. Τονίσαμε ότι και κατά την διάρκεια των «δικαστικών διακοπών» τα Δικαστήρια και οι Εισαγγελίες είναι ανοιχτές και οι δικαστικοί λειτουργοί εργάζονται στα τμήματα διακοπών. Η μείωση των «δικαστικών διακοπών» έστω και για 15 ημέρες, θα επιφέρει τα αντίθετα αποτελέσματα από τα προσδοκώμενα καθώς θα έχει ως αναπόδραστη συνέπεια την αύξηση της δικαστικής ύλης και την επιβράδυνση στην έκδοση των αποφάσεων. Η αγωνία των δικαστικών λειτουργών δεν είναι οι «διακοπές» τους αλλά ο τεράστιος όγκος εργασίας που καλούνται να περαιώσουν μέσα στο καλοκαίρι. Ως προς τον σχεδιασμό για ανακατανομή των 22 θέσεων στις Εισαγγελίες Εφετών, επισημάναμε ότι αυτή θα αποτελέσει την θρυαλλίδα πολύ αρνητικών εξελίξεων με την αποδυνάμωση ενός βαθμού που σηκώνει το κύριο βάρος στην επεξεργασία και εκδίκαση των δικογραφιών και την ενίσχυση ενός βαθμού που έχει εκτός από τα δικαστικά, ιδίως διοικητικά καθήκοντα. Με την υιοθέτηση και ψήφιση τέτοιας διάταξης θεωρείται δεδομένη η ακόμα μεγαλύτερη επιβράδυνση στην απονομή της ποινικής Δικαιοσύνης και η μέχρις εξαντλήσεως υπηρεσιακή απασχόληση των Αντεισαγγελέων Εφετών.

Στα πλαίσια της πρωτοβουλίας για την ανάδειξη των δύο αυτών ζητημάτων, που έχουν ιδιαίτερη σημασία για την λειτουργία της Δικαιοσύνης, πραγματοποιήθηκε χθες τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου της Ένωσης με τον Πρόεδρο του ΜΕΡΑ 25, κ. Βαρουφάκη και κατόπιν ενημέρωση μέσω Skype της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ, κ. Γεννηματά. Σήμερα υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ κ. Κουτσούμπα, ενώ θα ακολουθήσει εντός της ημέρας αντίστοιχη ενημέρωση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ κ. Τσίπρα και του Προέδρου της Ελληνικής Λύσης κ. Βελόπουλου.

Σε όλα τα πολιτικά κόμματα και στο Υπουργείο Δικαιοσύνης έχουν ήδη αποσταλεί αναλυτικά υπομνήματα που εξειδικεύουν τα ζητήματα».