Διαφήμιση της χούντας φιλοξενούσε ο Εθνικός Κήρυξ του υφυπουργού Εξωτερικών Αντώνη Διαματάρη (εικόνα)

Αίσθηση έχει προκαλέσει παλαιότερη δημοσίευση διαφήμισης στον «Εθνικό Κήρυκα» που υμνεί τα «ευεργετήματα» της χούντας, επί ημερών του νυν υφυπουργού Εξωτερικών, Αντώνη Διαματάρη

diavataris

Πολλά είναι τα στελέχη της νέας κυβέρνησης που κουβαλούν στις πλάτες τους ένα αμφιλεγόμενο παρελθόν, όσον αφορά στη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στο πλαίσιο αυτό μάλλον κινείται και η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη να χρίσει υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό τον Αντώνη Διαματάρη, επί σειρά ετών εκδότη της εφημερίδας της ομογένειας «Εθνικός Κήρυκας».

Αυτό γιατί επί των ημερών του, η εφημερίδα έχει δημοσιεύσει διαφήμιση των «ευεργετημάτων» της χούντας που έκανε στη χώρα ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος και μάλιστα τη μέρα της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου.

Πρόκειται για το φύλλο του «Εθνικού Κήρυκα» με ημερομηνία δημοσίευσης Σάββατο-Κυριακή 20- 21 Απριλίου 2013, όπου έχει καταχωρηθεί η διαφήμιση, στην οποία γίνεται λόγος για «δικαίωση» της χούντας.

Η διαφήμιση έχει εικόνα με τον Παπαδόπουλο και το πουλί της χούντας και γράφει: «Δικαιώθηκε. Ζήτω η 21η Απριλίου 1967. Με την Πατρίδα μας εν μέσω ανεπανάληπτης οικονομικής κρίσης, με την σήψη των θεσμών, με τις επιθέσεις στην Ελληνική οικογένεια, με κλονισμούς σε κάθε επίπεδο καθημερινής δραστηριότητας της κοινωνίας μας, και τον κατακερματισμό της εθνικής μας υπόστασης που υφιστάμεθα σήμερα, δικαιώνεται το έργο της Εθνοσωτήριας Επανάστασης. Το όνομά σου τώρα πια αιώνια θα μείνει».

Η συγκεκριμένη δημοσίευση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τους αναγνώστες της εφημερίδας να ζητούν εξηγήσεις τόσο για τη δημοσίευση της διαφήμισης όσο και για την προέλευσή της, επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε οι υπεύθυνοι να την αποκηρύξουν, καθώς μια τέτοια διαφήμιση προσβάλλει κάθε Έλληνα πολίτη, πολλώ δε μάλλον εκείνων που βασανίστηκαν, εξορίστηκαν και σκοτώθηκαν από τη χούντα και τους πρωταγωνιστές της.

Τις αντιδράσεις ακολούθησε η απάντηση του νυν υφυπουργού Εξωτερικών και τότε εκδότη, ο οποίος έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, και για «μη νομικό δικαίωμα να αρνηθεί διαφήμιση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της». Και αφού αναφέρεται στην «φιλοσοφία του Εθνικού Κήρυκα» και ότι μάλιστα «δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε μορφής απολυταρχικού, μη δημοκρατικού, συστήματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χούντας των Συνταγματαρχών».

Στη συνέχεια, δεν διστάζει να αποκαλέσει «τριτοκοσμικές» τις αντιδράσεις που προέκυψαν λέγοντας χαρακτηριστικά: «Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταματήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Έχουμε δει πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσμικού τύπου αντιδράσεις.»

Ολόκληρη η απάντηση του Αντώνη Διαματάρη στην κριτική που δέχτηκε ο ίδιος και η εφημερίδα:

«Η ανωτερότητα της Δημοκρατίας

Η διαφημιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την αντίδραση μιας μικρής, γνωστής μεταξύ τους, ομάδας αναγνωστών μας -και μη- που διαμαρτυρήθηκαν δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά μας παρακολουθούσαν – ανοιχτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφημερίδας στο θέμα αυτό. Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες μας που το έθεσαν στη σωστή του βάση. Ευχαριστώ και τους μεν και τους δε που μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κάθε επικοινωνία αναγνωστών για οποιοδήποτε θέμα μου είναι πολύτιμη. Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφημερίδας, στην οποία δημοσιεύουμε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια,

Η διαφημιστική καταχώρηση υπέρ της χούντας, που καταχωρήθηκε και φέτος στην εφημερίδα μας, προκάλεσε την αντίδραση μιας μικρής, γνωστής μεταξύ τους, ομάδας αναγνωστών μας -και μη- που διαμαρτυρήθηκαν δια μέσου ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

Παραβιάζουν, πάντως, όπως θα έπρεπε να γνωρίζουν – αν έστω και περιστασιακά μας παρακολουθούσαν – ανοιχτές πόρτες, όσον αφορά τη θέση της εφημερίδας στο θέμα αυτό.

Ωστόσο, περισσότεροι από αυτούς ήταν οι αναγνώστες μας που το έθεσαν στη σωστή του βάση.

Ευχαριστώ και τους μεν και τους δε που μπήκαν στον κόπο να επικοινωνήσουν μαζί μου. Κάθε επικοινωνία αναγνωστών για οποιοδήποτε θέμα μου είναι πολύτιμη.

Δεν σχολιάζω αντιδράσεις -θετικές ή αρνητικές- αναγνωστών. Για αυτό υπάρχει η στήλη «Επιστολές» στη σελίδα δύο (2) της εφημερίδας, στην οποία δημοσιεύουμε επιστολές των αναγνωστών, στην ελληνική γλώσσα, βέβαια, με ιδιαίτερη ευαισθησία σ’ αυτές που εκφράζουν μια διαφορετική άποψη από ό,τι η εφημερίδα και οι συνεργάτες της.

Οτι κάνω αυτή την εξαίρεση σήμερα οφείλεται και στη λεπτότητα του θέματος αλλά και επειδή θέλω να παρουσιάσω, για μια ακόμα φορά, τη φιλοσοφία που διέπει την έκδοση των δημοσιογραφικών οργάνων του «Εθνικού Κήρυκα», την τιμή και την ευθύνη της έκδοσης και της Διεύθυνσης των οποίων έχω.

1. Ο «Ε.Κ.» δεν έχει την ανάγκη να αποδείξει τη βαθιά αντίθεσή του σε κάθε μορφής απολυταρχικού, μη δημοκρατικού, συστήματος διακυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της χούντας των Συνταγματαρχών.

2. Ο «Ε.Κ.» διέπεται από τη δυτικού τύπου φιλοσοφία όσον αφορά τον ρόλο του Τύπου.

Πιστεύει ότι έχει την υποχρέωση, καθώς και την ευθύνη, να ενημερώνει σφαιρικά τους αναγνώστες του.

3. Ο «Ε.Κ.» είναι διατεθειμένος ακόμα και να αγωνιστεί, αν χρειαστεί, για να προστατεύσει το δικαίωμα εκείνου με τον οποίο διαφωνεί να εκφράσει τη γνώμη του.

4. Η διαφημιστική καταχώρηση, όπως συμβαίνει σε όλες τις εφημερίδες, εκφράζει την άποψη αυτού που την καταχωρεί.

Η εφημερίδα δεν έχει καν το νομικό δικαίωμα να αρνηθεί μια διαφημιστική καταχώρηση με το κριτήριο ότι διαφωνεί με το μήνυμά της.

5. Η απόφαση να καταχωρηθεί η συγκεκριμένη διαφήμιση δεν μας ήταν καθόλου ευχάριστη.

Είναι όμως σε τέτοιες περιπτώσεις που φαίνεται η ποιότητα του ΜΜΕ, καθώς και η δύναμη και η ανωτερότητα του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Για σκεφτείτε: Θα επέτρεπε ποτέ μια χούντα σε μια εφημερίδα να δημοσιεύσει μια καταχώρηση που ήταν εναντίον της; Ποτέ.

Τέτοιες περιπτώσεις, λοιπόν, αυξάνουν ακόμα περισσότερο την εκτίμηση και τον σεβασμό του πολίτη προς το αγαθό της Δημοκρατίας, που στο τέλος αποτελεί τον μόνο αποτελεσματικό τρόπο προστασίας της και που την επιβεβαιώνουν ως το σοφότερο σύστημα διακυβέρνησης που έχει ανακαλύψει ποτέ ο άνθρωπος.

Mea culpa: Από τεχνικό λάθος απουσίαζε το όνομα του υπεύθυνου της διαφημιστικής καταχώρησης, που το αποκαλύπτω με τη σύμφωνη γνώμη του: Διονύσης Πυλαρινός.

Και για να τελειώνουμε με την υπόθεση αυτή: είναι καιρός να σταματήσουν τις διαλέξεις ηθικής και δήθεν δημοκρατικής ευαισθησίας οι διάφοροι ψευτο – προοδευτικοί. Εχουμε δει πού μας έχουν οδηγήσει αυτές οι τριτοκοσμικού τύπου αντιδράσεις.

Καιρός να σοβαρευτούμε.»

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

433589017 703248218462576 2760550193709265598 n

Βίντεο–ντοκουμέντο κατέγραψε τη δράση των διαρρηκτών στα βόρεια προάστια – Κλωτσούν μέχρι να σπάσουν την πόρτα

Bίντεο ντοκουμέντο με τη σπείρα που ξάφριζε σπίτια σε Εκάλη και Νέα Ερυθραία - Αίσθηση…

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Ακρίτα 1

Έλενα Ακρίτα: Ξεμπρόστιασε τα γέλια Βορίδη και Μιχαηλίδου στη Βουλή – «Μου ανέβηκε το αίμα στο κεφάλι» (εικόνα)

Την ώρα που συζητούσαν για τους 57 νεκρούς των Τεμπών, ο Βορίδης με τη Μιχαηλίδου…

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Καταγραφή 13

Αρπάχτηκαν on air Τζίμα και Πρετεντέρης για τον Καραμανλή: «Αυτό είναι άποψή σου Γιάννη, η δική μου είναι άλλη» (video)

Για τη βουλευτική ασυλία και τη δικαιοσύνη στην περίπτωση του Αχιλλέα Καραμανλή αρπάχτηκαν η Ράνια…