«Διαφεύγει» μέσω… Εμιράτων από την κρίση ο Ερντογάν; Θα λάβει 10 δισεκ. δολάρια μέσω μνημονίου επενδύσεων

Αγώνας του Ερντογάν να αποφύγει τη λύση του ΔΝΤ

AP21328620794760

Συμφωνίες αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων υπέγραψε εν μέσω γενικευμένης νομισματικής κρίσης η Τουρκία με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μετά από συζητήσεις που έγιναν μεταξύ του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν και του διαδόχου του θρόνου του Αμπου Ντάμπι, πρίγκηπα σεΐχη Mohammed bin Zayed al-Nahyan, όπως μεταδίδει το Reuters.

Η συνάντηση έγινε στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης του σεΐχη ύστερα από πέντε χρόνια, καθώς οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είχαν διαρραγεί μετά από μια μάχη για περιφερειακή επιρροή από τότε που ξέσπασαν οι αραβικές εξεγέρσεις πριν από μια δεκαετία. Οι εντάσεις συνεχίστηκαν σε περιφερειακό επίπεδο, ωστόσο η Άγκυρα ξεκίνησε από πέρσι μια «επίθεση φιλίας» που επιστεγάστηκε με τη χθεσινή συμφωνία.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός ταμείου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη στήριξη στρατηγικών επενδύσεων στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένων των τομέων της υγείας και της ενέργειας, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων WAM.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τουρκική λίρα έχει υποστεί μεγάλο χτύπημα χάνοντας το 45% της αξίας της κατά την τελευταία χρονιά. Σε μια προσπάθεια να αναστρέψει την κατάσταση, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει συνάβει συμφωνίες swap με αρκετές χώρες. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Reuters, έχει συμφωνίες swap ύψους 6 δισεκ. δολαρίων με την Κίνα, 15 δισεκ. με το Κατάρ,και 2 δισεκ. με τη Νότια Κορέα.

Ταυτόχρονα βεβαίως, η Τουρκία βρίσκεται σε φάση έντονου ανταγωνισμού με τις περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής της, συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της Ελλάδας, ενώ τελευταία έχει εξαπολύσει προσπάθειες επανασύγλισης με παλιούς ανταγωνιστές της όπως η Αίγυπτος και η Σαουδική Αραβία.

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

AP23317538119864

Οι ΗΠΑ «ταΐζουν» την πολεμική μηχανή του Ισραήλ με στρατιωτική βοήθεια 13 δισ. δολαρίων

Ανεξάρτητη διεθνής έρευνα ζητά ο ΟΗΕ για τους ομαδικούς τάφους στα δυο μεγαλύτερα νοσοκομεία της…

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

ataman 2 1

Αταμάν: «Ό,τι και να γίνει, εμείς θα πάρουμε την σειρά- Αν δεν πάμε F4 δε θα ‘μαι του χρόνου στον Παναθηναϊκό»! (video)

Ο τεχνικός του Παναθηναϊκού μίλησε μετά την ήττα της ομάδας του, δίνοντας σήμα ανασύνταξης και…