Διαφάνεια στα δημόσια έργα εξήγγειλε ο Τσίπρας (βίντεο)

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρό της, παρουσίασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών. Ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης.

tsipras yme

Τη στρατηγική της κυβέρνησης για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις υποδομές, με τη διαφάνεια και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας στο επίκεντρό της, παρουσίασε την Τετάρτη ο πρωθυπουργός μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Υποδομών. Ο Αλ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι τις επόμενες πέντε μέρες θα δοθεί προς διαβούλευση σχέδιο νόμου που θα αλλάζει ολόκληρο το θεσμικό πλαίσιο παραγωγής δημοσίων έργων και το οποίο θα δίνει τη σφραγίδα της σημερινής κυβέρνησης.

Στόχος του σχεδίου νόμου είναι, όπως είπε, να βάλει τάξη στα κακώς κείμενα και να αντιμετωπίσει τα δίκτυα της διαφθοράς που επεκτάθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια και φορτώθηκαν όλα τα βάρη στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους.

Οι τρεις άξονες του νομοσχεδίου είναι:

α) η δημιουργία δομής στρατηγικού σχεδιασμού και δημοσίων υποδομών. Στο πλαίσιο αυτό συστήνεται στο υπουργείο νέα Διεύθυνση Στρατηγικού Σχεδιασμού Δημοσίων Υποδομών, ενώ έχει ήδη συσταθεί στο πλαίσιο της κυβέρνησης επιτροπή συντονισμού ιδιωτικών και δημοσίων επενδύσεων.

β) θεσμικές αλλαγές δημοσίων υποδομών

γ) αλλαγές στο σύστημα δημοπράτησης των δημόσιων έργων και εκτέλεσης των έργων.

Όπως είπε ο πρωθυπουργός θα δημιουργηθεί κεντρικό σύστημα αδειοδοτήσεων, αλλά και καθορισμός σε όλα τα επίπεδα του δημόσιου τομέα των απαραίτητων προϋποθέσεων διαχείρισης των έργων. Οι επιτροπές δημοπράτησης θα ορίζονται με ηλεκτρονική κλήρωση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι χωρίς μεγάλα λόγια και φαντασιώσεις απόδρασης από την πραγματικότητα, αλλά με αποφασιστικότητα και με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό «θα καταφέρουμε το επόμενο διάστημα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να βγούμε από την κρίση αναπτύσσοντας τις παραγωγικές μας δυνάμεις και μειώνοντας τα βάρη των συμφωνιών, με στόχο να συντάξουμε έναν νέο κώδικα αξιών που ζητά η ελληνική κοινωνία και που μέχρι σήμερα αρνούνταν οι δυνάμεις της συντήρησης και των συμφερόντων».

Το αναπτυξιακό μοντέλο που διαμορφώνει η κυβέρνηση επιβάλλει την αλλαγή της στόχευσης και υλοποίησης των δημοσίων έργων με γοργά βήματα, ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στο υπουργείο Υποδομών.

«Είμαστε σε ένα μεταβατικό στάδιο που έχει κλείσει ένας μεγάλος κύκλος κατά τον οποίο κάποιοι υπέθεσαν ότι η ανάπτυξη της χώρας θα ήταν συνδεδεμένη με μεγάλα έργα, που θα εκτελούνταν με παραχωρήσεις και αυτός ο κύκλος έκλεισε με την ένταση και έκταση της πολιτικής κρίσης. Πλέον οι πολιτικές αλλαγές ζητούν η ανάπτυξη, να έχει ως επίκεντρό της την παραγωγική ανασυγκρότηση της οικονομίας, με περιβαλλοντική προστασία και κοινωνική δομή που θα ανοίγει δρόμους για μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και έτσι θα είναι ο προσανατολισμός των δημόσιων έργων στο μέλλον, με αυτή τη νέα δυναμική, αναπόφευκτα θα αλλάξει και η στόχευση των έργων» τόνισε ο κ. Σταθάκης.

Όπως είπε ο υπουργός, θα αλλάξει η στόχευση και θα δοθεί έμφαση πολύ περισσότερο σε μεσαία και μικρά έργα από τα μεγάλα που προτιμούνταν στο παρελθόν, θα αλλάξει ο τρόπος σχεδιασμού και εκτέλεσης των έργων με τεράστιες αλλαγές που είναι αναγκαίες -και όπως σημείωσε ο ίδιος- ήδη γίνονται τα πρώτα σημαντικά μεγάλα βήματα ενώ θα είναι και πολύ διαφορετικός τρόπος που θα προσδένονται τα έργα στις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. 

 

Τσίπρας: Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες και θα φτάσουμε σε συμφωνία

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, παρά τις «τρικλοποδιές» που προσπαθούν να βάλουν κάποιοι ακόμα και την τελευταία στιγμή, όπως είπε.

«Είμαι αισιόδοξος πως θα φτάσουμε στην συμφωνία για να δώσουμε τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα» είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως όλες οι προθέσεις -πλέον- έχουν γίνει φανερές, όπως και οι αδυναμίες της Ευρώπης, αλλά και όσων εμπλέκονταν στις διαπραγνατεύσεις.

«Θα διαψεύσουμε τις Κασσάνδρες» επισήμανε, ενώ συνέχισε λέγοντας πως θα δημιουργηθούν όροι και προϋποθέσεις ανάκαμψης της χώρας, με σκοπό την έξοδο από την κρίση.

«Ανατρέποντας όσα έφεραν τη χώρα σε αυτή την κατάσταση» συμπλήρωσε, σημειώνοντας πως στρατηγικός στόχος είναι η πάταξη της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στο κλίμα που διαμορφώνεται στην Ευρώπη μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας με τους Θεσμούς, είπε μεταξύ άλλων: «..Παρά τις πολύ μεγάλες δυσκολίες, που είχαμε όλο αυτό το διάστημα, παρά τα εμπόδια και τις τρικλοποδιές που ορισμένοι επιχειρούν ακόμα και στο και πέντε, να βάλουν στο δρόμο μας, παραμένω αισιόδοξος ότι θα καταφέρουμε να φτάσουμε στη Συμφωνία και στη δανειακή στήριξη από τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, που θα δώσει ένα οριστικό τέλος στην οικονομική αβεβαιότητα.

Και πιστεύω, πια, κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί, ότι όλες οι προθέσεις έχουν γίνει φανερές -και αναφέρομαι στο ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ούτε οι αδυναμίες της Ευρώπης μπορούν να κρυφτούν, αλλά ούτε και οι προθέσεις των εμπλεκόμενων δυνάμεων σε αυτή τη διαδικασία. Πιστεύω ότι όσοι έχουν τελικά κρυφό πόθο, κρυφό σχέδιο να αναδιατάξουν την ευρωζώνη παίρνοντας αφορμή από την Ελλάδα, δεν θα το καταφέρουν. Η Ελλάδα δεν θα τους δώσει αφορμή και σε τελική ανάλυση θα διαψευστούν.

Διότι το ευρωπαϊκό εγχείρημα είναι ένα εγχείρημα που πρώτα από όλα αφορά τους λαούς όλης της Ευρώπης και τη δυνατότητα τους να ζουν σε καθεστώς κοινωνικής δικαιοσύνης και ευημερίας. Αυτό που είδαμε όλο το προηγούμενο διάστημα, ως μια σύγκρουση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για να διεκδικήσει το δίκαιο του ελληνικού λαού, στην πραγματικότητα κρύβει από πίσω μια πολύ βαθιά τομή, ιδεολογική και πολιτική, μέσα στην Ευρώπη. Την σύγκρουση μιας συντηρητικής αντίληψης για το μέλλον της Ευρώπης με μια προοδευτική αντίληψη, που θέλει την Ευρώπη των λαών, απέναντι στην Ευρώπη συγκεκριμένων συμφερόντων, στην Ευρώπη που θα κινείται με μοναδικό γνώμονα μια νεοφιλελεύθερη λογική και αντίληψη…»

Δείτε το βίντεο:

 

Φωτογραφία:  (EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

6200599

Ο καιρός το Πάσχα: Άνοιξη στα νησιά, Φθινόπωρο στα βόρεια ορεινά – Πώς θα κυλήσει η Μεγάλη Εβδομάδα (Βίντεο/ Χάρτες)

«Πιθανό να συναντήσουμε άστατες καιρικές συνθήκες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια και ιδιαίτερα μεσημεριανές…