Διαδήλωση κατά των αμβλώσεων στο Παρίσι

Κατά του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο Ολάντ, και το οποίο όπως υποστηρίζουν θα καταστήσει υπόθεση…

amvoseis diadilosi parisi

Κατά του νομοσχεδίου για τις αμβλώσεις που προωθεί η κυβέρνηση ο Ολάντ, και το οποίο όπως υποστηρίζουν θα καταστήσει υπόθεση ρουτίνας την εκούσια διακοπή της κύησης, διαδήλωσαν την Κυριακή στους δρόμους του Παρισιού χιλιάδες Γάλλοι -16.000 σύμφωνα με την αστυνομία ή έως και 40.000 σύμφωνα με τους οργανωτές.

Οι διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα όπως «Ναι στη ζωή» και «Ζήτω η Ισπανία», επικροτώντας τη συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για τη σχεδιαζόμενη κατάργηση του δικαιώματος στην άμβλωση που θεσμοθετήθηκε το 2010 επί Σοσιαλιστών, και να επιτρέπει τη διακοπή της εγκυμοσύνης μόνο σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Η Ισπανία «δίνει σήμερα το παράδειγμα» υποστηρίζουν οι οργανωτές της «Πορείας για τη ζωή», οι οποίοι διαφωνούν με ορισμένα σημεία του νομοσχεδίου για την ισότητα ανδρών και γυναικών το οποίο θα εισαχθεί τη Δευτέρα προς συζήτηση στη γαλλική Εθνοσυνέλευση.

Αντιδρούν κυρίως επειδή προβλέπεται να καταργηθεί η προϋπόθεση ότι μια γυναίκα θα πρέπει να βρίσκεται σε «κατάσταση κινδύνου» για να καταφύγει στην άμβλωση.

Η Σεσίλ Εντέλ, η εκπρόσωπος των οργανώσεων που μετείχαν στην κινητοποίηση, τόνισε ότι με τον τρόπο αυτό «η άμβλωση γίνεται ρουτίνα» και καταργείται «το δικαίωμα στη ζωή που προστατεύεται από τον ποινικό κώδικα».

Εκτός από το 2013, οπότε οι οργανώσεις αυτές συμμετείχαν στη μεγάλη διαδήλωση εναντίον του γάμου ατόμων του ιδίου φύλου, η «Πορεία για τη ζωή» οργανώνεται κάθε χρόνο στο Παρίσι από το 2005, σε ημερομηνία που συμπίπτει με την επέτειο από τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων στη Γαλλία, το 1975.

Σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων περίπου 200-300 άνθρωποι οργάνωσαν αντιδιαδήλωση τονίζοντας ότι δεν θέλουν «η Γαλλία να γίνει Ισπανία». 

«Η άμβλωση είναι δικαίωμά μου», φώναζαν οι συγκεντρωμένοι, στην πλειονότητά τους γυναίκες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα φεμινιστικών οργανώσεων.

Το Σάββατο άλλη μια διαδήλωση κατά της αλλαγής του νόμου για τις αμβλώσεις στην Ισπανία είχε οργανωθεί στη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία.

Περισσότερες από 220.00 αμβλώσεις γίνονται κάθε χρόνο στη Γαλλία όπου η πρακτική είναι νόμιμη από το 1975. in.gr φωτο lindependant.fr